"Mladi za čist Jadran": Čistili obale i rijeke, edukovali mlade...

Najveću pažnju, kako navode iz "Naše akcije", privukle su ovogodišnje instalacije ostvarene kroz projekat "Mladi za čist Jadran"
538 pregleda 0 komentar(a)
Sa jedne od akcija čišćenja, Foto: NVO Naša akcija
Sa jedne od akcija čišćenja, Foto: NVO Naša akcija

Mladi volonteri NVO Naša akcija pokupili su 20 kubika otpada samo na jednoj plazi u uvali Trašte, dok su očišćene i mnogobrojne druge lokacije, kao što su izvor Gurdić i rijeka Škurda u Kotoru. Ovo je samo dio rezultata projekta "Mladi za čist Jadran" koji ta nevladina organizacija realizuje od marta ove godine.

Pored akcija čišćenja obale i rijeka, ovaj projekat bavi se i edukacijom mladih kroz interaktivne radionice, te ukazuje na problematiku zagađenja mora plastikom na razne kreativne načine, pa i kroz umjetničke instalacije.

"Ovakve aktivnosti nijesu prosle nezapažene od strane mnogobrojnih građana grada Kotora, a ni turista i izazvale pregršt pohvala i podrške za ovu organizaciju. Planirano je još akcija početkom jeseni. Pored aktivnosti čišćenja, omladinski edukatori NVO Naša akcija bili su zaduženi za Djeciji klub volontera u sklopu Kotorskog festivala pozorista za djecu, u okviru kojeg su održavali radionice dva puta dnevno djeci od 7 do 12 godina primarno se fokusirajuci na kulturu, zaštitu mora, reciklazu i ponovnu upotrebu predmeta od plastike", saopšteno je iz NVO "Naša akcija".

Kroz radionice kluba najmlađi volonteri festivala pravili su saksije i druge predmete od plastike, naučili da prave i voze SUP board od plastičnih boca, pravilli murale o moru sa plastičnim čepovima, naučili o zagađenju mora plastikom i uticaju na zivotinjski svijet i na kraju učesvovali u havajskoj ceremoniji za čuvanje mora.

Najveću pažnju, kako navode, privukle ovogodišnje instalacije ostvarene kroz projekat "Mladi za čist Jadran".

" Instalacija Zmaj na bedemima rađena u saradnji sa umjetnikom Mijom Martinovićem, i instalacija Meduza od plastike, zajedno sa već postojećim instalacijama Riba od plastike i Riba od mreza dale su jaku poruku svim prolaznicima o potrebi za zaštiti mora od plastike. U narednom periodu, mladi volonteri će se posvetiti daljim aktivnostima projekta koji je finansiran od strane Beyond plastic Med i fondacije Princ Albert II od Monaka, i koji traje do marta 2020. godine", naveli su iz "Naše akcije".

Bonus video: