Dževerdanović redovno "sipao" Mandićevom radiju

“Vijesti“ došle do novih dokumenata koji dokazuju presipanje javnog novca u džepove vlasnika i urednika privatnog, DPS-u bliskog, kotorskog medija
9353 pregleda 15 komentar(a)
Vukovićeva, Jovanovićeva i Mandić na promociji zbirke, Foto: Radiodux.me
Vukovićeva, Jovanovićeva i Mandić na promociji zbirke, Foto: Radiodux.me

Kotorski Kulturni centar “Nikola Đurković“ (KC), u godinama dok je njime direktorovao funkcioner DPS-a Miloš Dževerdanović, a ta partija bila na vlasti u Kotoru, prebacio je nekoliko hiljada eura novca iz javnih fondova po raznim osnovama na račun privatnog, DPS-u bliskog medija, Skala radija.

“Vijesti“ su nedavno objavile da je ta opštinska javna ustanova sa Dževerdanovićem na čelu 2015. bezuspješno tražila od Ministarstva kulture 2.300 eura, da bi „u cilju promovisanja književnog stvaralaštva i kulturne baštine Boke i Crne Gore objavili najnoviju zbirku poezije renomirane pjesnikinje Dubravke Jovanović ‘Ispod kušina’”.

Jovanovićeva je glavna i odgovorna urednica Skala radija i dugogodišnje bliska saradnica Slavka Mandića, direktora i vlasnika tog medija, poznatog po žestokim napadima na sve kritičare režima i izrazito provladino izvještavanje, sa naglaskom na neskrivenu podršku DPS-u u Kotoru.

Za to je Mandićev radio u godinama dok je gradonačelnica Kotora bila Maja Ćatović (DPS), iz gradskog budžeta dobio više od 90 hiljada eura novca svih građana, iako je Kotor sve to vrijeme imao sopstveni lokalni javno servis Radio Kotor.

Mandić, međutim, tvrdi da u njihovom odnosu sa KC-om nema ništa sporno i da nisu ništa dobijali, “već se radi o ugovornom odnosu za usluge koje je Skala odradila ovoj ustanovi u visini par stotina eura“.

“Zašto su tražili i koristili naše usluge, pitajte njih, a ne mene. Vaša namjera da dovedete u vezu nekakvo plaćanje Skali od 90 hiljada eura za period koji ne navodite je čista glupost, pogotovo kada navodite da je sve vrijeme postojao javni servis Radio Kotor...”, kazao je Mandić.

Jedna od uplata Skala radiju
Jedna od uplata Skala radiju(Foto: Privatna arhiva)

Iako nisu sa prijavom za izdavanje zbirke “Iza kušina” prošli na konkursu Ministarstva kulture za podršku projektima u oblasti kulture za 2016. godinu, Dževerdanović i Mandić su nastavili da na toj osnovi izvlače novac iz KC-a. Mandić je od Dževerdanovića tražio i dobio 1.650 eura “kako bi relaksirano mogli da radimo na finalizaciji” projekta zajedničkog izdavanja zbirke poezije Jovanovićeve.

KC je u izvodu sa uplate Skala radiju taj trošak knjižio kao “sponzorstvo”.

U međuvremenu, KC je, preimenovavši tu istu zbirku u “Pontapeti”, uspio da 2016. za njeno izdavanje od Ministarstva kulture na konkursu dobije 3.700 eura.

KC potom, prema dokumentaciji do koje su došle “Vijesti”, sklapa 20. jula 2016. sa Jovanovićevom izdavački ugovor po kome im ona daje saglasnost da u narednih maksimalno osam dana štampaju i objave njenu zbirku poezije “Pontapeti” u tiražu ne manjem od 500 primjeraka.

Za to Jovanovićeva od KC-a, kome uopšte ni privremeno ne prenosi svoja autorska prava, čak i dan ranije nego što je ugovor uopšte sklopljen, dobija naknadu od 1.000 eura i obavezu da im od ukupnog tiraža, ustupi 100 primjeraka knjige.

KC preuzima i obavezu da plati angažovanje po dva recenzenta, voditelja njene promocije i promotera.

Svoj dio kolača tada dobija Mandić, sa kojim Dževerdanović 31. avgusta 2016. potpisuje ugovor o djelu po kome će vlasnik Skale obaviti poslove “urednika, pripreme za štampu, tehničke izrade i dizajna za potrebe projekta ‘Pontapeti’ pjesnikinje Dubravke Jovanović“. Za taj posao, po ugovoru koji “Vijesti“ posjeduju, KC Kotor je Mandiću najkasnije do 2. septembra te godine morao da uplati iznos od 900 eura. U ugovoru, međutim, nema propisanog roka u kome je Mandić bio dužan da završi posao, a koji je, prema drugom ugovoru što je Dževerdanović 20. juna 2016. potpisao sa Jovanovićevom, zapravo već bio završen prije više od mjesec.

Potvrda tome je i činjenica da je promocija zbirke “Pontapeti” koju je Mandić po ugovoru sa Dževerdanovićem u tom momentu nije ni započeo uređivati, održana 29. jula 2016. na kotorskoj Citadeli.

Na promociji su, osim autorke, govorili Mandić i aktuelna poslanica DPS-a u Skupštini Aleksandra Vuković.

Pored ostaloga, prema dokumentaciji koju imaju “Vijesti”, KC Kotor je za to poetsko veče urednice Skala radija ozvučenje platio 155 eura, a zakup otvorenog bara na Citadeli 300 eura…

Prethodno je opštinska javna ustanova u Kotoru platila 1.350 eura za štampanje 500 primjeraka zbirke poezije od kojih je na kraju dobio 100.

Sa računa KC Kotor plaćeni su i troškovi štampanja 150 pozivnica za promociju na Citadeli, deset reklamnih postera i troškovi za obaveznu katalogizaciju nove knjige.

Mandić je “Vijestima” kazao da na konkurs MInistarstva kulture nije išla Skala, već je podnosilac prijave bio KC Kotor.

“Kad već insistirate oko izbora uredništva i pripreme za štampu, valjda autorica ima pravo na lični izbor izdavača, tehničku pripremu, dizajn i ostalo što prethodi štampi bilo koje publikacije. Ovo pitanje spada u očiglednu namjeru da pokušate diskreditovati jednu od naših najboljih pjesnikinja, po tumačenju kritike, i Skala radio kao medij koji vam očigledno smeta““.

On nije odgovorio na pitanje zašto je KC Kotor u maju 2016. godine, dva mjeseca prije nego će zvanično ući u projekat izdavanja “Pontapeta”, Jovanovićevoj uplatio 3.700 eura.

Aktuelna v.d. direktorica KC Kotor Tatjana Miljenović (DPS) nije željela da komentariše tu tematiku, ističući da je u to vrijeme direktor bio Dževerdanović.

Ona je rekla da smatra da bi Dževerdanović rado odgovorio na pitanja, ali je “trenutno odsutan zbog ranije preuzetih porodičnih obaveza” i na posao se vraća 20. oktobra.

Skali “kapalo” i mimo poezije

“Vijesti” posjeduju i dokument iz finansijske arhive KC Kotor koji pokazuje da su 17. maja 2016. godine, dva mjeseca prije nego što će zvanično ući u projekat izdavanja “Pontapeta”, Dubravki Jovanović uplatili 3.700 eura. Ona je odmah podigla taj iznos.

novac
Ilustracija(Foto: Shutterstock)

U dokumentu nema obrazloženja zašto KC isplaćuje novac glavnoj urednici Skale.

“Vijesti” posjeduju i dokumentaciju koja dokazuje da je Skala radio bio na redovnim apanažama KC Kotor u vrijeme direktorskog mandata Dževerdanovića. Tako je, prema finansijskoj kartici Skala radija iz 2015. godine, privatni radio Mandića od KC-a dobio ukupno 950 eura na ime raznih oglašavanja i izrade reklama za manifestacije u organizaciji KC-a – Bokeljsku noć i Ljetnji kotorski karneval.

Samo u martu 2016. godine, na primjer, KC Kotor Skali uplaćuje 478 eura na ime “emitovanja reklama” i “realizacije projekta Ministarstva kulture”.

KC je Skali plaćao i za emitovanje novogodišnjih čestitki, u februaru 2017. 178 eura za “emitovanje spota”, potom u martu još 300 eura za “medijsko praćenje programa” po posebnom ugovoru koji su tog dana Mandić i Dževerdanović potpisali da bi taj medij “izvršio poslove medijskog praćenja programa i projekata koje KC realizuje u saradnji sa Ministarstvom kulture u periodu 1. april - 31. decembar 2017”.

Mandić prijetio novoj direktorici kad ga je pitala za izvještaje

“Idila” u poslovno-tehničkim odnosima Skale i KC-a prestaje kada je došlo do smjene vlasti u Kotoru i DPS i njegove partnere zamijenila opoziciona koalicija predvođena Demokratama, a koja za direktoricu te opštinske javne ustanove postavila Mariju Bernard.

Ona je uskratila redovne apanaže na koje je Skalu navikao Dževerdanović, pa je odmah došla na nišan Mandića i Jovanovićeve, koji su se serijom tekstova obrušili na rad KC-a pod novim rukovodstvom.

Stoga je pravni zastupnik KC-a, advokat Damir Rebronja 25. juna 2017. pisao Mandiću i upozorio ga da Skala na snazi ima važeći ugovor o saradnji koji je 28. marta te godine potpisao sa Dževerdanovićem, a u kome se obavezao da će Skala “profesionalno, savjesno, blagovremeno i prema uputstvima JU Kulturni centar”, te godine medijski pratiti dio programa KC-a.

“Nažalost, Vi ste u periodu nakon zaključenja ugovora u više navrata na internet stranici Vašeg radija prenosili informacije i objavljivali članke koji ne da ne promovišu KC u smislu zaključenog ugovora, već naprotiv, nanose veliku štetu ovoj javnoj ustanovi. To je suprotno dobrom duhu i namjeri sa kojom je predmetni ugovor i zaključen. Stoga smatram da Vaše obaveze niste vršili u skladu sa odredbama citiranog člana 2 ugovora, te da je dalja saradnja Skala radija i JU Kulturni centar nemoguća”, stoji u dopisu Rebronje, uz zahtjev da zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza i nanošenja štete KC-u, toj ustanovi vrati već uplaćeni iznos od 300 eura koji mu je dao pređašnji direktor Dževerdanović.

U dopisu kojim Mandića obavještavaju da se isti može smatrati opomenom pred utuženje, navodi se i da je on 8. juna 2018. došao u prostorije KC-a gdje je, nakon više molbi Bernardove da joj se obrati pismenim putem, Mandić “drskim i nervoznmim ponašanjem koje ne priliči našoj saradnji, pokušao zaplašiti istu vikom i izjavom - ‘nećeš daleko dogurati’, a koja prijetnja potvrđuje istaknute sumnje da Vi nemate iskrenu želju za saradnjom u korist obje strane”.

Mandić je prethodno odbio da, na zahtjev Bernardove, KC-u dostavi izvještaj o zajedničkoj realizaciji projekta izdavanja zbirke poezije “Pontapeti”. On je novu direktoricu uputio da mu prvo “pokaže dokument u kome je naznačena obaveza Skala radija da KC-u dostavlja finansijski izvještaj i prikaže fakture koje se odnose na troškove izdavanja knjige”.

Mandić kaže da je laž da je on ikada prijetio Bernardovoj.

“Ženi može da prijeti samo sužen um. Nadam se da takve prepoznajete, ali morate da prepoznate da ovo što ste naveli u pitanju - ‘nećeš daleko dogurati’ nije nikakva prijetnja. Dakle, nije istina...”.

Bonus video: