Ljudskost u doba korone: Donacije, dobrovoljci, volonteri

Pratite sve primjere humanosti u Crnoj Gori. Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...
2719 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Bara, Foto: Savo Prelević
Detalj iz Bara, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.03.2020. 22:24h

Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...

Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje dobila je danas četiri donacije od društveno odgovornih firmi iz tog grada."Firme koje su danas donirale novčana sredstva, hranu i higijenu za naše sugrađane koji su u stanju potrebe su, Put gross 3 hiljade eura; Outlet centar i Eki komerc po 500 eura i Prima med 200 eura. Koristimo priliku da se zahvalimo društveno odgovornim firmama koje su nam pomogle i opredijelile pomoć, koja će u narednom periodu biti distribuirana sugrađanima koji su u stanju socijalne potrebe", kazao je koordinator Crvenog krsta Mašan Živković.On je istakao da je ovo još jedan pokazatelj humanosti i solidarnosti svih Bjelopoljaca, te pokazatelj da ove firme brinu o svim sugrađanima, da je u ovom trenutku briga o građanima na prvom mjestu.

Distribucija humanitarne pomoći počela je danas u Tivtu i trajaće dva dana.
"Za 80 korisnika pripremljeno je 80 paketa sa namirnicima, voćem, povrćem i higijenskim sredstvima. Pakete će distribuirati četiri tima volontera Crvenog krsta i Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje (OTZS)", saopšteno je iz Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje
Donacija Crvenog krsta Crne Gore je 40 osnovnih paketa koji su dopunjeni, a 40 paketa je formirano iz sopstvenih sredstava i donacija.
"Timovi dostavljaju hranu korisnicima po unaprijed određenom spisku i hodogramu, kako bi mjere fizičke distance I izbjegavanja okupljanja, bile maksimalno poštovane. Call centar asistira u akciji, obavještavanjem korisnika da će volonteri doći da dostave pakete. Od volontera se očekuje maksimalna ozbiljnost, i totalno izbjegavanje kontakata sa korisnicima, bez obzira na eventualna poznanstva. Od korisnika takođe."
Iz tima kažu da prioritet akcije, pored humanitarnog dijela, jeste da prvenstveno volonteri budu bezbjedni, jer tako čuvaju i druge.
"Volonteri imaju uniforme, legitimacije a dostavna vozila su vidno označena naljepnicama. Petnaest volontera OTZS, inače radnika Opštine Tivat, nije oslobođeno radne obaveze, već pored volontiranja, rade u Opštini, na redovnim poslovima. U volonterskom timu su raspoređeni po smjenama, zavisno od radnih obaveza", rečeno je iz Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje.
Kompanija Jugopetrol AD, EKO benzinske stanice, doniralaje 40.000 eura na žiro račun Nacionalnog koordinacionog tima za nabavku dva respiratora, kao i 5.000 eura vrijednosti goriva Crvenom Krstu Crne Gore u borbi protiv novog korona virusa
„Vjerujemo da u ovom trenutku zdravstveni radnici, koji ulažu velike napore i sve svoje kapacitete, osjećaju veliku odgovornost i pritisak i zato pozivamo građane da svi zajedno pokušamo da im olakšamo i podržimo ih, pridržavajući se svih preporuka nadležnih institucija jer je ovo borba svih nas. Kao kompanija, Jugopetrol AD, jepreduzeo sve potrebne mjere u cilju sprečavanja širenja novog korona virusa i nastaviće da postupa u skladu sa svim mjerama Vlade i preporukama Instituta za Javno zdravlje u cijeloj svojoj mreži, na objektima i avio servisima", saopšteno je iz kompanije.
Sindikat prosvete Crne Gore uplatio je 5.000 eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti za borbi protiv koronavirusa.
"U cilju zajedničke borbe protiv suzbijanja koronavirusa, SPCG podrzava mjere Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, Instituta za javno zdravlje i Vlade Crne Gore i poziva sve prosvjetne radnike da se u ovim trenucima ponašaju odgovorno prema sebi, svojim porodicama i učenicima, te da poštuju i sprovode sve neophodne mjere koje su propisale pomenute institucije", navodi se u saopštenju SPCG.

Sindikata Univerziteta Crne Gore donio je odluku da na žiro račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti uplati jednokratnu novčanu pomoć u iznosu 10.000 eura.

"Sindikat Univerziteta Crne Gore putem ovog saopštenja istovremeno upućuje zahvalnost svim univerzitetskim profesorima, saradnicima i rektoratu na davanju ličnog doprinosa i preduzimanja konkretnih mjera te stavljanja svih resursa u službu održavanja nastavnog procesa kako bi onima zbog kojih smo tu, a to su studenti, i u ovakvim vremenima pružili podršku, prenijeli znanje i omogućili nastavak nastavnog procesa", navodi se u saopštenju Sindikata.

Preduzeće Vodovod i kanalizacija Tivat (ViK) uplatiće iznos od 5.000 eura, a izvršni direktor te firme Alen Krivokapić će se odreći dijela svog ličnog dohotka i donirati ga Nacionalnom koordinacionom timu za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT), u svrhu borbe protiv koronavirusa.

"Takođe, predložićemo našem osnivaču - Opštini Tivat da dio dobiti ViK-a koja je ostvarena u 2019. bude uplaćen Nacionalnom koordinacionom timu u borbi protiv ove opake bolesti", saopšteno je između ostalog iz te opštinske kompanije.

Crnogorski sindikat telekomunikacija kojeg čine sindikati Telekoma CG, Telenora, Mtel-a, Radio-difuznog centra, Telenor Common Operation MNE, Ericsson-a, Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, donio je odluku da na žiro račun Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti uplati jednokratnu novčanu pomoć u iznosu 5.000,oo eura.

"Naša je želja da ova sredstva budu upotrijebljena za nabavku neophodnih, trenutno nedostajućih, sredstava za adekvatnu zaštitu od zaraze svih zaposlenih koji zbog prirode posla obavljaju svoje redovne radne aktivnosti izlažući sebe i svoje porodice posebnom riziku. Samo u djelatnosti telekomunikacija svoje radne zadatke svakodnevno na radnom mjestu i na terenu, u direktnom kontaktu sa korisnicima i građanstvom, obavlja preko 350 zaposlenih", navodi se u saopštenju.

Odbornički klub DF-SNP u barskoj Skupstini, koji čine Dejan Đurović i Vasilije Lalošević , doniraće mjesečni-martovski odbornički paušal Narodnoj kuhinji Mitropolije crnogorsko -primorske pri Sabornom hramu u Podgorici.

"U vremenu pandemije i opasnosti koja se nadvila nad stanovništvom Crne Gore, imamo dužnost i odgovornost da na skroman način pomognemo onima kojima je ta pomoć najpotrebnija, a to su korisnici ove narodne kuhinje kojih ima na stotine", navodi se između ostalog u saopštenju Medijskog centra SNP.

Klub odbornika Demokratske partije socijalista u Skupštini opštine Budva, koji broji 12 odbornika, uplatiće po 150 eura od odborničke mjesečne naknade Nacionalnom koordionacionom tijelu za zarazne bolesti.

"Na ovaj način želimo dati skroman doprinos naporima i radu svih onih koji se bore protiv koronavirusa koji je zadesio ne samo našu Crnu Goru već i čitav svijet. Takođe, želimo pozvati sve druge subjekte i pojedince da pokažu solidarnost onoliko koliko su u mogućnosti, a građane da obavezno poštuju preporuke i mjere Nacionalnog koordionacionog tijela za zarazne bolesti", navodi se u saopštenju.

Centralna banka Crne Gore (CBCG) donirala je 100 hiljada eura Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa.

Bonus video: