Jasmina suvenirnicu poklonila gradu

Biznismenka iz Švajcarske, koja se skrasila u Kolašinu, želi da preko svoje donacije animira što više mladih ljudi
5123 pregleda 7 komentar(a)
Suvenirnica u Kolašinu, Foto: Vedran Vujisić
Suvenirnica u Kolašinu, Foto: Vedran Vujisić

Vlasnica firme „Swiss R Montenegro“, Jasmina Salihović, kolašinskoj lokalnoj upravi poklonila je svoju suvenirnicu, koju je prije dvije godine otvorila u tom gradu.

Firma „Swiss R Montenegro“ organizator je Božićnog bazara, koji će se ove godine, treći put održati u Kolašinu. Salihović je u decembru 2017. došla u Kolašin kao uspješna biznismenka, koja je reputaciju stekla na tržištu nekretnina u Švajcarskoj. Njene ideje kojima je željela da obogati turističku ponudu Kolašina ubrzo su postale vidljive i od njih su koristi imali mnogi u Kolašinu.

Salihović objašnjava da je svojim poklonom željela da otvori mogućnost za mlade, naročito za žene, da preko njene donacije, a u saradnji sa Centrom za kulturu, obezbijede sredstva za sprovođenje različitih projekata.

Prema ugovoru o donaciji, koji su nedavno potpisale Opština i “Swiss R Montenegro“, lokalna uprava se obavezala da raspiše javni poziv namijenjen lokalnim NVO i kulturno-umjetničkim društvima. Oni će dobiti mogućnost da volontiranjem u suvenirnici prikupe sredstva za sprovođenje projekata, kao što su godišnja putovanja, volonterske akcije i slično. O tome ko će koristiti prihode suvenirnice odlučivaće komisija, a cilj je da prikupljeni novac bude od koristi što većem broju ljudi.

Salihović se obavezala da će pružati konsultanske i savjetodavne usluge u pogledu izrade suvenira, marketinga i planiranja prodaje, bez ikakve naknade. Takođe, ona će rad suvenirnice optimizovati prodajom u skladu sa potrebama tržišta, ali i, ukoliko bude potrebno i novčano i u materijalu.

„Moja jedina želja je da možemo nakon određenog vremena da kažemo kako smo, zahvaljujući ovom projektu poslali neke Kolašinke i Kolašince na put. Želim da vide mogućnosti da ostvare svoje projekte, svoje snove i želje, kroz zajednički rad sa nama. Mislim da životni uslovi nisu fer ovdje, ima nekoliko njih koji imaju u izobilju, a ostali imaju vrlo malo... Želim da mladi, a naročito žene iz Kolašina putuju, vide nove stvari, nova mjesta, osjete ukus života van granica, a ja ću uvijek podržati takve projekte“, objašnjava Salihović.

Jasmina Salihović
Jasmina Salihović(Foto: Privatna arhiva)

Ona je, kako su ranije pisale “Vijesti”, u decembru 2017. došla u Kolašin, a reputaciju uspješne biznismenke stekla je na tržištu nekretnina u Švajcarskoj. Biznis koji je započela kao studentkinja, odavno je u fazi koja dozvoljava i višemjesečno odsustvo, pa je odlučila da osam mjeseci godišnje živi na sjeveru Crne Gore.

U razgovoru za “Vijesti” tada je kazala da namjerava da u Kolašinu podiže svoju djecu i da gradi kuću, ali i da znanjem i idejama obogati turističku ponudu svog novog “drugog doma”.

Salihović, čiji su roditelji iz Bosne, je do sada je obišla 60 zemlja. Pored toga što je u Smajlagića Polju napravila porodičnu kuću, u centru grada radi originalna suvenirnica, u kojoj se mogu naći rukotvorine ljudi sa sjevera, ali i mnogo onog što je Jasmina osmislila sa prijateljima. Sve u toj radnji usmjereno je na promociju sjevera, ali i podsticanje preduzetništva i maketinga onog što rade njeni novi sugrađani.

Bonus video: