Joanikije čestitao Božoviću Dan državnosti: Poželio mir i prosperitet srpskog naroda i njegove matične države Srbije

Srbija obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 15. februar 1804. godine, kada je počeo Prvi srpski ustanak, i isti datum 1835. kada je proglašen prvi srpski Ustav
3737 pregleda 10 komentar(a)
Božović na liturgiji, Foto: Ambasada Srbije u Crnoj Gori
Božović na liturgiji, Foto: Ambasada Srbije u Crnoj Gori

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije čestitao je ambasadoru Srbije u Crnoj Gori, Vladimiru Božoviću, Dan državnosti Srbije i poželio mir i prosperitet srpskog naroda i njegove matične države Srbije, saopšteno je danas iz Ambasade Srbije u Crnoj Gori.

U saopštenju se navodi da je Božović jutros prisustovao Sretenjskoj liturgiji u hramu svetog Jovana Krstitelja u nikšićkom naselju Straševina, a liturgiju je služio Joanikije sa nikšićkim sveštenstvom.

"Vladika Joanikije je u besedi govorio o smislu i simbolima Sretenja kao velikog hrišćanskog i crkvenog praznika", navodi se u saopštenju.

Srbija danas obilježava Dan državnosti, u znak sjećanja na 15. februar 1804. godine, kada je počeo Prvi srpski ustanak, i isti datum 1835. kada je proglašen prvi srpski Ustav.

Kako prenosi RTS, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će, povodom Dana državnosti, uručiti odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Centralna državna ceremonija održava se u Orašcu, a predvodiće je predsjednica Narodne skupštine Maja Gojković i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Zvaničnom obilježavanju Dana državnosti prethodila je počasna paljba pripadnika Garde Vojske Srbije koji su sa Savskog platoa na Kalemegdanu ispalili deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Bonus video: