Komovi dobijaju zaštitu i sa kolašinske strane

Kako piše u odluci o proglašenju, park prirode obuhvata nešto više od šest hektara kolašinske opštine, na Jabuci, Mateševu, Barama Kraljskim i Sungi
1187 pregleda 0 komentar(a)
Konačno zaštićeni: Komovi, Foto: Željko Pejović
Konačno zaštićeni: Komovi, Foto: Željko Pejović

Pred odbornicima kolašinske Skupštine opštine (SO) sredinom decembra naći će se i odluka o proglašenju Parka prirode “Komovi” na teritoriji te opštine. U Podgorici i Andrijevici, na čijim teritorijama se takođe prostire to zaštićeno područje, takve odluke već su usvojili.

Kako piše u odluci o proglašenju, park prirode obuhvata nešto više od šest hektara kolašinske opštine, na Jabuci, Mateševu, Barama Kraljskim i Sungi. Planinski masiv Komova čini dio planinskog masiva Dinarida i predstavlja jedan od njegovih najviših i najinteresantnijih djelova. To područje do sada nije imalo nijedan oblik zvaničnog statusa zaštite.

Za Komove se ubuduće određuju zone zaštite II i III stepena. Tim prostorom će do osnivanja privrednog društva, na terioriji Kolašina, upravljati Sekretarijat za zaštitu životne sredine.

“Područje planinskog masiva Komova karakteriše visok stepen biodiverziteta - specijskog i ekosistemskog, koji se ogleda u prisustvu velikog broja endemičnih i reliktnih biljnih vrsta i fitocenoza. Na području Komova prisutan je određeni broj lokalnih endema koji predstavljaju najznačajniji element visokoplaninske flore ovog područja. Flora Komova obiluje i velikim brojem dinarskih i balkanskih endema“, piše u obrazloženju odluke.

Motivi da se to područje proglasi zaštićenim su, kako je objašnjeno, između ostalog i zbog adekvatnih mjera zaštite i održivog korišćenja bioloških resursa, očuvanja i unapređivanja biološke raznovrsnosti, obnove i unapređivanja narušenih prirodnih staništa... Razvoj parka prirode, kako piše, zasnivaće se na usklađivanju ljudskih aktivnosti, ekonomskih i društvenih razvojnih planova, programa i projekata sa definisanim stepenom zaštite. Saglasnost za usvajanje tog dokumenta dali su ministarstva održivog razvoja i turizma, poljoprivrede i ruralnog razvoja i kulture.

Bonus video: