Dvije nagrade za uređenje korita Ribnice

Žiri je ocijenio da rješenje „Ksenija“ izlazi iz okvira tradicionalnog načina razmišljanja o uređenju korita rijeke i daje alternativno rješenje.
365 pregleda 5 komentar(a)
Simulacija projekta Ksenija
Simulacija projekta Ksenija
Ažurirano: 12.07.2017. 19:00h

Prvu nagradu na konkursu za idejno rješenje uređenja korita rijeke Ribnice od Novog mosta (knjižare „Karver“) do Sastavaka (Skalina) u Podgorici osvojila su dva rješenja.

Nagradu vrijednu 1.700 eura dobiće Miljana Radović i Jelena Radovanić autorke rada „Ksenija“, kao i Andrijana Sekulić i Ana Dobrašinović autorke rada „AM29PG25R“.

„Uzimajući u obzir kvalitet radova pod šiframa "KSENIJA" i "AM29PG25R", sa kontrastno postavljenim pristupima i konceptima, mišljenje žirija je podijeljeno te se dodjeljuju dvije ravnopravne prve nagrade “, navodi se u odluci koju je donio žiri.

Žiri nije mogao jednoglasno da izabere najboljeg te stoga drugo mjesto nije osvojio nijedan rad. Predsjednica žirija bila je Tonja Ratić, Mirjana Lubarda, Iskra Đurić, Aleksandar Stijović, Darko Novaković, dok su izvjestioci konkursa bili Dušan Nikić i Dejan Mugoša.

Autori dva rada su predložili dva različita koncepta uređenja korita Ribnice.

U okviru idejnog rješenje „Ksenija“ predviđena je izgradnja šetališta kroz korito Ribnice na čeličnoj konstrukciji. Predviđa uređenje Skalina i parka kod knjižare „Karver“, kao i rekonstrukciju mlina.

Žiri je ocijenio da rješenje „Ksenija“ izlazi iz okvira tradicionalnog načina razmišljanja o uređenju korita rijeke i daje alternativno rješenje.

„Problematika visine vodostaja koja karakteriše rijeku Ribnicu riješena je izdizanjem šetališta na određenu visinu i samim tim predmet intresovanja posjetioca je premješten sa rijeke na samo korito, njegovu jedinstvenu morfologiju i bogatu floru“, smatra žiri, a pozitivno su ocijenili ekonomičnost projekta, minimalan uticaj na prirodnu sredinu, kao i moderan arhitektonski izraz.

Autori rada “AM29PG25R”, između ostalog, predlažu obnavljanje dva nekadašnja mlina, adaptiranje Radio-telegrafske stanice iz Prvog svjetskog rata u vidikovac, formiranje multifunkcionalne platforme sezonskog karaktera i skakaonice na Sastavcima.

Stav žirija je da rad “AM29PG25R” cilja na oživljavanje sjećanja i bogaćenje postojećeg kulturnog, istorijskog, socijalnog i graditeljskog nasljeđa korita Ribnice.

„Projekat je osmišljen sa osjećajem za pažljivu inkorporaciju novih intervencija uz poštovanje morfologije terena, sa inteligentno osmišljenim namjenama i formama prostora“, mišljenje je stručnog žirija, a dodatno su pohvalili i prijedloge upravljanja i korišćenja pomenutog prostora.

Pored dva prvorangirana rada, na konkurs Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine pristigla su još tri. Treće mjesto i nagradu od 500 eura osvojio je rad „OBLUTAK", koji su osmislili Gavrilo Vuković i Miloš Gačević. Sekretarijat će otkupiti i radove „SAĆE", čiji je autor Andrea Grgurović Pavićević i Milica Bubanja, i "OXOXO" rješenje Ane Virijević.

U izvještaju žirija navodi se da će se, nakon interne tehničko-tehnološke i finansijske analize, odlučiti o daljoj realizaciji projekata.

Bonus video: