Kolašin: Radnici Impregnacije okupili se na 14-ogodišnjicu uvođenja stečaja

“O tome kako je Brković realizovao investicioni program govori ova pustoš u krugu i halama fabrike, a ni socijalni program prema nama nikada nije ni počeo da relizuje. Iza nas je 13 godina uzaludne borbe borbe da dobijemo otpremnine, koje su nas sledovale kao i bivše radnike svih preduzeća u koja je uveden stečaj”- kazao je bivši radnik Impregnacije Slavko Krgović
1637 pregleda 2 komentar(a)
Radnici impregnacije, Foto: Dragana Šćepanović
Radnici impregnacije, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 13.02.2020. 20:01h

Na 14-u godišnjicu od uvođenja stečaja u nekadašnje kolašinsko preduzeće Impregnacije predstavici 34 bivša radnika, okupili su se ispred kapije fabrike i, još jednom, ukazali na, kako tvde, nepravdu koja im je učinjena. Sa njima su bili i predstavnici 25 zaposlenih u firmi „Vektra nord“, koja je nastala nakon što je Dragan Brković, 2007. godine, kupio Impregnaciju. Brkovićeva firma od pretprošle godine je, takođe, u stečaju. Podršku nekad zaposlenim u tim drvoprerađivačikm preduzećim pružili su I predstavici manjinskih akcionara bivšeg Ski centra Bjelasica, takođe, privatizovanog nakon stečaja, 2007 godine.

Bivšim radnicima Impregnacije, koji su nakon privatizacije proglašeni tehnološkim viškom, Brković je ostao dužan otpremnine. Onima koji su radili u firmi „Vektra nord“ duguje čak 60 zarada I poreze I doprinose za osam godina.

Okupljeni radnici su još jednom podsjetili kak je Brković imao obavezu da relizuje socijalni i investicioni program.

“O tome kako je realizovao investicioni program govori ova pustoš u krugu i halama fabrike, a ni socijalni program prema nama nikada nije ni počeo da relizuje. Iza nas je 13 godina uzaludne borbe borbe da dobijemo otpremnine, koje su nas sledovale kao i bivše radnike svih preduzeća u koja je uveden stečaj”- kazao je bivši radnik Impregnacije Slavko Krgović.

Prostor nekadašnje fabrike
Prostor nekadašnje fabrike(Foto: Dragana Šćepanović)

On je okupljanje radnika nazvao “pomenom Impregaciji”.

Prema zvaničnim podacima, „Impregnacija“ je Brkoviću prodata za oko 2,83 milona eura. U aneksu ugovora između stečajnog dužnika i „Vektre Montenegro“ iz avgusta 2008.godine piše da je kupoprodajna cijena umanjena za 1,07 milona eura, u skladu sa zaključkom Vlade od 28. decembra 2007. godine.

Bivši radnik Raško Bulatović kaže da je, nakon uvođenja stečaja tadašji i sadašnji ministar pljoprivrede Milutin Simović insistirao kod stečajnog upravnika da se prvi oglas o prodaji Impregnacije umanji za skoro milion eura, kako bi se, navodno, omogućio kvalitetan socijalni program.

“Pitam Simovića da li je cilj zaista bio socijalni program ili umanjivanje vrijednosti Impregnacije. Svih ovih godina pokušavamo da ostvarimo svoja prava i da natjeramo kupca Impregnacije da završi svoje obaveze iz kupoprodajog ugvora. Tražili smo prijem kod ministra poljoprivrede tri puta. Tražili smo prijem i u ministarstvu ekonomije i kod premijera Duška Markovića. Nikad niko nam nije odgovorio”- kazao je Bulatović.

Predstavnik radnika Vektra nord Branko Šekularac rekao je da je krajem prošle godine u Službenom lisu oglašena prodaja imovine Impregnacije.

“To se dešava nakon 12 godina od kako je Impregnacija prodata Brkoviću. Vektra nord nema ništa, pa nemamo od koga i pored pored sudske presude da naplatimo svoja potraživaja. Nama poslodavac duguje ok 400.000 eura, ne računajući poreze i doprinose. “- objasnio je on.

Bivši radnici Impregnacije nedavno su ponudili pomoć Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) u predmetu formiranom u slučaju tog preduzeća. Nakon što su iz medija saznali da SDT ispituje da li je tokom stečajnog postupka u Impregnaciji bilo nezakonitosti, bivši zaposleni smatraju da imaju dokumentaciju , koja će doprinijeti efikasnosti istrage.

Bivši radnici podsjećaju i da je da je vlasnički udio radnika u nekadašnjoj fabrici bio 49 odsto.

Više od 350 radnika koji su upisali akcije ostali bez ikakve koristi

Predstavnik manjiskih akcionara bivšeg Ski centra Bjelasica Boško Vlahović, podsjetio je na način privatizacije tog preduzeća i, kako je rekao, grubo kršenje vlasnika manjiskog dijela akcija

„Privredni sud je 2007 godine uveo je stečaj rješenjem na koje su manjinski akcionari podijeli žalbu. Vrhovni sud je ukinuo rješenje Privrednog suda. Ni do dana današnjeg nije donešeno novo, več je na osnovu ukinutog rješenja prodat hotel Bjelasica, a poslije i Ski centar sa zemljištem. Više od 350 radnika , koji su upisali svoje akcije, do dana današnjeg od toga nijesu imali ikave koristi niti su im ikada isplaćuvane dividende“- objasnio je Vlahović.

Kako je podsjetio Ski centar, zajedno sa hotelom Bjelasica, prodat je firmi Bepler i Džejkobson sa Kipra za nešto više od pola milona eura, a u kupoprodajnom ugovoru stoji da su radnici vlasnici 13, 62 odsto akcija.

Bonus video: