Amfilohije: Svaka vlast je privremena, niti su oni Crna Gora, niti sam ja crkva

Mitropolit crnogorsko-primorski je ispred Skupštine kazao da narod na litijama govori jezikom pravde
30835 pregleda 688 komentar(a)
Sa večerašnje litije u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Sa večerašnje litije u Podgorici, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.03.2020. 22:08h

Političari koji su trenutno na vlasti u Crnoj Gori bi bilo dobro da znaju da je svaka vlast privremena, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije tokom večerašnje litije u Podgorici.

"Niti su oni Crna Gora, niti sam ja crkva, nego ovaj narod govori jezikom Božjim. Glas ovoga naroda je glas Božji", rekao je Amfilohije.

Amfilohije je ispred Skupštine kazao da litije prevazilaze bratomržnju. Narod od Skupštine i poslanika, kako je rekao, traži da narod spasi od usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Istakao je da narod govori jezikom pravde.

On je kazao da "ovdje nema ni četnika ni partizana". "To su potomci i jednih i drugih koji hoće da budu braća, da se pomire jedni sa drugima, da oproste jedni drugima", rekao je on.

Sa večerašnje litije u Podgorici

Amfilohije je kazao da je to ono što narod koji je na litijama traži od predsjednika i od Skupštine, da spasu Crnu Goru "od izgubljenog obraza".

On je rekao da je propalo sve što je usvojeno na "ateizmu, na bogoubistvu i bratoubistvu", navodeći da su oni koji upravljaju državom ateisti.

Profesor Bogoslovije, Dušan Bigovic, kazao je da država i crkva ne mogu bez međusobne komunikacije, sviđalo se to ili ne sviđalo vođama.

"Živimo na istom mjestu u istom svijetu, okrenuti smo jedni drugima. Ako neko misli da je moguće reći da crkva nije dio države, ipak je nemoguće reći da crkva nije dio društva i da ne treba da se pita o mnogim važnim pitanjima života pojedinaca i života društva", kazao je Bigović.

Sa večerašnje litije u Podgorici

On je rekao da nije dobro udarati na vlastito biće donoseći zakon "kojim je većini učinjena nepravda, a manjini nije učinjena pravda."

Na večerašnju litiju je, kako je saopšteno na skupu, došlo i 57 univerzitetskih profesora.

Profesor Mašinskog fakulteta Zdravko Krivokapić rekao je da se zakon ne može popraviti, može se samo povući. Istakao je da su iz dana u dan sve brojniji i da iza učesnika litija stoji "ambasada Isusa Hrista", a ne američka ni ruska, naročito ne srpska ambasada.

Episkop dioklijski Metodije rekao je da su im u ovoj borbi glavna pomoć "tijelo i krv Hristova". On je istakao da će "Hrist uvijek pobijediti sve sile zla".

Večerašnju litiju predvodio je episkop dioklijski Metodije, a prije litije je u Hramu Hristovog Vaskrsenja održan moleban.

Litije se organizuju u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Galerija

Bonus video: