Država se opet igra sa statusom Nacionalnog parka "Durmitor"

Građani Žabljaka objasnili su da je lokalitet na kom je planirana izgradnja nove žičare najnepogodniji za tu namjenu, jer je strana sunčana, a vjetar ne dozvoljava da se sniježni prekrivač zadrži
3591 pregleda 84 komentar(a)
Sa tribine "Durmitor i UNESCO", Foto: Boris Pejović
Sa tribine "Durmitor i UNESCO", Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.05.2019. 09:12h

Planovi države da se u granicama Nacionalnog parka “Durmitor” na Panalju gradi nova žičara, novost su za UNESCO, kazala je juče Milica Nikolić, predstavnica Nacionalne komisije te organizacije.

Ona je to rekla na tribini “Durmitor i UNESCO”, održanoj u zgradi Opštine Žabljak, i dodala da nacionalni parkovi pod UNESCO nemaju žičare i skijališta za masovni turizam.

Za njih je nova informacija da se na Panalju, nedaleko od postojeće, planira gradnja nove žičare i da UNESCO spaja institucije i ima savjetodavnu ulogu i da je država obavezna da projekte, prije početka radova, dostavi UNESCO za mišljenje.

Građani Žabljaka objasnili su da je lokalitet na kom je planirana izgradnja nove žičare najnepogodniji za tu namjenu, jer je strana sunčana, a vjetar ne dozvoljava da se sniježni prekrivač zadrži.

Turistički radnik Dane Novosel pokazao je fotografije obje strane Panalja, ističući da je stazu na toj lokaciji mogao da projektuje samo neko ko je sjedio u kancelariji u Podgorici i nije izašao na teren.

“Taj čovjek je najvjerovatnije sjedio u Podgorici, gledao na Google maps i rekao ovdje će, onda su pokupovali zemlju i krenuli u projekat. Tu ne može da se skija, ne postoje uslovi za skijanje. Vjetar nosi snijeg”, rekao je on.

Novosel je istakao da 400 - 500 metara staze na Panalju košta oko devet miliona eura.

“Zbog Panalja rizikujemo članstvo u UNESCO i bolje bi bilo novu opremu montirati umjesto postojećih ski-liftova”.

Novosel je i pitao zašto ne renoviraju staru žičaru, upozorivši da je pitanje “dana kad će neko da pogine”.

“Nego oni misle - mi smo ludi, a oni pametni, i hajde sad da uvalimo Žabljačanima”, rekao je Novosel.

Njegova koleginica Vera Đerković kazala je da su začuđeni da se gradi nova žičara, pored stare na Savinom kuku izgrađene prije tri decenije, koja više nije za upotrebu.

“Ne želimo da se svađamo, već više od svega želimo da se ta žičara obnovi u interesu svih nas i interesu bezbjednosti onih koji je koriste”, kazala je Đerković.

Žabljačanin Naod Vuković kazao je da će hoteli koju se sada grade za 15 godina biti prevaziđeni, a priroda Durmitora ne može biti prevaziđena i da se mora čuvati.

“Nijesam naišao na ljude kao na moje Durmitorce da su toliko ponosni na svoj zavičaj i vezani... Ne može niko brinuti o Durmitoru kao Durmitorci, dok god NP “Durmitor” bude u JP NPCG uvijek će mu visiti mač nad glavom. Spremni smo da pokrenemo peticiju da NP “Durmitor” bude izdvojen iz JP NPCG i da se onda vodi računa o njemu, poručio je Vuković.

On je rekao i da misli da smo svi svjesni što imamo i što moramo čuvati.

"Naši preci su bolje znali šta je to održivi razvoj. Čuvali su šume i vode. Opština Žabljak nema ni centa prihoda od Nacionalnog parka i pokrenućemo inicijativu za vraćanje autonomije Nacionalnom parku “Durmitor”. Primijetio sam da su vrlo često direktori Zećani, Barani, dobro bi bilo da mi pošaljemo Durmitorce za predsjednike Vaterpolo saveza”, rekao je Milanko Ćetković (SNP), dodajući da treba razmišljati o valorizaciji skijaških terena na padinama Štuoca.

Đerković rekla je da bi nove investicije mogle ugroziti UNESCO status Durmitora i da su prirodne ljepote i UNESCO znak najbolja preporuka toj turističkoj destinaciji.

Aleksandar Dragićević je ocijenio da nema razvoja bez održivog razvoja.

“Cijena UNESCO destinacija, u turizmu, uvijek je makar 30 odsto veća od drugih. Durmitora nema na sajmovima i jedini izlaz u svijet nam je UNESCO. Oni nam omogućavaju da imamo manje ljudi, ali više novca, što predstavlja održivi razvoj”, kaže Dragićević.

Vukićević: Upozoravajuće, zahtijevaću da predstave projekat

Predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević kaže da je premijer Duško Marković prije dvije godine najavio gradnju novih žičara i četiri kilometra staza i da je na tom planu dosta urađeno.

“Sve ovo što danas čujem poučno je i upozoravajuće. Zahtijevaću da nadležni ovdje predstave glavni projekat kako bi se izbjegle proizvoljne priče i dileme. Želimo da branimo interese Žabljaka i sačuvamo status UNESCO”, kazao je Vukićević.

Član Udruženja turističkih radnika Miraš Vuković zatražio je da gradonačelnik organizuje hitan sastanak sa relevantnim državnim institucijama kada je riječ o investiranju na Savinom kuku.

Na tribini se pokrenulo i pitanje stanja na Tari, odnosno o stanju starih i gradnji novih objekata.

Bonus video: