Krapović i Vujović zakitiće se ordenom Sv. Petra

Gradonačelnik Budve i šef Skupštine ordenje dobijaju zbog angažovanja lokalne uprave u obnovi manastira Svete Trojice...
148 pregleda 43 komentar(a)
Dragan Krapović, Amfilohije, Foto: Opština Budva
Dragan Krapović, Amfilohije, Foto: Opština Budva
Ažurirano: 22.09.2018. 07:02h

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uručiće danas ordene Svetog Petra Cetinjskog gradonačelniku Budve Draganu Krapoviću i predsjedniku Skupštine Đorđiju Vujoviću.

Na centralnoj proslavi povodom obilježavanja 680 godina manastira Svete Trojice u Stanjevićima, Krapović i Vujović će ordenje Svetog sinoda SPC da dobiju zbog angažovanja lokalne uprave u obnovi manastira i izgradnji puta do njega.

Orden Svetog Petra Cetinjskog dodjeljuje se za misionarstvo, evangelizaciju, mirotvorstvo, kao i lični podvig i žrtvovanje, licima koja su isto tako doprinijela dobrim odnosima crkve i države.

Opština Budva i Mitropolija crnogorsko-primorska još krajem avgusta prošle godine organizovali su donatorsko veče kako bi se prikupio novac za završetak obnove manastira u Stanjevićima, iznad Budve.

Amfilohije je tada pozvao sve ljude dobre volje da dođu i pomognu, a posebno se zahvalio sadašnjem rukovodstvu Opštine za izgradnju puta i inciranje održavanja donatorske večeri.

Iz manastira su zahvalili Opštini što je put stigao do bogomolje nakon 24 godine.

Prma istorijskim podacima, manastir Svete Trojice sagradio je kao svoju zadužbinu veliki vojvoda Nikola Stanjević 1338. godine. U 15. vijeku, u blizini manastira na brdu Đurđevac, vojvoda Đurđe Đurašković Crnojević, djed kneza Ivana Crnojevića, podigao je utvrđenje i crkvu, a na mjestu manastira i dvor.

Boraveći u manastiru, Petar II Petrović Njegoš je napisao “Luču mikrokozma”, a pjesnika i vladiku posjećivale su brojne znamenite ličnosti, među kojima i Vuk Karadžić.

Manastir je 1837. prodat Austrougarskoj, koja ga je pretvorila u pograničnu karaulu.

Tokom Bokeljškog ustanka 1869. godine, manastir je u borbama razoren i u takvom stanju ostao je sljedećih 120 godina.

U okviru manastira postoje tri hrama, a posjeduje i bogatu biblioteku sa 40.000 naslova i rukopise iz perioda od 13. do 18. vijeka.

Uređen je i muzejski dio sa prostorijma u kojima su boravili Petar I i Petar II Petrović Njegoš.

Iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara ranije su ocijenili da obnova manastira predstavlja devastaciju, jer je kompleks pretrpio “neprimjerene intervencije bez konzervatorskih uslova”.

Ordene potpisuje patrijarh

U SPC postoji devet ordena, među kojima je i Svetog Petra Cetinjskog, a koje na predlog nadležnog eparhijskog arhijereja dodeljuje Sveti sinod.

Svi ordeni se dodjeljuju dekretom i gramatom Svetog sinoda.

U gramati se najkraće navodi zasluga osobe koje prima orden, a potpisuje ih patrijarh srpski.

Odluke o dodjeljivanju ordena objavljuju se u Glasniku, službenom listu SPC.

Bonus video: