Migranti vraćeni u Pljevlja: Platili "vizu", ali Bosnu vidjeli nisu

Izvjesnog Danka iz Pljevalja - kao osobu koja za novac krijumčari migrante u BiH, pomenulo je više sagovornika “Vijesti” tokom trodnevnog istraživanja ko, kako i kuda prevodi migrante od tog grada do pograničnih sela, a potom ih ilegalno prebacuje u susjednu državu
5319 pregleda 3 komentar(a)
Migranti stižu u Pljevlja (Ilustracija), Foto: Boris Pejović
Migranti stižu u Pljevlja (Ilustracija), Foto: Boris Pejović

Pljevljak Danko Danilović (35) naplatio je krajem oktobra 550 eura dvojici migranata da im obezbjedi siguran prolaz do Bosne i Hercegovine, ali ih je granična policija vratila u grad pod Golubinjom.

To su "Vijestima" odgovorili iz Uprave policije, pojašnjavajući da je Daniloviću, nakon što su ga identifikovali, tužilac na teret stavio krivično djelo - nedozvoljen prelazak granice.

“Službenici Centra bezbjednosti Pljevlja su postupajući po prijavi dva strana državljanina, da su nakon neuspješnog ilegalnog prelaska državne granice između Crne Gore i Bosne i Hercegovine oštećeni za iznos od 550 eura od strane jednog njima nepoznatog lica, preduzeli sve mjere i radnje u cilju utvrđivanju činjenica i identifikovanju lica. Policiji je prijava podnijeta 25. oktobra 2019. godine. Pljevaljska policija je identifikovala D.D. (35) iz Pljevalja, o čemu je obaviješten državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Pljevljima koji je naložio da se protiv ovog lica podnese krivična prijava zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi”, odgovoreno je iz policije.

Izvjesnog Danka iz Pljevalja - kao osobu koja za novac krijumčari migrante u BiH, pomenulo je više sagovornika “Vijesti” tokom trodnevnog istraživanja ko, kako i kuda prevodi migrante od tog grada do pograničnih sela, a potom ih ilegalno prebacuje u susjednu državu.

Iz policije nijesu precizirali da li je Danilović osoba koja je jednoj avganistanskoj porodici naplatila 3.000 eura za prelazak granice, a što je saopšteno reporterima tokom boravka na sjeveru države.

"Na području Pljevalja policija je za jedanaest mjeseci 2019. godine procesuirala sedam lica zbog sumnje da su počinila osam krivičnih djela nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi”....

Ekipa "Vijesti" tri dana provela je sa državljanima Maroka, Avganistana, Irana, Sirije, Pakistana... svjedočeći njihovim pokušajima da ilegalno uđu u susjednu državu. Prema tvrdnjama upućenih, migranti navodno svakodnevno, mimo zvaničnh graničnih prelaza, ulaze u BiH, najčešće uz pomoć široke mreže krijumčara.

Policija je, međutim, od početka 2019. godine u tom gradu procesuirala samo sedam osoba.

“Na području Pljevalja policija je za jedanaest mjeseci 2019. godine procesuirala sedam lica zbog sumnje da su počinila osam krivičnih djela - nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi”, odgovorili su iz Uprave policije.

"Vijesti" su prošle sedmice objavile da desetine migranata svake večeri pokušava ilegalno da pređe iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, kako bi nastavili ka državama Evropske unije - ali nema zvaničnih podataka koliko njih uspije u tome.

Oni koji se odluče da šumskim stazama sami krenu u tu avanturu, platiće eventualno taksi prevoz od Pljevalja do pograničnih sela.

Izvori “Vijesti” tvrde da drugi plaćaju par hiljada eura osobama koje im garantuju siguran ulazak u BiH.

Policija: Nismo umješani u ilegalne prelaske granice

Iz Uprave policije reagovali su tekst "Vijesti" sa migrantima (3): Do Bosne ih i policija prati”, u kojem su objavljeni navodi pljevaljskog taksiste Radisava Šepića - da mu je granični policajac ponudio da grupu migranata skupa povezu.

Njihovo reagovanje prenosimo integralno:

“Netačni su navodi u tekstu da službenici Sektora granične policije pomažu migrantima prilikom njihovog nelegalnog prelaska državne granice i da oni napuštaju Crnu Goru uz policijsku pratnju. Službenici ovog Sektora se profesionalno odnose prema migrantima i nijesu umiješani u njihove ilegalne prelaske.

Do sada Uprava policije nije evidentirala slučajeve ilegalnog krijumčarenja migranata od strane službenika Sektora granične policije.

Uprava policije sprovodi niz akcija koje su usmjerene na otkrivanje i procesuiranje slučajeva krijumčarenja migranata i u više akcija su procesuirani, između ostalih, i policijski službenici, ali oni nisu bili pripadnici ovog Sektora.

Svakako izražavamo spremnost da sva eventualna saznanja ili informacije u tom pravcu provjeravamo i da, ukoliko se takvo saznanje ispostavi tačnim, protiv nesavjesnih službenika pokrenemo odgovarajuće postupke u smislu krivične i disciplinske odgovornosti”.

Pojačane kontrole

Policija u Pljevljima pojačala je kontrole nakon serije tekstova o rutama krijumčarenja migranata objavljenih u “Vijestima”, tvrde sagovornici iz tog grada.

“Gotovo cjelodnevno obilaze dvije oronule kuće nadomak glavne autobuske stanice, u kojima su migranti, kad zahladni, najčešće čekali dogovoreni prevoz”, kazao je jedan od sagovornika.

Isti izvor dodao je i da je primjetno da pripadnici Interventne jedinice češće obilaze grad i mjesta na kojima se okupljaju migranti.

Migranti koji su u prolazu kroz Pljevlja zaštitu od hladnih pljevaljskih noći pronašli su u dvije napuštene, gotovo urušene kuće nadomak autobuske stanice - nekadašnjoj kafani “Kruna” i drugom objektu na uglu III sandžačke i Ulice Velimira Jakića.

Naspram jedne od tih kuća, sa prvim mrakom, pojavljuju se i taksisti koji čekaju migrante. Kada u parku naspram Pošte “ulove” mušterije, dovode ih do parkinga, obavezno sjedaju na zadnje sjedište i kreću ka granici.

Bonus video: