U Kolašinu akcija čišćenja Tare

Prema riječima predsjednika Opštine Milosava Bulatovića, koji je bio jedan od učesnika akcije, nastojanje lokalne uprave je da uradi sve u okviru svojih mogućnosti da sačuva kolašinske rijeke
1148 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnje akcije čišćenja Tare
Sa današnje akcije čišćenja Tare
Ažurirano: 19.10.2019. 12:53h

U akciji čišćenja rijeke Tare danas u Kolašinu učestvuju Komunalnog preduzeće, Služba zaštite, Koumnalna policija, članovi SRK “Tara i Morača”, aktivisti nevladinih organizacija, ali i veliki broj starješina i zaposlenih u organima lokalne uprave.

Inicijativu čišćenja i uređenja vodotoka, Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je u saradnji sa lokalnim samoupravama i korisnicima Programa malih grantova., koji je podržan u okviru regionalnog projekta ,,Upravljanje slivom rijeke Drine na Zapadnom Balkanu''.

“Akcija je potekla iz potrebe građana Crne Gore da očuvamo i očistimo vodotoke, na onim lokacijma gdje smo primjetili kritične zone sa deponovanim otpadom, koji je greška nesavjesnih pojedinaca. Akcija predstavlja i način podizanja svijesti. Ove aktivnosti proižvešće formiranje koordinacionih timova, koje će fosnivati opštine i državne institucije, a koje će dalje baviti očuvanjem vototoka. Takođe, radićemo i na jačanje kaznene politike, kroz zakonodavni okvir, kako bismo i na taj način preduprijedili dalje zagađenje i devastaciju vodotoka", kazao je direktor Direktorata za vodoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Momčilo Blagojević.

On je najavio da će, pored relaizacije projekta, koji se odnosi na sliv rijeke Drine, ministarstvo akciju proširiti i na sve rijeke Crne Gore.

Prema riječima predsjednika Opštine Milosava Bulatovića, koji je bio jedan od učesnika akcije, nastojanje lokalne uprave je da uradi sve u okviru svojih mogućnosti da sačuva kolašinske rijeke. On je kazao da će buduće aktivnosti ići u dva pravca, podizanje ukupne odgovornosti građana, kroz edukaciju i realizacija kaznene politike, prema onima koji imaju nesavjestan odnos.

“Preventivi, odnosno edukaciji, davaćemo prednost. Dužni smo da učestvujemo u sličnim akcijama, ali i da podižemo svijest sugrađana, kad je riječ o očuvanju prirode. Nastavićemo saradnju sa državnim institucijama kako bi postigli najbolje rezulatate ka tom cilju. Planiramo da organizujemo čišćenje i pritoka Tare. “-najavio je on.

Ministarstvo je do sada slične akacije, u saradnji sa lokalnim upravama, organizovalo u Mojkovcu, gdje su uklanjane deponije I uređen prostor pored rijeke Rudnica, pritoka Tare i u Bijelom Polju, gdje je čišćeno korito Lima.

Galerija

Bonus video: