Nikšićanka Katarina Sarić za "Vijesti" o stanju u Njujorku: I Velika jabuka opustjela

Nikšićanka Katarina Sarić ističe da je skoro petnaest godina u SAD, i da nikada nije osjetila veću uznemirenost, tišinu i prazninu...
16975 pregleda 7 komentar(a)
Prazne ulice u Njujorku, Foto: Katarina Sarić, Katarina Sarić
Prazne ulice u Njujorku, Foto: Katarina Sarić, Katarina Sarić
Ažurirano: 22.03.2020. 21:19h

Puste ulice, metroi, male zalogajnice, parkovi i dječja igrališta, slika su Njujorka posljednjih dana zbog naredbi gradskih vlasti za kako se koronavirus ne bi širio, priča za „Vijesti“ Nikšićanka Katarina Sarić.

“Kad samo pomislim na to da sam prije samo sedam dana večerala sa prijateljima gotovo u centru grada...“, prisjeća se Katarina.

Razgovor sa novinarkom prekida:

„Evo sad na vijestima čujem da je guverner savezne države Njujork Endrju Kuomo proglasio karantin“.

Ne paniči, ali je ozbiljna i tužna.

“To znači da neću moći da radim i da je jedini izlazak po namirnice“, objašnjava.

Iako će mnogi ostati bez posla, njena sedmična plata je sigurna. Raduje i pomoć države: zamrzavaju se plaćanja hipoteka, računa za struju, plina..., a najavljena je i sedmična novčana pomoć za one koji ostanu bez posla usljed poštovanja mjera za subijanje širenja virusa. Katarina napominje da je svakako posljednjih sedam dana bila izolovana s obzirom na svoju profesiju.

“Brinem o djeci uzrasta od jedne do šest godina. Iako sam u redovnim okolnostima radila do 10 sati dnevno, posljednjih nekoliko dana sam na poslu provodila između dva i četiri sata. Nakon toga sam, osim odlaska do prodavnice, bila izolovana. Okrug Vestčester, u kojem živim, ima mnogo oboljelih i jako je važno poštovati sve naredbe, kaže Katarina.

Prazne ulice u Njujorku
Prazne ulice u Njujorku(Foto: Katarina Sarić)

Distancu svi drže, sve je zatvoreno

Sarićeva kaže da se apsolutno svi pridržavaju pravila socijalne distance. “Čak toliko da izbjegavaju da idu u susret jedni drugima, odnosno da se mimoilaze.

Panika, haotičnost, zbunjenost na svakom koraku. Barovi, restorani, pabovi, noćni klubovi, bioskopi, pozorišta su zatvoreni, a javna okupljanja su strogo zabranjena. Igrališta i parkovi za djecu su, takođe, zatvorena i kazne su ogromne ako se pravila ne poštuju“, kaže Katarina.

Ističe da je skoro petnaest godina u Sjedinjenim Američkim Državama, i da nikada nije osjetila veću uznemirenost, tišinu i prazninu.

“Ulice su puste i ne osjeća se vreva života i dolazak proljeća. Prije dva dana u njujoršku luku je uplovio vojni bolnički brod za pomoć građanima, jer bolnice neće imati mjesta da prime sve oboljele pacijente. Takođe, gradonačenik je objavio da je preostalo medicinskih sredstava za još samo dvije, najviše tri sedmice i sad već postaje alarmantno“, opisuje Katarina trenutno stanje u Velikoj jabuci.

Apoteke bez sredstava za dezinfekciju i zaštitnih maski

Sarićeva kaže da većina građana poštuje pravila, ali ima i onih koji su nastavili da, recimo, s obzirom na to da su teretane zatvorene, nastavili da treniraju u parkovima.

“Supermarketi rade do 20 časova, iako je redovno radno vrijeme bilo do ponoći. Nakon što u 20 časova zatvore, zaposleni dopunjavaju zalihe za naredni dan. Dozvoljeno je kupiti po jedan paket određeng artikla (tolat papir - 8 ih je u pakovanju, kutija vode od 12 malih boca...). Takođe, u određeno doba dana supermarketi su rezervisani za osobe starije od 50 godina, kao dodatni oprez s obzirom na to da se smatra da su oni najugroženiji i najpogođeniji novim virusom. U apotekama se više ne mogu naći rukavice, maske, sredstva za dezinfekciju ruku. Sve je rasprodato, nigdje se više ne mogu naći“, navodi Sarićeva. Ističe da su policija, vatrogasci, anti-teroristička jedinica... - svi 24 sata dnevno na raspolaganju ugroženima:

“Takođe, mnogo ljudi volontira - pomažu starijima ili umjesto njih idu u trgovinu, apoteku...“. ”.

Crna Goro, poštuj pravila i ostani doma

Sarićeva kaže da je izuzetno težak osjećaj biti daleko od svoje porodice, posebno u ovim trenucima kada, smo svi totalno izolovani od ostatka svijeta.

Kaže da pomno prati sva dešavanja.

“Čini mi se da je Crna Gora preuzela dobre mjere bezbjednosti, ali nisam upućena da li zemlja ima dovoljno medicinskih sredstava za pomoć oboljelima. Nadam se da ima. Molim sve u Crnoj Gori da poštuju pravila i da vode brigu o ljudima kojima su okruženi. Svaki život je jednako važan. Nadam se da će neizvjesnost i sve drugo što prati ovu pandmiju brzo postati prošlost i da ćemo se svi uskoro vratiti normalnom životu i obavezama”, poručuje Katarina.

Dvadesetak hiljada zaraženih i gotovo 300 mrtvih

U SAD je, prema zvaničnim podacima, do juče potvrđeno 19.774 pacijenata zaraženih koronavirusom i 275 sa smrtnim ishodom. Tamošnji mediji prenose da je preko 9.500 zaraženih u državi Njujork, a u istoimenom gradu preko 5.600. Do sada su prijavljene 43 smrti u tom gradu od posljedica infekcije koronavirusom.

Kuomo je u petak saopštio da svi oni, čiji poslovi nijesu od važnosti za funkcionisanje grada, moraju ostati u svojim domovima. Restrikcije za sada isključuju apoteke, markete, banke, mehaničarske radnje,... ali i pojedine lance restorana u kojima se preuzima hrana, ali sa ograničenjem broja osoba u istom trenutku na istom prostoru. Javni prevoz još nije ukinut, ali je preporuka da ga građani ne koriste “osim ako apsolutno moraju”.

Posebne mjere restrikcije uvedene su za ljude starije od 70 godina. Mediji prenose i da gradske vlasti razmatraju mogućnost alternativnih bolnica, jer se procjenjuje da će biti potrebno preko 100.000 novih bolničkih kreveta.

Takođe, tamošnji mediji navode i problem manjka respiratora. Trenutno ih, navode ima između 5.000 i 6.000, a procjenjuje se da će biti potrebno najmanje još pet puta toliko.

Bonus video: