Ljekarka i tehničarka podgoričke Hitne medicinske pomoći u izolaciji

U izolaciji po preporuci epidemiologa, a nakon kontakta sa pacijentom kod kojeg je potvrđen virus
49527 pregleda 31 komentar(a)
Trijažni šatori na ulazu u podgoričku Hitnu pomoć, Foto: Boris Pejović
Trijažni šatori na ulazu u podgoričku Hitnu pomoć, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.03.2020. 11:02h

Doktorka i tehničarka podgoričke Hitne pomoći (HMP) su u samoizolaciji, po preporuci epidemiologa, a nakon kontakta sa pacijentom kod kojeg je nedavno potvrđen koronavirus.

To je "Vijestima" potvrđeno iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP).

"Već tada je bio formiran trijažni punkt (23. mart), a ovaj pacijent je ušao u ambulantu HMP Podgorica zbog bolova u stomaku. Tačno je da su doktorica i medicinska sestra testirane, a u trenutku pregleda u ambulanti, imale su zaštitne rukavice i zaštitnu masku. Rezultati testa na koronavirus su negativni, ali su po preporuci epidemiologa u samoizolaciji", odgovorili su "Vijestima" iz ZHMP.

I dijelu ljekara i medicinskih radnika Opšte bolnice u Baru određena je mjera kućne izolacije, nakon što je ustanovljeno da je jedan ljekar pozitivan na koronavirus.

Iz Kliničkog centra Crne Gore (KC) odmah je upućena sedmočlana ekipa koja će obezbijediti nesmetan rad barske bolnice dok je dio osoblja u izolaciji.

Prethodno je potvrđeno da je i dio osoblja Urgentnog centra KC u izolaciji zbog kontakta sa kasnije potvrđenim slučajem.

Zaposleni u Hitnoj tražili bolje uslove rada

Više od 15 ljekara i tehničara podgoričke Hitne medicinske pomoći se 23. marta obratilo menadžmentu Zavoda, ali i Minsitarstvu zdravlja i Institutu za javno zdravlje, tražeći da se službe hitne pomoći organizuju u skladu sa epidemiološkim standardima, da se osnuju trijažni punktovi, da se zaposleni opreme adekvatnom zaštitnom opremom, ali i da se nađe način da zaposleni uniforme ne odnose kući na pranje, kakva je trenutno praksa.

Zaposleni su tražili i da se obezbijedi obrok za zaposlene, ali i da se ramotri mogućnost da pripadnici Vojske ili Uprave policije obezbjeđuju objekat podgoričkog HMP.

"Trijažni punkt se nalazi u holu pored ulaznih vrata, a nakon epidemiološke ankete ispred ulaza u HMP, kako nam omogućavaju prostorni kapaciteti, pacijenti se usmjeravaju na dalji pregled u ambulantu. Suspektni pacijenti se preko dana upućuju na call centar 1616, a tokom noći se pregledaju u šatoru koji je isključivo za tu namjenu. ZHMP je odmah po dobijanju saglasnosti za postavljanje šatora to i realizovao u 19 svojih jedinica, u jednom danu, uz veliku pomoć Vojske“, tvrde iz menadžmenta.

Ističu i da je „svaki sumnjivi ili potvrđeni slučaj na koronavirus pregledan u saradnji sa epidemiolozima iz IJZCG, i tokom pregleda i transporta cijeli medicinski tim je koristio komplet lične zaštitne opreme“.

"Menadžment ZHMP, kao dio zdravstvenog sistema, odlučno sprovodi sve mjere NKT, i želimo Vas upoznati da se već 30 odsto potpisnika ovog dopisa samovoljno javilo menadžmentu i precrtalo svoje ime i prezime, navodeći da su obmanuti od pojedinaca koji su im prezentovali da se šalje dopis ministru zdravlja u cilju nabavke opreme“, poručili su iz ZHMP.

Bonus video: