Ljudskost u doba korone: Donacije, dobrovoljci, volonteri

Pratite sve primjere humanosti u Crnoj Gori. Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...
783 pregleda 4 komentar(a)
Detalj iz Podgorice, Foto: Savo Prelević
Detalj iz Podgorice, Foto: Savo Prelević

Pratite sve primjere humanosti u Crnoj Gori. Donacije, primjeri dobrovoljaca, volontera...

Fondacija "Hemiias" iz Njemačke, čiji je osnivač Hajriz Brčvak, obezbijedila je pakete sa osnovnim životnim namirnicama za 1320 porodica u Crnoj Gori.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori donirala je Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) tri monitora, koji će ljekarima te zdravstvene ustanove omogućiti da prate vitalne znake pacijenata priključenih na respiratore.

Monitori će ljekarima u Kliničkom centru omogućiti da prate vitalne znake pacijenata priključenih na respiratore Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori donirala je Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) tri monitora, koji će ljekarima te zdravstvene ustanove omogućiti da prate vitalne znake pacijenata priključenih na respiratore.
Vijesti.me | Sourcefabric

Naši iseljenici iz Ciriha u Švajcarskoj, Aco i Sanela Rastoder, priključili su se borbi protiv koronavirusa u Crnoj Gori donacijom od 12.000 eura. Oni su, kako je saopšteno iz Uprave za dijasporu, 10.000 eura uplatili Nacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti, dok su 2.000 eura uplatili na račun trezora Opštine Tuzi.

"Donacija porodice Rastoder još jedna je u nizu humanih aktivnosti dijaspore Crne Gore koja, otkada je aktuelna epidemija korona virusa u Crnoj Gori, sa pažnjom prati situaciju u matičnoj državi i brojnim donacijama novčanih sredstava i medicinske opreme izražava svoju solidarnost i doprinosi sveukupnim naporima i aktivnostima usmjerenim na borbu protiv ove bolesti u našoj državi", navode iz Uprave za dijasporu.

U Upravi pozdravljaju humani gest porodice Rastoder, koji, kako se navodi, potvrđuje čvrste veze, solidarnost i zajedništvo Crne Gore i njene dijaspore širom svijeta.

Meridianbet, jedna od vodećih kompanija za priređivanje igara na sreću u Crnoj Gori, započela je akciju doniranja paketa pomoći onima kojima je to najpotrebnije.
Pored novčane donacije NKT-u, sa svojim zaposlenim, kao dobrovoljcima, Meridian je donirao pakete pomoći Crvenom krstu u Budvi. Poručuju da će ovakvu akciju sprovesti u ostalim gradovima Crne Gore kako bi došli do svih kojima je pomoć najneophodnija.
„Sada je najvažnija solidarnost i da ne ostavimo sve one kojima smo potrebni. Niste sami!“
Iz Meridiana apeluju na građane da poštuju odluke nadležnih državnih organa.

Crnogorska komercijalna banka (CKB) i Podgorička banka, članice OTP Grupe, donirale su Nacionalnom koordinacionom timu za zarazne bolesti (NKT) 100.000 eura, nakon što su, tokom marta, uputile Kliničkom centru Crne Gore donaciju u iznosu 20.000 eura.

Dvije banke su tokom marta uputile Kliničkom centru Crne Gore donaciju u iznosu 20.000 eura Crnogorska komercijalna banka (CKB) i Podgorička banka, članice OTP Grupe, donirale su Nacionalnom koordinacionom timu za zarazne bolesti (NKT) 100.000 eura, nakon što su, tokom marta, uputile Kliničkom centru Crne Gore donaciju u iznosu 20.000 eura.
Vijesti.me | Sourcefabric

Odbor direktora „Luke Kotor“ danas je donio odluku o donaciji 25.000 eura na račun Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti.

Vlasnica bjelopoljskog Adriatic radija Azra Hrapović uputila je donaciju u vidu pomoći u hrani i higijeni za deset najugroženijih porodica u Bijelom Polju, u znak sjećanja na svog supruga i osnivača te medijske kuće, Kema Hrapovića.
„Za pomoć sam se opredijelila u znaku na sjećanje na supruga Kema Hrapovića, koji je preminuo prije 16 godina. On je osnivač ove medijske kuće koja postoji više od 22 godine i koja je u međuvremenu prerasla iz lokalne radio stanice u stanicu koja pokriva i tri značajna turistčka grada na jugu Budvu, Kotor i Tivat, te smatramo da su neke vizije već ostvarene. Poznat kao veliki čovjek, humanista i kosmopolita ostavio je pečat i trag u svom rodnom Bijelom Polju“, stoji u saopštenju Adriatic radija.
Kompanija “Agromont” iz Nikšića uplatila je deset hiljada euraNacionalnom koordinacionom tijelu za zarazne bolesti.“Samo solidarni možemo pobijediti u borbi protiv pandemije ipodržati one kojima je to u ovom trenutku najpotrebnije”, poručio je osnivač “Agromonta”, Božidar Jokić.
N.V.O "Centar za mlade" Rožaje je donirao Opstinskoj organizaciji Crvenog krsta Rožaje 80 paketa za pomoć građanima slabijeg materijalnog stanja u Rožajama.
"Kao organizacija koja se od 2014. godine bavihumanitarnim radom i u ovoj prilici smo uz pomoć naših donatora prikupili sredstva u iznosu od 2.400 eura koje smo upotrijebili za kupovinu paketa sa potrebnim životnim namirnicama i iste donirali Crvenom krstu za podjelugrađanima slabijeg materijalnog stanja. Naši donatori iz Švajcarske su donirali 1.300 eura, zeljeli su da ostanu anonimni, 500 eura smo takođe dobili od donatora iz Njemačke koji je želio da ostane anoniman", kazali su iz NVO "Centar za mlade".
Oni su dodali da su u pomoć pritekla i Firma "Timber King Montengro" koja je donirala 500 eura i firma "Kamenjuša Doo" koja je donirala 80 kilograma sira.
"Svima se srdačno zahvaljujemo. U skladu sa preporukama Vlade Crne Gore sve buduće donacije ćemo usmeriti na Crveni krst", navodi se u saopštenju.
N.V.O
N.V.O "Centar za mlade" Rožaje autor: N.V.O "Centar za mlade" Rožaje

Bonus video: