Mladi se dominantno informišu putem Interneta, najčešće prate portal Vijesti (INFOGRAFIKA)

Istraživanje Centra za afirmaciju i razvoj mladih sprovedeno među 1.886 ispitanika od 15 do 30 godina
2467 pregleda 2 komentar(a)
Sa predstavljanja istraživanja, Foto: Damira Kalač
Sa predstavljanja istraživanja, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 11.02.2020. 17:16h

Mladi se u najvećoj mjeri informišu putem Interneta, dominantno putem Instagrama, skoro podjednako ih zanimaju rijaliti i informativni sadržaji i vjeruju da je država u obavezi da se uhvati u koštac sa lažnim vijestima.

To je pokazalo istraživanje Centra za afirmaciju i razvoj mladih sprovedeno među 1.886 ispitanika od 15 do 30 godina.

Rezultati su predstavljeni na diskusiji "Medijski pismeni - sebi i drugima korisni".

Na pitanje da li se smatraju dovoljno informisanim o aktuelnim dešavanjima u Crnoj Gori i svijetu, skoro 40 odsto ispitanika kazalo je da su djelimično informisani, ali čak 20 odsto njih smatra da to nije ni važno za njihov život.

Na pitanje koliko mediji utiču na kreiranje njihovih stavova, 36,2 odsto ispitanih kazalo je "veoma mnogo". Četvrtina ispitanih odgovorili su "malo".

Većina mladih (35,1 odsto) u medijima najviše vremena posvećuje sadržaju rijaliti programa, dok informativne sadržaje konzumira pet odsto manje ispitanika (30,6).

Skoro polovina ispitanih (47,7 odsto) kaže da ne gleda šou programe poput Zadruge i Parova, ali čak 36,7 njih kaže i da te sadržaje konzumira svakodnevno.

Oni koji gledaju televiziju, pokazalo je istraživanje, najčešće prate programe Prva TV i TV Vijesti (37 i 34 odsto).

Kad su u pitanju portali, mladi najčešće prate portal Vijesti (65,4 odsto). Sljedeći po posjetama mladih je Cafemontenegro, čiji sadržaj prati oko 11 odsto ispitanika.

Kada se informišu, mladi uglavnom koriste internet (95,2%), slijedi televizija.

Učesnici diskusije na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja saglasni su da bi medijska pismenost trebalo da bude obavezan predmet od najranijeg uzrasta.

"Da djeca nauče kako da koriste medije, da mediji ne bi koristili njih", kazala je Miljana Lalović iz Direktorata za medije Ministarstva kulture.

Organizatori su kazali da je medijska pismenost ključna za aktivno građansko učešće.

Urednik "Vijesti" Srdan Kosović rekao je da je biti medijski pismen važno jer jača nezavisnost i kritičku svijest svakog pojedinca

Bonus video: