Litija u Bijelom Polju: Neka Sveti Vasilije digne ruke od onih koji su glasali za zakon

Saobraćaj je bio u prekidu samo za vrijeme trajanja litije, koju su obezbjeđivali službenici Centra bezbjednosti
11272 pregleda 15 komentar(a)
Litiija u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković
Litiija u Bijelom Polju, Foto: Jadranka Ćetković

Poslije molebana u ckrvi svetih apostola Petra i Pavla više hiljada ljudi učestvovalo je u litiji do ckrve svetog Nikole u Nikoljcu.

Obraćajući se vjernicima protojerej stavrofor Darko Pejić je kazao da je zahvalan državi i onima koji nas vode, koji su okupili i ujedinili veliki broj vjernika oko molebana, napominjući da nikada u zadnjih sto godina nije više i na više mjesta izgovorena molitva Presvetoj Bogoridici i ovaj molebni kanon.

"Zamislite Ustav Crne Gore koji kaže da su država i crkva odvojeni, a hoće da crkva i sve crkveno pripadnu državi. I to izglasali one tamne noći, u ono doba iza ponoći, ono doba mračnjaštva i zla. Кad se skupilo njih 45 da podignu ruke, protiv brata. Neka Sveti Vasilije digne ruke od njih.Ovo je dokaz i večeras da smo na pravom putu. Ako je iko u zadnjih decenija i godina pokazao ljubav, žrtvu i trud za ovu zemlju i narod, to je njegova crkva. I svako ko je danas ustao na tu i takvu crkvu nije prijatelj ove zemlje i ovoga naroda. Za nas je neprijatelj”, kazao je otac Darko.

Pod ckrvenim barjacima okupljeni građani prošetali su do crkve svetog Nikole u Nikoljcu, a moleban i litija održavaće se svakog dana, do Badnjeg dana.

Saobraćaj je bio u prekidu samo za vrijeme trajanja litije, koju su obezbjeđivali službenici Centra bezbjednosti.

Po brojnosti ova litija je nadmašila Petrovdansku.

Bonus video: