"Montefarm” povukao 556 kutija lijeka "pancilin”

U Domu zdravlja Podgorica počela vakcinacija protiv gripa, građani da se jave izabranom doktoru
168 pregleda 2 komentar(a)
Apoteka, ljekovi, Foto: Savo Prelević
Apoteka, ljekovi, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.10.2018. 05:48h

Iz apotekarske ustanove “Montefarma” povučeno je 556 kutija lijeka “pancilin” (50x800000 injekcije), saopšteno je juče “Vijestima” iz te ustanove.

Kako su pojasnili, to su uradili na osnovu obavještenja od “Hemofarma” o privremenom povlačenju iz prometa i obustavi primjene lijeka, od 10. avgusta ove godine.

“Navedeni lijek je povučen zbog toga što procesom rastvaranja dolazi do formiranja guste suspenzije koja dovodi do zapušavanja injekcione igle kojom se aplicira, pri čemu je otežana aplikacija lijeka”, istakli su iz “Montefarma”.

Prema podacima, kako su naveli, kojima raspolažu od proizvođača nije izvjesno da će lijeka biti u naredna dva mjeseca.

“Napominjemo da pacijenti nijesu ugroženi zbog nestašice lijeka jer ‘Montefarm’ ima drugih antibiotika u dovoljnim količinama”, tvrde iz “Montefarma”.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa u Domu zdravlja Podgorica počela je juče, a kako je saopšteno iz te ustanove svi kojima se preporučuje, treba da se jave izabranom doktoru kod kojega su registrovani.

“Oni treba zakažu termin, jer vakcinu ne smiju da prime osobe koje u tom trenutku imaju povišenu temperaturu ili neko akutno oboljenje”, navode iz Doma zdravlja.

9.570 vakcina protiv gripa oprediljeljeno je ove godine za građane Podgorice. Od toga broja, kako je kazao direktor Doma zdravlja Neboša Kavarić, stotinjak je za djecu, a ostalo je za odrasle

Pojasnili su da se vakcinacija preporučuje djeci starijoj od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, osobama koje se liječe od metaboličkih poremećaja (kao što je šećerna bolest) i sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema, uključujući i lica sa HIV/AIDS-om, kao i osobama koje imaju transplantirane organe.

“Takođe, vakcinacija se preporučuje svim osobama starijim od 65 godina, hronično oboljelim osobama, koje žive u kolektivnom smještaju, zdravstvenim radnicima i saradnicima. Vakcinacija protiv gripa je jedina specifična mjera prevencije i najučinkovitija zdravstvena mjera, kada se radi o sprečavanju obolijevanja i komplikacija gripa”, naveli su iz Doma zdravlja.

Bonus video: