Ko je bacio oko na Lugove?

Za parcelu, koju su blokirali javni izvršitelji, zainteresovani mnogi biznismeni
12483 pregleda 6 komentar(a)
Atraktivna parcela: Lugovi, Foto: Vuk Lajović
Atraktivna parcela: Lugovi, Foto: Vuk Lajović

Jedna od najatraktivnijih neizgrađenih parcela u Budvi, 2.524 kvadrata fudbalskog terena na lokaciji Lugovi, na samom ulazu u grad je uknjižena na Fudbalski klub Mogren, koji je još prije dvije godine zvanično ugašen.

Fudbalski klub je trebalo da naredne godine proslavi 100 godina postojanja, a jedina „uspomena“ na njega ostala je upravo ta parcela, oko koje se mjesecima vodi bitka kome će pripasti - da li će biti preknjižena Opštini ili prodata kako bi se namirila dugovanja kluba. Parcela obuhvata sjeverni dio fudbalskog igrališta sa svlačionicama, a dijelom izlazi na glavni gradski bulevar.

Iako je Opština Budva, odnosno Sekretarijat za zaštitu imovine još prije godinu predao zahtjev Upravi za nekretnine da zemljište preknjiži na lokalnu upravu koja je bila stoodstotni vlasnik kluba, to nije učinjeno. Vijestima“ je u opštinskom sekretarijatu rečeno da je katastar trebalo da uknjiži imovinu jer je riječ o zemljištu koje je decenijama unazad bila državna, odnosno imovina lokalne uprave, međutim to se izbjegava uraditi, jer su javni izvršitelji koji zastupaju brojne povjerioce blokirali parcelu, kao jedinu imovinu nekadašnjeg prvaka Crne Gore, koji je ostao dužan brojnim firmama i pojedincima.

Kako je riječ o parceli, na koju su godinama unazad mnogi „biznismeni“ bacili oko, jer su na njoj ucrtane dvije kule bliznakinje od po 12 spratova, što je milionska zarada koja bi se ostvarila prodajom stanova i apartmana, to još više zabranjiva da li bi se eventualnom prodajom na ime dugovanja prema povjeriocima neko domogao atraktivne parcele. Vještaci su još ranije procijenili da parcela od dvije i po hiljade kvadrata vrijedi oko 1,87 miliona eura.

Opština je čak osporila i upise javnih izvršitelja, koji su „blokirali“ zemljište na osnovu sudskih presuda koje su povjerioci dobili tužeći da im posrnuli FK Mogren isplati dugovanja, ali to nije odobreno, već su tereti i dalje upisani u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine.

Nekadašnji prvak države doživio je sunovrat, a igračima, trenerima i ljudima koji su učestvovali u njegovom usponu navodno se duguje veliki novac, ali ta potraživanja koja su sada počela da „isplivavaju“ nijesu navedena u finansijskom izvještaju, koji je prije dvije i po godine usvojen na poslednjoj održanoj skupštini kluba, prije nego što je ugašen.

Naime, u avgustu 2016. pokušano je oživljavanje kluba, održana je i skupština na kojoj su taksativno navedeni dugovi, ali na tome se stalo. Tada je predočen dug od 4,9 miliona eura.

“Na dan 31. decembar 2015. godine, FK Mogren prema stručnom štabu i igračima duguje 184.850, trenerima mlađih kategorija 8.500 eura, advokatu 12.000 eura, ‘Komovima’ iz Andrijevice 7.658 eura, a radnoj zajednici 16.900 eura, što je ukupno 252.908 eura“, pisalo je u finansijskom izvještaju.

Najveće dugovanje od 4,5 miliona eura bilo je prema Boru Lazoviću, nekadašnjem sportskom direktoru kluba, koji je na tada održanoj sjednici izjavio da mu klub ništa ne duguje i da ništa ne potražuje, jer je sve davao zbog uspjeha Mogrena.

Za parcelu bili zainteresovani i Šarići

FK Mogren, u zenitu slave prije devet godina, dobio je na poklon od tadašnje DPS gradske uprave gotovo 100.000 kvadrata zemlje u vlasništvo - kompleks od 12.000 kvadrata na Lugovima i 82.000 u Dubovici na periferiji Budve, gdje je planirana izgradnja stadiona i pratećih sportskih i poslovnih sadržaja. Ideja je pala u vodu nakon što je FK Mogren 2009. ušao u aranžman sa sumnjivim of-šor kompanijama, iza kojih, prema navodima medija, stoji navodni narkobos Darko Šarić.

FK Mogren je sa frimom “Amsone enterprises Montenegro”, čiji je osnivač kiparska kompanija “Amsone enterprises ltd”, te firmom “Nova star CG”, osnovala novu firmu “Novostar investment DOO”, na koju je u Upravi za nekretnine bilo uknjiženo 1,2 hektara najatraktivnije zemlje na Lugovima. Nakon burne reakcije javnosti, ugovor je raskinut, a najveći dio zemlje vraćen Opštini. Dio je, međutim, ostao u vlasništvu kluba.

FK Mogren je bio u vlasništvu Opštine Budva, koja je godinama bila i glavni finansijer izdvajajući i po 240.000 eura godišnje. Kompletni Lugovi su pod sporom jer povraćaj zemljišta traže staromještanske porodice Ivanović i Rajković.

DPS htio Lugove da proda za 12 miliona

Opštinsko rukovodstvo je još u aprilu 2015, kada je gradom upravljao DPS, oglasilo da namjerava da proda zemljišni kompleks na Lugovima, od čega je planiralo da inkasira najmanje 12 miliona eura, što je Vlada osujetila.

Upravo zbog neriješenih imovinskih odnosa na Lugovima, jer nekoliko staromještanskih porodica je pokrenulo postupak deeksproprijacije Vlada je odbila da da saglasnost Opštini da proda zemlju na tom lokalitetu.

Bonus video: