LGBT Forum Progres: Sportski novinar se nikada nije javno izvinio zbog prijetnji Cimbaljeviću

U saopštenju se dodaje opis svih radnju koje su preduzeli policija i tužilaštvo
85 pregleda 23 komentar(a)
Zdravko Cimbaljević, Foto: Luka Zeković
Zdravko Cimbaljević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.01.2016. 17:39h

Sportski novinar Nebojša Šofranac nikada se nije javno izvinio zbog svojih uvreda i prijetnji upućenih Zdravku Cimbaljeviću, kazali su iz NVO LGBT Foruma Progres. U saopštenju se dodaje da je zabrinjavajuće što to nije uradio obzirom na činjenicu da danas profesionalno radi za crnogorski javni servis - RTCG.

U saopštenju LGBT Forum Progres daje kratki opis slučaja.

"Timu nevladine organizacije (NVO) “LGBT Foruma Progres” za praćenje govora mržnje obratio se član LGBT zajednice Z.C. obavještenjem da njega, i LGBT zajednicu u cjelini, vrijeđa, omalovažava i upućuje ozbiljne prijetnje izvjesni N.Š. iz Podgorice. Z.C. je u svom obraćanju kazao da nije siguran da je riječ o poznatom sportskom novinaru, N.Š., ali da predlaže da se policiji podnese odgovarajuća prijava kako bi se ustanovio prije svega identitet te osobe. NVO “LGBT Forum Progres” podnijela je 29. jula 2013. godine, prijavu Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore protiv N.Š. iz Podgorice zato što je u nekoliko navrata, jula 2013. godine, članu LGBT zajednice uputio niz uvrijedljivih i prijetećih poruka koje su se odnosile na LGBT osobe u cjelosti. N.Š. je uputio sljedeće poruke: “Pe....ino nemoj da ti je..m mater, ruglo jedno, iskopaćemo vas. Tebe će moji prijatelji da eliminišu s lica zemlje izrode sve ti je..m. Ovo je samo prijetnja, tek ćeš da vidiš što te čeka i na što smo spremni ja i moji prijatelji iz bloka 5. Mi smo djeca podgorička svima nam je mila pi..a”. “Ja jesam javna ličnost i prvi sam u Crnoj Gori digao glas protiv vas jer je za mene a i za 99% građana majke naše Crne Gore, to što vi radite u najmanju ruku skandalozno. Mene iskreno ne zanima što vi radite u privatnom životu, ali zašto da šetate sa ponosom? Kojim ponosom pe....ino?”„Bolesniče raspali sve ti zakoljem jer ti ga neću je..t zbog toga što su ti možda i oni koji su te napravili bolesni.... Čekamo Vas!!!”, piše u kratkom opisu slučaja.

U saopštenju se dodaje opis svih radnju koje su preduzeli policija i tužilaštvo.

"Opis svih radnji koje su preduzeli policija i tužilaštvo: Uprava policije MUP-a Crne Gore obavijestila je NVO ”LGBT Forum Progres” da je postupajući po predmetnoj prijavi, utvrdila identitet i protiv N.Š. dana 14. 11. 2013. godine podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, Up.br. 03-421, po osnovu člana 7. stav 1 i člana 8. Zakona o javnom redu i miru zbog toga što je putem elektronske komunikacione mreže sa svog profila postavio komentar uvrijedljive i prijeteće sadržine na zvaničnu stranicu, na mreži “Facebook”, NVO “LGBT Forum Progres“. Nije pružena do danas informacija o ishodu ovog postupka i da li je N.Š. eventualno kažnjen. Prethodno, u konkretnom slučaju, zamjenici Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Podgorici upoznali su se s predmetom i ocijenili da nema elemenata krivičnog djela", navodi se u saopštenju.

Iz NVO LGBT Foruma Progres dodaju da je u konkretnom slučaju izostala adekvatna reakcija Osnovnog državnog tužilaštva koje je imalo dovoljno osnova za krivično procesuiranje poznatog sportskog novinara.

"Po ocjeni nezavisnih stručnjaka postojali su elementi bića krivičnog djela “Ugrožavanje sigurnosti” (član 168), kao i krivičnog djela: ”rasna i druga diskriminacija” iz člana 443 Krivičnog zakonika Crne Gore. Povodom istupa N.Š. prema LGBT zajednici na bilo koji način nisu reagovala profesionalna udruženja novinara, medijske asocijacije niti NVO za zaštitu ljudskih prava. S druge strane i Z.C, koji je neposredno primio ove poruke, ali i kompletna LGBT zajednica, kroz sva svoja udruženja, uvjek su manifestovali snažnu solidarnost prema svim ugroženim novinarima i medijskim djelatnicima u Crnoj Gori. Zbog ove i sličnih prijetnji neki LGBT aktivisti su trajno napustili zemlju i zatražili azil. Novinar N.Š. nikada se nije javno izvinio zbog svojih uvreda i prijetnji niti je javno odustao od homofobilčnih stavova. Posebno je zabrinjavajuće što to nije uradio obzirom na činjenicu da danas profesionalno radi za crnogorski javni servis - RTCG", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: