Đukanović: Zdravstveni sistem dobro funkcioniše

Đukanović je rekao da je u ovom trenutku zadovoljan visokim nivoom discipline i svijesti građana i odnosom prema donijetim mjerama
4051 pregleda 5 komentar(a)
Posjeta predsjednika Crne Gore KCCG, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Posjeta predsjednika Crne Gore KCCG, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 27.03.2020. 16:19h

Zdravstveni sistem Crne Gore pokazuje dobar nivo funkcionalnosti, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović, i poručio da taj nivo treba zadržati i konstantno ga unaprjeđivati.

Đukanović je danas obišao Klinički centar Crne Gore (KCCG), gdje su ga direktor te zdravstvene ustanove Jevto Eraković i članovi Kriznog medicinskog štaba na čelu sa doktorom Rankom Lazovićem, upoznali sa spremnostima i kapacitetima KCCG-a za prijem i liječenje pacijenata zaraženih koronavirusom.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsjednika, članovi Kriznog štaba zahvalili su Đukanoviću za podršku i pomoć koju pruža u kontinuitetu, a posebno u aktuelnoj veoma izazovnoj situaciji u kojoj se nalazi i Crna Gora, kroz kontakte sa međunarodnim prijateljima i partnerima.

"Informisali su predsjednika da je zdravstveni sistem, na čelu sa KCCG, spremno dočekao novonastalu epidemiološku situaciju, ali i dodali da je za sprovođenje svih donijetih mjera neophodno jaka uvezanost tri karike koju čine građani i zdravstveni sistem, uz podršku države", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su iz Kriznog štaba istakli da su za preduzete mjere, kao i za sprovođenje određenih medicinskih protokola, dobili priznanja i od mnogo razvijenijih država širom svijeta, i iskazali uvjerenje da će broj oboljelih od novog koronavirusa procentualno biti mnogo manji u odnosu na države regiona i šire.

Đukanović je, kako je saopšteno, zahvalio na veoma preciznim i optimističnim podacima koje je dobio.

"On je kazao da je zdravstveni sistem, u datim uslovima, pokazao dobar nivo funkcionalnosti, i da taj nivo treba zadržati i konstantno ga unaprijeđivati u narednom periodu“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je rekao da je u ovom trenutku zadovoljan visokim nivoom discipline i svijesti građana i odnosom prema donijetim mjerama.

"Ali i da u narednom periodu moramo zadržati nivo opreznosti, posebno vodeći računa o zdravstvenim radnicima, kojima je izrazio apsolutno poštovanje, kao i cjelokupnom zdravstvenom sistemu koji je na pravi način prezentovao patriotizam, znanje, solidarnost i požrtvovanje“, kaže se u saopštenju.

Đukanović je dodao da ovakve prilike opominju da u narednom periodu država mora da pokaže još veću odlučnost za unaprjeđenje i pomoć zdravstvenom sistemu, kako bi ubuduće bili još spremniji i odlučnije odgovorili novim eventualnim izazovima.

Bonus video: