Hrapović o karantinu za koronavirus: Ne treba praviti famu od toga

"Situacija je i dalje za sada bezbjedna. Koordinacija je na nivou svih po hijerarhiji, od Ministarstva zdravlja do svake zdravstvene ustanove i svih koji čine koordinaciono tijelo, Uprave policije, Carine, Uprave za bezbjednost hrane, Uprave za inspekcijske poslove, Zdravstveno-sanitarne inspekcije”, kazao je Hrapović
3415 pregleda 2 komentar(a)
Svečano otvaranje rekonstruisanog operacionog bloka, Foto: Jadranka Ćetković
Svečano otvaranje rekonstruisanog operacionog bloka, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 28.02.2020. 19:48h

Građani Crne Gore ne treba da brinu zbog koronavirusa i nema nikakve potreba za nabavkom nekih medicinskih sredstava i opreme, niti pravljenja zaliha hrane.

To je danas u Bijelom Polju kazao ministar zdravlja Kenan Hrapović.

“Crnogorski zdravstveni sistem je apsolutno spreman da odgovori tom zadatku. To su nam potvrdile i inspekcije Svjetske zdravstvene organizacije koje su bile u Crnoj Gori”, kazao je Hrapović.

On je naveo da je kasarna u Zoganju kod Ulcinja određena kao karantin, a da će u naredna dva dana Vladi biti predložene još dvije lokacije, jedna u Danilovgradu, druga u Nikšiću.

“Ne treba praviti neku famu od toga. Ponavljam da je karantin mjesto gdje se smještaju zdrave, a ne inficirane osobe, a u bolnice se smještaju bolesne i inficirane osobe. Situacija je i dalje za sada bezbjedna. Koordinacija je na nivou svih po hijerarhiji, od Ministarstva zdravlja do svake zdravstvene ustanove i svih koji čine koordinaciono tijelo, Uprave policije, Carine, Uprave za bezbjednost hrane, Uprave za inspekcijske poslove, Zdravstveno-sanitarne inspekcije”, kazao je Hrapović.

On je kazao da postoji stroga hijerarhija i podjela posla.

“Ukoliko postoji potreba za zdravstvenim nadzorom, to se već realizuje na svim graničnim prelazima, bilo da se radi o aerodromima, morskim vodenim putevima ili graničnim putevima i skladu sa tim se nadležene službe ponašaju. Za svakog onog za koga posumnjaju da je došao iz zaraženog područja širom Evrope, on se stavlja pod zdravstveni nadzor. To znači da je dužan da kontaktira i komunicira sa svojim epideomiologom koji je određen dva puta u toku dana, narednih 14 dana. Pojačani zdravstveni nadzor ili karantin je druga kategorija, tamo se smještaju one osobe za koje su sumnja da su bile ili su mogle biti sa nekom od zaraženih osoba na nekom od područja van Crne Gore”, kazao je Hrapović.

On je danas u bjelopoljskoj bolnici svečano otvorio rekonstruisani operacioni blok i jedinicu za intenzivnu njegu, vrijedan 70 hiljada eura, koji je finansirala Turska agencija TIKA, dok je dodatnih 20.000 eura obezbijedo menadžment Opštine Bijelo Polje.

Direktorka bolnice u Bijelom Polju Biserka Bulatović je naglasila da je u pitanju jedan od najsavremnijih operacionih blokova u Crnoj Gori. “A sve to uz kvalitetan i stručan kadar kome se do kraja godine, pored troje ljekara, pridružuje još deset mladih kolega koji se vraćaju sa specijalističkih i subspecijalističkih studija. Ova saradnja je dokaz da vas koji pomažete i pružate podrške ne čine velikim samo poslovni uspjesi već dobradjela koja ih prate”, kazala je Bulatović.

Krapović u rekonstruisanom operacionom bloku
Krapović u rekonstruisanom operacionom bloku(Foto: Jadranka Ćetković)

“Pored opreme Turska pruža mogućnosti i usavršavanja i u turskim fakultetima i medicinskim centrima i svakako ti student koji budu završili će dati sve od sebe I oni doprinesu razvoju zdrastva u Crnoj Gori”, kazao je koordinator Tike Muhamed Unav. Iz Tike su najavili da će nastaviti i dalje da pomažu crnogorski zdravstveni sistem.

Na pitanje da li je bjelopoljska bolnica spremna prostorno i što se tiče medicinske opreme za korona virus, Hrapović je odgovorio da je kompletan zdravstveni sistem spreman da odgovori tom zadatku.

“Klinički centar kao najveća crnogorska zdratstvena ustanova apsolutno je spreman da odgovori prvom izazovu. Tamo postoji Infektivna kliinika i u slučaju potrebe imamo razrađen scenario da se neke druge klinike oslobode i da u najkraćem vremenskom roku prostor kadar i oprema bude za to. Nakon toga smo definisali regionalne punktove koji mogu u veoma kratkom roku privedeni namjeni, ako to bude potrebno. To znači da u sadašnjem vremnu za veoma kratko vrijeme možemo obezbijediti oko 200 ležajeva na sjeveru, jugu i centralnom dijelu, za eventualno zaražene od korona virusa. Kroz infektivne klinike i prenamjenu prostora. I kada su u pitanju pandemije, apsolutno smo spremni da odgovorimo tom zadatku lociranjem jedne bolnice da tu budu smješteni oni koji su oboljeli ili zaraženi”, kazao je Hrapović.

Bonus video: