Kad u Ostrosu zamirišu koštanji

“Ne propuštam nijednu srijedu, kada je ovdje pazarni dan. Uvijek je to ugođaj”, kaže Nimanbegu, dok se u prepunom restoranu mimoilazi sa drugim gostima
4635 pregleda 1 komentar(a)
Ostros, Foto: Samir Adrović
Ostros, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 16.11.2019. 19:15h

Kulturno-zabavna i poljoprivredna manifetacija u slavu koštanja - Koštanijada, počela je juče u centru Krajine, u Ostrosu.

Više od tri hiljade posjetilaca imalo je priliku da u jednistvenom ambijentu proba čuvene krajinske koštanje, ili degustira i trguje autohtone proizvode, poput meda, kozjeg sira, maslinovog ulja, crnog i bijelog luka, sokova od nara, suvih i svježih ukljeva, jezerskog krapa...

Prvog dana fešte bilo je više od 70 izlagača, ali najveće gužve bile su na štandovima gdje se pekao kesten.

Ostros
Ostros(Foto: Samir Adrović)

Krcate su bile i sve kafane i restorani u ulici.

“Sve je ovo super, ali nema mjesta da se sjedne. Ovdje fali makar jedan motel ili hotel, znam dosta stranaca, posebno Poljaka, koji obožavaju da dođu ovamo, da uživaju u prirodi i posmatraju rijetke ptice. Neki su zbog toga prinuđeni da ovamo dolaze auto kamp prikolicama“, kaže Agim Nimanbegu iz ulcinjskog Starog grada. Svaki put kada je u Ostrosu, dodaje, uživa.

Pečen kesten
Pečen kesten(Foto: Samir Adrović)

“Ne propuštam nijednu srijedu, kada je ovdje pazarni dan. Uvijek je to ugođaj”, kaže Nimanbegu, dok se u prepunom restoranu mimoilazi sa drugim gostima.

Slično je i na ulici, rijeke ljudi “valjaju“ se u oba smjera. Među izlagačima je i Enver Madžurić iz Velikog Ostrosa, koji je na štandu sa teglama meda postavio diplomu koju je 2009. zavrijedio kao najuspješniji pčelar na 22. Zboru rekordera Crne Gore u poljoprivrednoj proizvodnji. Kaže da ima 400 košnica, ali se žali da zadnjih godina nije tako uspješan.

“Prije deset godina imao sam 30 kilograma meda po košnici, prošle imeđu 12 i 15, a ove samo pet“.

Ostros
Ostros(Foto: Samir Adrović)

Med je mogao da se kupi po cijeni od 10 do 12 eura, koštanji su koštali između 1,5 i 2,5 eura, crni luk do 1,5 eura, bijeli četiri, kozji sir osam, niz suvih ukljeva pet, ljute paprike sedam za euro, mala tegla slatkog od smokava dva eura...

Manifestaciju je otvorenom u ime Opštine Bar proglasio Radomir Novaković Cakan. Kazao je da Bar ne zaboravlja svoje najvrednije potencijale.

“Cilj nam je da javnosti predstavimo kulturne i turističke specifičnosti ovog kraja ali i da doprinosemo boljem odgoju koštanja i plasmanu kako na tržištu Crne Gore tako i šire“. Direktor Turističke organizacije Bar Emil Kukalj naglasio je da tradicionalna manifestacija na pravi način promoviše kvalitete Krajine, ne samo kulturne, već i prirodne i društvene i da joj uvijek prisustvuje veliki broj gostiju.

Predsjednik MZ Ostros Bećir Berjašević kazao je da bi u susret budućim Koštanijadama trebalo organizovati naučne skupove o koštanjima, mogućem razvoju turizma i poljoprivrede na plodnoj zemlji i šumama Krajine.

“Moramo riješiti pitanje vodosnabdijevanja, proširenja puta i otvaranja graničnog prelaza kod Zoganja. To bi zaustavilo odlazak mladih u druge zemlje. Od nekadašnjih 275 upisanih prvaka u školu, sada imamo tek 85 i taj trend pada se nastavlja svake godine“. U muzičkom dijelu programa nastupili su Muzafer Kolići, “Fisniket“ i “Kafanski biseri“.

Trinaesta Koštanijada biće zavšena danas izlaganjem pečenih i kuvanih kestena i drugih specijaliteta Krajine.

Bonus video: