Bunt građana u Vladimirskim Krutama: Nrekić odustao od fabrike bitumena

"Nije bilo incidenata, bilo je negodovanja. Nakon toga, predsjednik je rekao da će radovi biti obustavljeni i da fabrika neće biti građena na tom lokalitetu", kazao je predsjednik MZ Vl Krute Enver Redža
8320 pregleda 3 komentar(a)
Nrekić, Foto: Opština Ulcinj
Nrekić, Foto: Opština Ulcinj
Ažurirano: 24.12.2019. 15:44h

Predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić odustao je od namjere da brani projekat izgradnje fabrike bitumena u Vladimirmskim Krutama nakon velikog bunta mještana tog kraja koji je kulminirao na sinoćnjem na sastanku.

Predsjednik MZ Vl Krute Enver Redža kazao je da oko 250 mještana sa cijelog anamalskog područja Nrekiću, jasno i glasno stavilo do znanja da ne žele fabriku u svom dvorištu.

"Nije bilo incidenata, bilo je negodovanja. Nakon toga, predsjednik je rekao da će radovi biti obustavljeni i da fabrika neće biti građena na tom lokalitetu", kazao je Redža "Vijestima" nakon sastanka kome su osim Nrekića i njegovih saradnika, prisustvovali i predsjednici Force i DP, Nazif Cungu i Fatmir Đeka, predstavnici ostalih partija i odbornici u lokalnom parlamentu.

Nrekić je samo dva dana ranije tvrdio da ništa ne može zaustaviti realizaciju projekta.

"Aktivnosti na realizaciji projekta su u završnjoj fazi. Fabriku će graditi jedna turska kompanija, koja će uložiti 50 miliona eura i zaposliti oko 120 radnika, uglavnom mještana. Šta ima tu loše“, kazao je Nrekić tada "Vijestima".

Pred mještanima sinoć, ublažio je retoriku.

"Bez projekata nema razvoja ali ti projekti moraju biti saglasni sa interesima lokalnog stanovništva", kazao je Nrekić okupljenim mještanima najavljujući da će već danas građevinske mašine biti povučene sa terena.

Redža je kazao da mještani razumiju da je na teritoriji njihove MZ planirana gradnja biznis zone.

"Ali u pitanju je laka industrija koja ne zagađuje životnu sredinu. Fabrika bitumena bi iselila cijeli kraj", kazao je Redža.

URA: Opštinska vlast demonstrativno napustila skup

Građanski pokret URA saopštio je ranije danas da su predstavnici opštinske vlasti, na čelu sa predsjednikom Opštine Ljorom Nrekićem (DPS), demonstrativno napustili sinoćnji skup građana u Ulcinju, na kome se govorilo o planiranom izvođenju radova u Vladmirskim Krutama radi izgradnje fabrike bitumena.

Zenepa Lika
Zenepa Lika na skupu(Foto: printscreen)

"Mjesna zajednica Krute organizovala je navedeno protestno okupljanje, na koje su bili pozvani svi predstavnici političkih partija, nevladinih organizacija i brojni građanski aktivisti. Nakon velikog nezadovoljstva građana, iskazanog u prethodnim danima, predsjednik Opštine Ljoro Nrekić je sinoć saopštio da se "fabrika ipak neće graditi". Za građane je to bilo veliko iznenađenje, sa obzirom na to da je upravo Nrekić bio glavni promoter i zastupnik izgradnje navedene fabrike", navodi se u saopštenju GP URA.

Iz te partije su dodali da su ranije saopštili da "snažno podržavaju zahtjeve građana i da čitav posao prati netransparentnost i zaobilaženje zakonskih propisa".

"Sinoćnji skup obilježila je burna rasprava, koja je nastala nakon što čelnici Opštine nisu željeli da dozvole obraćanje prisutnih građana. Nakon većeg negodovanja, ekološka aktivistkinja Zenepa Lika, ipak je uspjela da se obrati skupu i tom prilikom oštro je kritikovala lokalnu vlast i planirani projekat", kazali su iz GP URA.

"Ne možete započinjati projekte bez konsultacija sa građanima, naročito zato što znate da je ova fabrika - rafinerija, a ne nekakav pogon za proizvodnju voća. Trebali ste od početka konsutovati građane, a ne da sada kukavički odustajete od projekta, nakon što ste vidjeli koliko su građani nezadovoljni. Vi uništavate naš grad, vi uništavate Ulcinj. Sram vas bilo", istakla je Lika u svom emotivnom obraćanju.

U toku njenog obraćanja, predstavnici opštinske vlasti demonstrativno su napustili skup i izašli na sporedna vrata sale.

Bonus video: