Media centar: Povjerenje građanja u RTCG na veoma niskom nivou, najviše vjeruju TV Vijesti

Iz Media centra ističu da RTCG kao javni medijski servis mora imati najveće povjerenje građana jer u suprotnom ne obavlja svoju zakonom ustanovljenu funkciju
22014 pregleda 59 komentar(a)
RTCG, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković
RTCG, Foto: Luka Zeković, Luka Zeković, Luka Zeković
Ažurirano: 24.03.2020. 15:14h

Analiza istraživanja javnog mnjenja o radu RTCG koju je sproveo IPSOS u oktobru 2019. godine i dostavio Savjetu RTCG pokazala je da je povjerenje građanja u Javni servis na veoma niskom nivou.

U istraživanju iz oktobra 2019. godine, koje je za potrebe RTCG uradio IPSOS, saopšten je podatak da 22,7 odsto ispitanika najviše vjeruje nacionalnom javnom medijskom servisu.

Kako se navodi u saopštenju Media centra, na osnovu poređenja rezultata istraživanja iz oktobra 2019. godine i prethodnih godina može se zaključiti da je najvažniji parameter na osnovu kojeg se može procjenjivati kvalitet rada TVCG (povjerenje gledalaca), na veoma niskom nivou i značajno gori nego u 2017. godini kada je sa RTCG rukovodio nezakonito smijenjeni menadžersko-urednički tim (Andrijana Kadija, Vladan Mićunović, Aleksandar Mirković).

"Analiza Media centra bazirana je na upoređivanju rezultata poslednjeg istraživanja iz oktobra 2019. godine sa rezultatima istraživanja sprovednih od 2011. do 2019. godine, jer ova vrsta uporednih podataka nedostaje u prezentaciji najnovijeg istraživanja IPSOS-a. U Analizi Media centra su upoređeni samo najvažniji podaci, na osnovu kojih se može izvesti relevantan zaključak o sadašnjem stanju javnog nacionalnog medijskog servisa".

Dodaju da je u 2011. godini, 18 odsto ispitanika najviše vjerovalo RTCG, u 2012. i 2013. godini 26 odsto ispitanika imalo je najviše povjerenje u RTCG, dok je 2016. godine 29,7 odsto ispitanika imalo najviše povjerenje u RTCG.

"U 2017. godini, najviše povjerenje je imalo 30.0 odsto ispitanika, dok je procenat čak povećan početkom 2018. godinena na 31odsto. U decembru 2018. godine najviše povjerenje je imalo 22.5 odsto ispitanika".

Iz Media centra ističu da RTCG kao javni medijski servis mora imati najveće povjerenje građana jer u suprotnom ne obavlja svoju zakonom ustanovljenu funkciju.

"Savjet RTCG je najodgovorniji što građani Crne Gore najviše vjeruju jednoj privatnoj televiziji (TV Vijesti) umjesto nacionalnom javnom medijskom servisu kojeg plaćaju. Savjet RTCG je ignorisao preporuku Media centra da postavi cilj menadžmentu RTCG da nacionalni medijski javni servis bude prvi masovni medij u zemlji po povjerenju i da precizno oroči dostizanje toga cilja pod prijetnjom razrješenjem".

U sadašnjem Savjetu RTCG sjede tri člana iz prethodnog saziva (Ivan Jovetić, Milan Radović i Goran Sekulović) koji, kako ističu iz Media centa, "nisu ništa uradili" da, zajedno sa novim članovima ovog tijela (Bojana Jokić, Ilija Despotović, David Delibašić, Pavle Radovanović, Nikola Tatar i Predrag Marsenić), poprave loše stanje.

"Aktuelni generalni direktor Šundić je skoro dvije godine na funkciji, a rezultati RTCG su poražavajući. Građani imaju pravo da dobiju odgovor od Savjeta RTCG zašto se generalnom direktoru Šundiću plaća više od 3.000 eura mjesečno za nepostojeće rezultate. I pored digitalizacije u koju su građani Crne Gore investirali više od 17 miliona eura, TVCG se nije vratila na nivo povjrenja iz 2017. godine".

U Media centru zaključuju da, stanje u RTCG neće biti promijenjeno dok sadašnji Savjet i menadžment RTCG ne budu razriješeni, a to se može izvesti na osnovu izmjena Zakona o RTCG, kako bi, "napokon, bili stvoreni uslovi da se u najvažnijem upravljačkom tijelu nađu istinski reprezenti javnosti".

Bonus video: