Media centar: DPS da opozove poslanike koji su uticali na gubitak nezavisnosti RTCG

U Media centru, kako su kazali, nijesu iznenađeni što je u Izvještaju EK navedena ocjena koja se tiče nacionalnog javnog medijskog servisa
1237 pregleda 0 komentar(a)
Administrativni odbor, Foto: Savo Prelević
Administrativni odbor, Foto: Savo Prelević

Media centar pozvao je danas Demokratsku partiju socijalista (DPS) da sankcioniše svoje poslanike u Administrativnom odboru koji su, kako su naveli iz te nevladine organizacije (NVO), donosili nezakonite odluke o smjeni članova Savjeta RTCG i Agencije za elektronske medije (AEM).

U Media centru, kako su kazali, nijesu iznenađeni što je u Izvještaju Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore navedena ocjena koja se tiče nacionalnog javnog medijskog servisa.

„A koja daje za pravo svima onima u Crnoj Gori koji su bili dovoljno pošteni i lucidni da shvate kako je prije više od godinu dana crnogorski režim nezakonito i beskrupulozno preuzeo kontrolu nad RTCG“, kaže se u saopštenju te NVO.

Prema njihovim riječima, konstatacijom da “nedavno političko miješanje u rad Savjeta nacionalnog javnog servisa i AEM-a predstavlja razlog za ozbiljnu brigu“, diplomatski je u Izvještaju EK uvijena suština onoga o čemu Media centar govori od „samog početka protivzakonitog blic kriga na nezavisnost RTCG“.

Iz Media centra su kazali da očekuju od Vlade i njenog resora koji je, osim za kulturu, zadužen i za medije, da kroz promjenu zakonskog teksta o RTCG teži rješenjima kojima će u potpunosti osigurati nezavinost Javnog servisa, a ne njegovo dalje slabljenje.

Oni su pozvali DPS da „politički sankcioniše svoje poslanike u Administrativnom odboru koji su donosili nezakonite odluke o smjeni članova Savjeta RTCG i Savjeta AEM“.

„Ukoliko DPS neće da opozove svoje poslanike koji su skandaloznim glasanjem uticali na gubitak nezavisnosti RTCG, onda će to biti dokaz za EU i sve međunarodne adrese da je nalogodavac nezakonitih akcija DPS u Skupštini lider te partije Milo Đukanović, koji trenutno obavlja i dužnost predsjednika Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Iz Media centra su kazali da vjeruju da su EU poznate sve činjenice i da je svima jasno ko stoji iza nezakontog preuzimanja RTCG.

„Ostaje da se vidi do kada će biti tolerisano nasilje vrha crnogorske vlasti prema institucijama u Crnoj Gori“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: