Milo nije kasnio, nego se potkrala greška

Plan javnih nabavki za potrebe predsjednika države objavljen tek juče, ali iz njegovog kabineta tvrde da do pitanja “Vijesti” nisu vidjeli tehničku omašku. Ta institucija planira da potroši oko 300.000 eura, od toga trećinu za putovanja
39690 pregleda 48 komentar(a)
Đukanović i Stijepović, Foto: Boris Pejović
Đukanović i Stijepović, Foto: Boris Pejović

Tek od juče je poznato na šta predsjednik Crne Gore Milo Đukanović namjerava da troši novac iz budžeta, iako je taj podatak trebalo da bude poznat najkasnije do kraja januara.

Na portalu javnih nabavki od juče popodne je dostupan plan javnih nabavki institucije predsjednika države za 2020.

Iz njegovog kabineta juče su “Vijestima” kazali da su u zakonskom roku poslali plan javnih nabavki, da to potvrđuje i zavodni arhivski broj ali da je zbog tehničke greške u nazivu organa kasnilo njegovo objavljivanje.

Članom 38 Zakona o javnim nabavkama propisano je da je to trebalo da uradi do kraja januara.

Članom 149 Zakona dodaje se da će instituciji za koju se utvrdi da to nije uradila u zakonskom roku biti izrečena kazna od 2.000 do 20.000 eura. Iz Uprave za inspekcijske poslove nisu odgovorili “Vijestima” da li je Odsjek za inspekciju za javne nabavke vršio nadzor koji se odnosi na donošenje i objavljivanje plana javnih nabavki a tiče se institucije predsjednika Crne Gore. “Vijesti” raspolažu sa fotografijom (screenshot) koja pokazuje da juče do poslije 12 časova toga plana nije bilo na sajtu, a sat vremena kasnije, plan je postavljen. Na njemu je datum 31. januar, koji je posljednji dan predviđen Zakonom za dostavljanje.

“Od strane Direktorata za politiku javnih nabavki Ministarstva finansija smo informisani da je do neobjavljivanja došlo usljed tehničke greške u nazivu organa pod kojim je dokument poslat i naziva organa koji prepoznaje softver portala na kojem se objavljuje plan javnih nabavki. Naime, dokument poslat za objavljivanje na portalu javnih nabavki bio je pod nazivom organa: Služba Predsjednika Crne Gore, dok je softver pomenutog portala prepoznavao samo naziv koji se koristio svih prethodnih godina za ovu instituciju: Predsjednik Crne Gore”, pojasnili su iz kabineta predsjednika.

Dodaju da je nakon uvida u tehničku grešku došlo do otklanjanja iste, pa je plan objavljen integralno kako je i upućen 31. januara.

U ovogodišnjem Planu javnih nabavki, koji potpisuje generalni sekretar Slavoljub Stijepović, ukupna vrijednost planiranih nabavki iznosi malo više od 301.000 eura.

Od toga se planira da gotovo trećina sredstava – 105.000 eura – ode na službena putovanja, odnosno hotelske usluge smještaja.

Na hotelske usluge vezane za sastanke i konferencije namijenjeno je do 10.000 a nepunih 15.000 eura na smještaj delegacija, koji uključuju hotelske usluge vezane za sastanke i konferencije, ali i za poklone i nagrade.

Na četiri vrste komunikacionih usluga – internet, mobilnu telefoniju, telefonske i poštanske usluge – namjeravaju da potroše preko 46.000 eura.

Na održavanje opreme i vozila namijenjeno je, na primjer, 13.000 a još 4.800 eura na osiguranje lica i vozila.

Da institucija predsjednika države ima ovu obavezu pokazuje Portal javnih nabavki, na kojem su dostupni godišnji planovi javnih nabavki za 2016, 2017, 2018. i prošlu, 2019. godinu.

Od ta četiri, tri su se pojavila na Portalu ili nekoliko dana poslije isteka zakonskog roka ili i do šest mjeseci kasnije, kao što je slučaj sa planom za 2016. godinu.

Četvrt miliona ide na predsjednički kompleks

Na rezidenciju ali i zgradu predsjednika države trebalo bi da bude utrošeno preko četvrt miliona eura, predviđeno je izmijenjenim planom javnih nabavki Uprave za imovinu.

Nepunih 30.000 eura trebalo bi da ove godine bude utrošeno na zamjenu vanjskog video-sistema rezidencije predsjednika Crne Gore na Cetinju. Na ovoj stavci stoji i da će dio sredstava biti utrošen na završetku radova na vanjskom video-sistemu za zgradu Vlade Crne Gore.

Do 40.000 eura namjeravaju da utroše na izradu fasade na rezidenciji a 15.000 na adaptaciji fontane u dvorištu rezidencije, zatim 40.000 eura na izradi nadstrešnice službenog ulaza i 20.0000 na izradi hidroizolacije podrumskih zidova zgrade predsjednika, a najviše – 120.000 eura na adaptaciji krovne terase i ravnog krova zgrade predsjednika

Bonus video: