Oko 1.000 građana na protestu: "Grad je naš, ovo je čempres revolucija"

Okupljenima je stigla i podrška od grupe "Odupri se 97.000", koja je organizovala proteste u Podgorici 2. februara zbog afere "Koverta", kao i "brojnih krivična djela o kojima javnost dobija pisane dokaze, audio i video-snimke, i to iz izvora vrlo bliskih vrhu vlasti"
10030 pregleda 64 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Srdan Kosović
Sa protesta, Foto: Srdan Kosović
Ažurirano: 10.02.2019. 12:29h

Oko 1.000 građana okupilo se danas u dvorištu barske gimnazije na novom protestu građana zbog sječe čempresa i gradnje vrtića na toj lokaciji.

Ovo je bilo peto protestno okupljanje.

Uz doboše, pištaljke, ozvučenje, protestantima se u dvorištu gimnazije prvi obratio Stefan Đukić.

"Grad je naš, ovo je čempres revolucija", poručio je Đukić.

On je kazao da "nas napadaju da politizujemo ovo pitanje".

"Ja ću im na to kazati, prostorno planiranje jeste politika, politika dolazi od grčkog politikos a to znači građansko, javno, društveno, a ne kako oni misle, tajkunsko, kvazi investitorsko, lično interedžijsko ponašanje. Zato je ovo ovdje dobra politika. Ovo je mjesto gdje su građani, prvo svako za sebe, a onda u grupi iskazali šta misle da je javni a šta društveni interes, a na vama gospodo političar je da slijedite i da djelujete u skladu sa tim. Nije politika da vi namećete nama, već da mi namećemo vama. Vi ste u službi naroda", istakao je Đukić.

On je još jednom podsjetio na zahtjeve okupljenih.

"Zaustavljanje radova kod gimnazijskog parka i nalaženje alternativne lokacije za vrtić i odgovornost onih koji su devastirali park i počupali 94 višedecnijska čempresa. Neki kažu, šta ćemo sad čempresi su pali, ali u svakoj borbi postoje žrtve. Mene srce boli što je ovo drveće pod kojim smo naučili veliki broj životnih lekcija nestalo. Drveće jeste palo, ali mi se moramo dalje boriti", kazao je Đukić.

On je dodao da ovaj protest nije samo za gimnazijski park i čemprese.

"Ovo je protest za svaki park, za svako drvo, ali i više od toga. Ovi protesti su za uvažavanje građana, za stavljanje institucija na njihovo mjesto, jer institucije su tu da služe, ne da komanduju. Ovi protesti su tu da bi se grad vratio onome kome pripada, a bi se vratila država onima kojima pripada. Grad je naš, a ne gradonačelnikov. On je tu da ispunjava naše želje i za to je plaćen. Država i obrazovanje su naši, a ne predsjednika Vlade i ministra obrazovanja. Oni su tu da sprovedu u djelo ono što mi tražimo i što nama treba. Ako to ne mogu da urade onda ima samo jedno rješenje. Ostavka", kazao je Đukić.

Po njegovim riječima, ova inicijativa je uradila sve ispravno od samog početka.

"Išla je kroz institucije sistema, paralelno organizovala građansku neposlušnost i kreativne akcije, festivale, stražarenja, druženja. Koristila je prostor, organizovala skupove, ostala nepartijska i davala stručne komentare, alternativna rješenja za ovaj naš problem koji svi imamo. Dok su akcije vlasti bile rušilačke uz sadejstvo bagera i pendreka, motornih šega, građanska inicijativa je bila produktivna i pokušavala da stvara. Jedni su čupali. drugi su sadili", kazao je Đukić.

Rekao je i da svako društvo može da funkcioniše na dva načina.

"Može da demonstrira, biće onako kako ja kažem - sa šegama i bagerima, a može da funkcioniše kao građanska inicijativa, gdje oni koji iz svog džepa plaćaju funkcionisanje ove države daju predloge, podsjećaju na kršenje zakona, jer ne zaboravite dozvolaza građenje kod gimnazijskog parka je nezakonita, i pokušavaju da svoju državu i grad učine boljim" rekao je Đukić.

Nakon Đukića, ispred ograde gradilišta protestantima se obratila Arnela Čolović koja je istakla da su ovi protesti pokazali da u Baru postoje ljudi koji se brinu o opštem interesu.

"Mi se međusobno dobro razumijemo, ali, u pokušaju razgovora sa čelnicima opštine, naišli smo na zid ćutanja. Sve naše dosadaćnje akcije su ostale bez njihovog odgovora, ostala je samo lažna forma demokratije. Mi prihvatamo da smo opozicija, ali, opozicija marifetlucima, interesnim klanovima koji uništavaju naš mediteranski grad, projektu nehumanog odrastanja naše djece.Mi smo opozicija sistemu u kojem građane iskorišćavaju u predizbornim kampanajmaa a ond časne ljude nazivaju idiotima. Ako smo vas postavili na vlast, to ne znači da možete da radite i pričate šta hočete, i zato pozivam čelnike grada da dođu ovdje i da nam odgovore na pitanja, nismo mi ni manipulanti ni teroristi, dovoljno smo obrazovani i kulturni za dijalog, ali, samo argumentima, a ne politikanstvom. Ne želimo da pričamo sa TV ekranom, i neka zato čelnici opštine naprave konferenciju za štampu, okrugli sto, skupite hrabrosti da se suočimo",rekla je Čolović.

Ona je opštinskim čelnicima poručila da su u prethodnih desetak dana pokazali da “nisu vlast svih građana Bara, već poslušnici partijskih centrala”.

"Pokazali ste da govorite neistine, jer ne želite da pružite dokaze. Odgovorite zašto je opština ignorisala 130 stabala čempresa i izbjegla da napravi ekološki elaborat, pokažite nam projekat vrtiča iz 2014. na osnovu kojeg ste dobili izbore. Zašto niste sačekali odluku Upravnog suda kada tvrdite da je sve regularno. Gdje su završili naši čempresi i ko ih je oteo? Nečemo odustati iako su nam isčupali srce grada, dok ne dobijemo odgovore", dodala je Čolović.

Ines Delić je rekla da “ne ostaje svijet na predsjedniku opštine, već na nama”.

"Mi ćemo da ga mijenjamo, a da bismo ga promijenili, moramo da naučimo da ga volimo, a ne možemo da volimo ovo ruglo iza naših leđa", navela je Delić ispred ograde gradilišta.

Milica Stanišić je istakla da su se okupili slobodni, “ ali i tužni građani Bara“ kojima su 17. januara čelnici “otrgli iz zagrljaja dvorište, čije su krugove srušili a čemprese strijeljali i to pod velom tame, jer za drugačije nisu ni znali”.

"Uzeli ste moje dvorište i moje prvo da odlučim kao građanin Bara, a onda ste počeli da vrijeđate moju inteligenciju počev od izjava o štetnosti čempresa, do toga da je ovaj skup samo politički. Tog 17. januara ste nam oduzeli glas, pocijepali ste nam pravdu, uništili našu prirodu, i pokazali da suze djevojčice na pragu ovog nedjela nisu bile vrednije ni jedan jedini milimetar vaše pažnje više u odnosu na košarkaški meč.Tog 17. januara, moje su oči krvarila od prizora, moje uši od zvukova mučenja, a ja sam se osjećala kao da ste uzeli sjekiru i zarili mi je pravo u srce, u onaj odjeljak na kome piše "detinjstvo". I na kraju, tog 17. januara, uvažena gospodo dželati, svi vi rušilački nastrojeni, vi uzdržani, a prije svega predsedniče naše opštine, trebalo je spaliti sve te vaše fakultetske diplome jer ste pali najveći životni ispit. Gospodo, vi niste zaslužili od nas i naših čempresa prelaznu iz drugarstva.", navela je Stanišić, koja je potom citirala odlomke o čempresima iz Andričevih “Znakova pored puta”.

Tokom šetnje, učesnici su skandirali "vratite čemprese" i "ne damo dvorište".

Policija u civilu je sa strane pratila kolonu.

Na čelu kolone bili su građani sa transparentima, koriste se pištaljke, u koloni su i dobošari, a tu je i brodska sirena.

Ispred zgrade Opštine, Rialda Kurgaš je saopštila da se učesnici protesta okupljaju nedjeljom ispred prazne opštine zato što “nas domaćini ove kuće mnogo pažljivije i ozbiljnije slušaju sada, dok pričamo zidovima, nego onda kada smo ih molili da nas među tim zidovima stvarno čuju”.

"U ovu kuću smo navodno primljeni pod okriljem demokratije, i dat nam je prostor da branimo interese svih nas 4.000 koji smo imenom i prezimenom tražili bolji vrtić, na adekvatnijem mjestu, uz očuvanje skolskog dvorišta za svu srednjoskolsku djecu i parka za sve nas građane. No, ta je njihova demokratija formalistićka, papirna, demagoška, instrument za zamazivanje očiju i zatiranje tragova bahatosti, jer, u kom univerzumu su sedam glasova protiv i 13 uzdržanih, jači od 14 glasova za", pitala je Kurgaš.

Ona je dodala da je SO nakon odbacivanja građanske inicijative (GI) bila dužna da podnosiocima GI izda formalni dokument-zaključak sa argumentacijom takvog postupka, a skoro tri mjeseca kasnije, takav dokument još uvijek ne postoji.

"U ovoj našoj kući je 2007. donesen GUP-Generalni urbanistički plan kojim se planira izgradnja Bara prema potrebama nas građana, i u njemu na strani 97 piše da su predviđene gradnje vrtića u Mišićima, Sutomoru, Zupcima, Sustašima, Bjelišima, Burtaišima, Starom Baru i Pečuricama, a ni jednim slovom se ne pominje Topolica I. Na strani 118 GUP-a piše da su postojeća kulturna i prirodna vegetacija poseban resurs i osobenost ovog područja i da sene smiju uništavati, kao i da se ne smiju degradirati postojeće vrijedne ambijentalne cjeline. A onda 2009. ista ova kuća usvaja DUP-dokument nižeg ranga-koji treba da bude usaglašen sa GUP-om, u kojem odjednom, ni iz čega, predviđa mali vrtić pored OŠ”Blažo Jokov Orlandić”. Dakle, krši se prvobitni, vrhovni dokument za prostorno planiranje. A onda od 2009. do danas taj mali vrtić postaje razvalina koja se na silu ugurava u ambijentalnu cjelinu našeg parka", ukazala je Kurgaš i zapitala šta se to desilo od 2007. do 2009, “ a onda od 2009. do 2019?”.

"U krajnjem, nije toliko važno čije ime stoji iza neke odluke, koja troslovna oznaka štiti to ime i njegovu odluku. Ali, bitno mi je koliko je ta odluka bezobrazna i koliko taj donosilac odluke misli da smo svi mi glupi i neznaveni, pa da nećemo shvatiti i reagovati na njegov bezobrazluk", zaključila je Kurgaš.

Pozdrav iz Beograda

Rialda Kurgaš je ispred opštine učesnicima protestne šetnje prenijela pozdrave Katarine Popović, profesora andragogije sa beogradskog Filozofskog fakulteta i službenice UN, i pročitala njeno pismo barskim protestantima.

"Ubili čemrpese, ubili su sječanje. Onaj koga nije briga za prošlost svoga grada, taj ne zna šta znači grad. niti domovina. Onaj ko ne čuva svijetle dragocjene trenutke sjećanja,taj će svu budućnost prodati za šaku novca ili vreću, svejedno. Tome ni budučnost nije sveta, i sve ima svoju cijenu, i sve je na prodaju. Tamo gdje se ne važe ljudi i drveće, tamo se važe samo zgrade i novci. tamo gdje ubijamo prošlost, prirodu i sjećanja, ostavljamo zgarišta duše budućim generacijama", navodi se u pismu Popović.

Protest je završen u 13:40.

Okupljenima je stigla i podrška od grupe "Odupri se 97.000", koja je organizovala proteste u Podgorici 2. februara zbog afere "Koverta", kao i brojnih krivična djela o kojima javnost dobija pisane dokaze, audio i video-snimke, i to iz izvora vrlo bliskih vrhu vlasti".

17. januara u dvorištu barske Gimnazije posječeno je više od 90 stabala čempresa, nakon čega je uslijedila reakcija nezadovoljnih građana koji i dalje na protestima negoduju zbog te odluke.

Čempresi su posječeni da bi se na toj lokaciji gradio vrtić.

Bonus video: