Od 2018. vraćeno oko 150 državljana CG: U Njemačkoj boravili nezakonito

Ukrcavanje na posebni let se izvršava prema ranije utvrđenoj metodologiji - službenik ili službenica crnogoske policije na ulazu aviona vrši pretres, u zavisnosti od pola osobe koja se ukrcava, drugi vrši uvid u dokumentaciju i vodi evidenciju prihvata, a treći ih vodi do mjesta koje je unaprijed određeno planom sjedenja u avionu. Posebna pažnja se vodi da se porodice ne razdvajaju
7652 pregleda 0 komentar(a)
krcavanje tima koji će izvršiti operaciju readmisije crnogorskih državljana iz Hanovera, Foto: Ombudsman
krcavanje tima koji će izvršiti operaciju readmisije crnogorskih državljana iz Hanovera, Foto: Ombudsman
Ažurirano: 22.03.2020. 18:35h

Za malo više od dvije godine, u Crnu Goru je vraćeno gotovo 150 crnogorskih državljana koji su nezakonito boravili u Njemačkoj.

Među njima je i najmanje trećina maloljetnika, pokazuju zvaničnici podaci o readmisiji institucije Zaštitnika ljudskih prava i slobode.

Readmisija predstavlja proces bezbjednog povratka osoba koje ne ispunjavaju ili više ne ispunjavanju uslove ulaska ili boravka na teritoriji neke zemlje, u ovom slučaju Njemačke, u zemlju čiji su državljani.

Dvije operacije vraćanja crnogorskih državljana realizovane su u 2018. godini, jedna prošle i za sada jedna u ovoj godini.

“U sve četiri operacije u Crnu Goru su vraćene ukupno 143 osobe… Sve četiri operacije oragnizovane su posebnim letovima iz Njemačke, dvije iz Hanovera, dvije iz Hamburga”, odgovoreno je “Vijestima” iz institucije Zaštitnika.

Crna Gora već 12 godina ima potpisan sporazum o readmisiji sa Evropskom unijom.

Operacije readmisije obavljaju se u organizaciji Evropske granične i obalske agencije (FRONTEX) i više crnogorskih institucija.

Prema ranijim izvještajima institucije Zaštitnika, obično u ovakvim prilikama su osim dva predstavnika iz njihovog Nacionalnog preventivnog mehanizma (NPM) i 30-ak službenika i službenica Granične policije i medicinski tim koji čine ljekar i medicinski tehničar. U operacijama readmicije učestvuju i službenik FRONTEX-a i njihov monitor za poštovanja ljudskih prava, kao i dva njemačka policajca.

Ukrcavanje na posebni let se izvršava prema ranije utvrđenoj metodologiji - službenik ili službenica crnogoske policije na ulazu aviona vrši pretres, u zavisnosti od pola osobe koja se ukrcava, drugi vrši uvid u dokumentaciju i vodi evidenciju prihvata, a treći ih vodi do mjesta koje je unaprijed određeno planom sjedenja u avionu. Posebna pažnja se vodi da se porodice ne razdvajaju.

Prije samo nekoliko nedjelja, taj mnogobrojni tim je posebnom letom iz Hanovera pratio povratak 44 crnogorska državljana, među kojima je bilo i maloljetnika.

Iz institucije su prvu operaciju ove godine ocijenili “uspješno završenom”. Godinu ranije su iz Hambruga stigla 34 državljanina, od kojih su većina, odnosno njih 19, bili maloljetni.

Tokom 2018. godine, na primjer, bile su dvije operacije. U prvoj, koja je bila u bila sredinom februara, u Crnu Goru je sa aerodroma u Hanoveru vraćeno 29 državljana, od kojih je 12 maloljetnika.

U ovom dijelu su predstavnici institucije Zaštitnika razgovarali sa onima koji se prinudno vraćaju u Crnu Goru i zabilježili da su ih za odlazak u inostranstvo opredijelila i želja za boljim životom.

“Nijesam mogao da živim od primanja u Crnoj Gori, jer nemam stan. U Njemačkoj sam radio na ‘crno’. Tri mjeseca, zaradio sam više nego što mogu za godinu dana u Crnoj Gori“, kazao je jedan od njih.

Drugi je istakao da u domovini nije mogao da se zaposli i da nije imao osnovnih uslova za život.

Prema ranijoj najavi njemačke policije, u Crnu Goru je u drugoj operaciji, u avgustu iz Hamburga, trebalo da se vrate 43 lica - devet porodica i osam samostalnih putnika. Međutim, vraćena su u toj operaciji 34 državljanina, od čega 16 maloljetnika.

“Uloga NPM-a je da prati poštovanje ljudskih prava ovih lica, tokom readmisije. U sve četiri operacije postupanje pripadnika Uprave policije bilo je profesionalno, tokom cijelog toka operacije. Ipak konstatovani su određeni organizacioni nedostaci, uglavnom kao posljedica neiskustva u ovakvim operacijama, budući da su predstavljale novinu”, kazali su iz institucije Zaštitnika na pitanja “Vijesti” o tome kakva su njihova dosadašnja iskustva.

Navode i da njihov tim daje poslije operacija preporuke, koje su, kako su istakli, poštovane.

Vraćaju i kriminalce, jedan strašio kćerku da bi izbjegao zatvor

U izvještaju Nacionalnog preventivnog mehanizma (NPM) za 2018. godinu stoji i da je u drugoj operaciji readmisije bilo i više lica koje je njemačka policija naznačila da su prepoznati po „kriminalnim aktivnostima“.

Za dva od njih je u tom trenutku bila raspisana nacionalna potjernica u Crnoj Gori i navedeno da će jedna od te dvije osobe putovati u pratnji dvoje maloljetne djece (sin 17 godina i ćerka 15 godina).

Po dolasku na aerodrom u Podgorici, iz institucije Zaštitnika su u izvještaju istakli da je to lice, uprkos razgovoru koji je trajao duže od sat vremena, odbijao svaku saradnju u smislu pronalaska rješenja za smještaj djece i tvrdio je da nema članova porodice koji bi mogli da ih prihvate.

“Tokom razgovora je shvatio da službenici nemaju mogućnost da ga oslobode izdržavanja kazne (što je postavio kao jedan od uslova da sarađuje) pa je počeo da nagovara ćerku na samoubistvo, govoreći da joj je to najpametniji potez kad njega povedu, a majke nema (ranije preminula). Takođe, strašio je djevojčicu da bi bez njega mogla postati žrtva pedofila kojih, kako je naveo, posebno ima u Centru za socijalni rad u Rožajama, gdje su i živjeli do polaska u SR Njemačku. Navedeni komentari su posebno uznemirili djevojčicu”, navodi se u izvještaju.

Iako su prisutni policijski službenici telefonom zahtijevali pomoć od Centra za socijalni rad u Podgorici, nisu se odazvali uz obrazloženje da nemaju dežurnog službenika.

Kako je već bilo gotovo dva sata poslije ponoći, odlučeno je, kako se navodi, da im se omogući da do jutra borave na aerodromu, za kada se očekivao dolazak službenika nadležnog Centra za socijalni rad u Rožajama.

“Opisana situacija i stres koji su preživjela djeca se mogao makar djelimično preduprijediti da je Centar za socijalni rad obaviješten o okolnostima pod kojim se djeca vraćaju u Crnu Goru i blagovremeno preduzeo mjere iz svoje nadležnosti”, navodi se u izvještaju NPM o tom slučaju.

Bonus video: