Milovan Janković dobitnik povelje "Ivan Crnojević"

Povelja "Ivan Crnojević", koju dodjeljuje gradonačelnik Prijestonice Cetinje, dobitnicima se uručuje na svečanosti koju Prijestonica organizuje 4. januara na Dan osnivanja Cetinja
1061 pregleda 1 komentar(a)
Milovan Janković i Aleksandar Kašćelan, Foto: Cetinje
Milovan Janković i Aleksandar Kašćelan, Foto: Cetinje

Ljekar i humanista Milovan Milo Janković dobitnik je povelje "Ivan Crnojević" za 2019. godinu.

Povelja "Ivan Crnojević", koju dodjeljuje gradonačelnik Prijestonice Cetinje, dobitnicima se uručuje na svečanosti koju Prijestonica organizuje 4. januara na Dan osnivanja Cetinja. Priznanje se dodjeljuje pojedincu za ostvareno životno djelo koje je od posebnog značaja za Prijestonicu.

Doktor Janković rođen je 2. marta 1946. godine na Cetinju, gdje je završio Osnovnu školu "Njegoš" i Gimnaziju "Đorđije Lopičić". Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Beogradskog univerziteta. Specijalizaciju je završio u klinici "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu u klasi profesora Lalevića sa prosječnom ocjenom 10.

"Po završetku specijalizacije anesteziologije i reanimacije zapošljen je na hirurškom odjeljenju Medicinskog centra "Danilo Prvi" na Cetinju. Godine 1984. izabran je za direktora najstarije crnogorske bolnice, kojom je rukovodio do 1991. godine. Od 2000. do 2002. godine bio je pomoćnik direktora za stručna pitanja u cetinjskoj bolnici. Godine 2002. izabran je za predsjednika opštine Cetinje. Funkciju je obavljao do jula te godine. Iste godine izabran je za generalnog sekretara Crvenog krsta Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Tu funkciju obavljao je do 2005. godine, kada je na lokalnim izborima ubjedljivom pobjedom izabran za gradonačelnika Prijestonice Cetinje. Dužnost gradonačelnika obavljao je u punom mandatu do 2010. godine. Po isteku mandata, izabran je za predsjednika Senata Prijestonice", saopšteno je iz Prijestonice.

Dužnost predsjednika Senata, podsjećaju, obavljao je u dva mandatna perioda, do 2017. godine.

"Kao predsjednik Senata pokrenuo je brojna razvojna pitanja Cetinja, te sadašnjim i budućim rukovodiocima grada kroz opsežnu senatsku aktivnost, pružio riznicu dragocjenih ideja, planova, projekata, prijedloga i rješenja. Svoj veliki i istinski doprinos sportskom životu grada dao je kao predsjednik Upravnog odbora Fudbalskog kluba "Lovćen" i njegov ljekar, predsjednik Košarkaškog kluba “Lovćen”, predsjednik Rukometnog kluba “Lovćen” i njegov ljekar, predsjednik Planinarsko-smučarskog društva (kluba) “Lovćen”, član Upravnog odbora Stonoteniskog kluba “Lovćen”, a punih 25 godina bio je predsjednik Džudo kluba “Crnogorac”. Predsjednik je Sportsko-rekreativnog društva “Veteran” sa Cetinja".

Janković je bio predsjednik Crvenog krsta Crne Gore 12 godina, predsjednik Društva anesteziologa Državne zajednice Srbija i Crna Gora, osnivač njegovog časopisa “Jugoslavika” i njegov glavni urednik. Odbornik je u Skupštini Prijestonice Cetinje i član Izvršnog odbora opštinskog odbora Demokratske partije socijalista.

Dobitnik je 13. novembarske nagrade Cetinja, nagrade “Dr. Petar Miljanić” najvećeg priznanja Društva ljekara Crne Gore, plakete Rukometnog saveza Crne Gore, plakete Auto-moto saveza Crne Gore, zlatne značke Crvenog krsta Crne Gore, zlatne značke UBNOR-a Crne Gore i mnogih drugih povelja i priznanja.

Nosilac je titule “Viteza Malteškog reda”. Za humanitarni rad odlikovan je “Ordenom cara Lazara od Jerusalima” za dokazano dobročinstvo. Doktor Janković je, pored svih navedenih funkcija i dužnosti i ukazanih mu povjerenja, bio i predsjednik Saveza slijepih Cetinja.

"Čitav društveni angažman doktora Jankovića protkan je posvećenošću crnogorskom društvu i svom rodnom Cetinju. Neumornim istrajavanjem na svim poljima društvenog života dao je dragocjen i nezaobilazan doprinos Cetinju i Crnoj Gori. Potvrdio se na polju društvenog i društveno-političkog rada, razvitka zdravstvene službe, jačanja kulturnih institucija, napredovanja sporta i sportskih organizacija. Posebno je njegov doprinos ogroman u radu dobrotvornih, humanitarnih i donatorskih organa i ustanova. U penziji je od novembra 2018. godine", saopšteno je iz Prijestonice.

Povelju „Ivan Crnojević“ do sada su dobili Veselin Vujović, Dušan J. Martinović, Novak Jovanović, Luka Lagator, Pavle Đonović, Miodrag Dado Đurić, Branislav Mićunović, Dimitrije Popović, Fudbalski klub “Lovćen”, Rastislav Vrbenski, Dejan Savićević, Marko Špadijer i Milorad Popović.

Bonus video: