Ministarstvo: Potvrđeno strateško savezništvo Crne Gore i SAD

Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane je dobio uvjeravanja da NATO izuzetno vrednuje dosadašnje rezultate Crne Gore u ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz članstva, te čvrsto stoji uz svoju saveznicu u zaštiti njenih bezbjednosnih interesa i promociji zapadnih demokratskih vrijednosti, navode iz MO
2822 pregleda 3 komentar(a)
Sa sastanka u SAD, Foto: Ministarstvo odbrane
Sa sastanka u SAD, Foto: Ministarstvo odbrane

Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane, Ivica Ivanović, učestvovao je u Sjedinjenim Američkim Državama na političko-vojnim konsultacijama NATO članica i partnera Globalne koalicije za pobjedu nad takozvanom Islamskom državom (ISIS).

Sastanak, kojim je predsjedavao američki podskeretar za odbranu Džon Rud, predstavljao je priliku za pregled prošlogodišnjih izuzetnih uspjeha u suzbijanju prijetnje koju ISIS predstavlja po bezbjednost Bliskog istoka i međunarodnu zajednicu, kao i razmatranje modaliteta unaprjeđenja strateškog okvira za dalje aktivnosti NATO-a u tom pogledu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Na konsultacijama je, kako se navodi, zaključeno da NATO, kao najsnažnija politička i bezbjednosna alijansa, ostaje ujedinjen u suočavanju sa prijetnjama međunarodnoj bezbjednosti. U tom kontekstu, Ivanović je u razgovorima sa kolegama dobio uvjeravanja da NATO izuzetno vrednuje dosadašnje rezultate Crne Gore u ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz članstva, te čvrsto stoji uz svoju saveznicu u zaštiti njenih bezbjednosnih interesa i promociji zapadnih demokratskih vrijednosti u regionu Zapadnog Balkana, navode iz ministarstva.

Na marginama konsultacija, Ivanović se susreo sa zamjenicom pomoćnika sekretara odbrane Lorom Kuper. Kuper je, kako je saopšteno iz ministarstva, u ime američkog Sekretarijata odbrane ocijenila da se Crna Gora iz dana u dan potvrđuje kao kredibilna saveznica, istakavši da SAD naročito cijene kontinuiranu posvećenost Vlade Crne Gore promociji progresivnih demokratskih vrijednosti na Zapadnom Balkanu. Tom prilikom, Ivanović je pohvalio saradnju dvije države te zahvalio na sveobuhvatnoj podršci koju SAD pružaju Crnoj Gori u pogledu modernizacije oružanih snaga, ujedno predstavivši i modalitete za dalje unaprjeđenje bilateralne i saradnje u okviru NATO alijanse, navodi se u saopštenju.

Po završetku konsultacija, Ivanović je razgovarao i sa podsekretarom odbrane Džonom Rudom. "Apostrofirana je odlična saradnja dvije saveznice u okviru NATO alijanse, koja se između ostalog ogleda u učešću u zajedničkim globalnim inicijativama, kao i kroz podudarnu percepciju o potrebi strateškog odgovora na savremene hibridne prijetnje. Rud je pohvalio Crnu Goru kao presudno važan faktor stabilnosti u regionu i iskazao otvorenost za dalje unaprjeđenje dijaloga", zaključeno je iz Ministarstva odbrane.

Bonus video: