Još će se čekati na otkrivanje državnih "stanara"

Marković je 17. jula kazao da je Vlada spremna da skine oznaku tajnosti sa imena onih koji su riješili stambeno pitanje pod povoljnim uslovima, navodeći, između ostalog, da ne vidi “zašto se odluka o dodjeli stana ili kredita ne bi objavila” kad je javni funkcioneri moraju prijaviti u imovinskim kartonima Agenciji za sprečavanje korupcije
2898 pregleda 2 komentar(a)
Marković tokom posljednjeg premijerskog sata, Foto: Boris Pejović
Marković tokom posljednjeg premijerskog sata, Foto: Boris Pejović

Premijer Duško Marković najavio je prije tačno dvije sedmice da je Vlada spremna da skine oznaku tajnosti sa informacija o javnim funkcionerima koji su dobili stambene kredite po povoljnim uslovima.

Ispunjenju obećanja premijera prethodiće, kazali su iz Vlade, stvaranje “normativnih pretpostavki”.

“Potrebno je stvoriti normativne pretpostavke za realizaciju onoga što je predsjednik Vlade najavio. Na tome se već radi. Javnost će čim se budu stekli uslovi za objavljivanje podataka biti pravovremeno informisana”, odgovorio je “Vijestima” 20. jula njegov savjetnik i rukovodilac Biroa za odnose s javnošću Srđan Kusovac.

Marković je 17. jula kazao da je Vlada spremna da skine oznaku tajnosti sa imena onih koji su riješili stambeno pitanje pod povoljnim uslovima, navodeći, između ostalog, da ne vidi “zašto se odluka o dodjeli stana ili kredita ne bi objavila” kad je javni funkcioneri moraju prijaviti u imovinskim kartonima Agenciji za sprečavanje korupcije.

Među povoljnim uslovima je i vraćanje svega petine vrijednosti dobijenog stana ili stambenog kredita.

Premijer nije precizirao da li će se to primjenjivati na one koji tek treba da riješe stambeno pitanje po povoljnim uslovima ili i za one koji su to pravo ostvarili u prethodnom periodu.

“Sve je bliže četvrtak i možda posljednja sjednica Vlade pred godišnje odmore. Bila bi to sjajna prilika da Vlada saopšti šta je uradila, a predsjednik Vlade pokaže da drži obećanje,” poručili su juče iz Instituta alternativa (IA).

Čelnik IA Stevo Muk ranije je kazao “Vijestima” da, ukoliko politička volja postoji, onda propisi daju mogućnost da se brzo tajni podaci učine javnim.

“Kada je riječ o podacima prije juna 2017, nema nijednog zakonskog osnova da oni i dalje nose oznaku tajnosti. Pošto su akti Komisije označeni oznakom ‘interno’, oni su nakon isteka dvije godine morali biti deklasifikovani, odnosno sa njih skinuta oznaka tajnosti ‘interno’ za koju je zakonom propisano da traje najduže dvije godine. Tako je na primjer podatak nastao u junu 2015. morao postati dostupan javnosti u junu 2017. Eventualni pokušaj da se oznaka tajnosti produži za još dvije godine bi predstavljao klasičnu zloupotrebu, jer zakon dopušta produženje isključivo u slučaju kada je riječ o informaciji iz oblasti bezbjednosti, a očigledno je da ovdje nije riječ o takvim podacima”, kazao je Muk.

Zamjenik izvršnog direktora Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Dejan Milovac kazao je tada da je Upravni sud već dva puta poništio odluku Komisije za stambena pitanja Vlade Crne Gore kojom su ove informacije proglašene za tajnu, posljednji put u aprilu ove godine.

Ministarstvo javne uprave nedavno je odbilo inicijativu civilnog sektora za pokretanje peticije “Naš novac, njihovi stanovi i tajni fondovi” kojom predlažu da Vlada promijeni politiku u vezi sa objavljivanjem informacije o radu komisija za stambenu politiku i raspodjelu sredstava budžetske rezerve.

Bonus video: