MUP i policija koče električne trotinete

Glavnom gradu upućen predlog MUP-a i UP da zaustave dio projekta “Podgorica na dva točka”, odnosno subvenciju kupovine, jer to prevozno sredstvo nije regulisano zakonom
15115 pregleda 15 komentar(a)
Sve popularnije prevozno sredstvo, Foto: Dragan Gojić/Beta
Sve popularnije prevozno sredstvo, Foto: Dragan Gojić/Beta
Ažurirano: 18.05.2020. 21:32h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Uprava policije (UP) uputili su predlog Glavnom gradu Podgorica da zaustavi akciju subvencionisanja kupovine električnih trotineta, jer to prevozno sredstvo nije zakonski regulisano da se koristi na ulicama.

Glavni grad je 5. maja ove godine objavio javni poziv za dodjelu subvencija za 2020. godinu u okviru projekta “Podgorica na dva točka”, a rok za prijavljivanje kupovine bicikla ili električnog trotineta ističe u srijedu 20.

Iz podgoričke kase za ovu akciju namijenjeno je 20.000 eura, a Glavni grad je predvidio da građanima koji pošalju urednu aplikaciju subvencioniše kupovinu bicikala do 100 i električnih trotineta do 200 eura...

“Ministarstvo unutrašnjih poslova cijeni inicijativu Glavnog grada kao doprinos promovisanju zdravih stilova života i zaštite životne sredine. Međutim, uzimajući u obzir činjenicu da upotreba i korišćenje električnih trotineta u javnom saobraćaju nije propisana Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima, niti je regulisana drugim pravnim aktom, Ministarstvo unutrašnjih poslova je uputilo predlog Glavnom gradu da se aktivnost oko subvencionisanja građana i kupovine električnih trotineta privremeno obustavi, dok se oblast upotreba električnih trotineta pravno ne reguliše i stvore neophodni uslovi za primjenu”, odgovorili su iz MUP-a.

Iz Glavnog grada Podgorica nije odgovoreno “Vijestima” na pitanja kako je moguće da subvencioniše kupovinu električnih trotineta, kada to prevozno sredstvo nije definisano Zakonom o bezbjednosti drumskog saobraćaja, niti nekim drugim pravnim aktom.

Nijesu odgovorili ni da li je Sekretarijat za saobraćaj Glavnog grada uradio elaborat uticaja i opravdanosti prije nego su raspisali javni poziv, kao ni da li su tražili mišljenje MUP-a i UP oko akcije za subvencioniranje kupovine električnih trotineta...

Iz MUP-a su “Vijestima” kazali da zajedno sa UP razmatraju mogućnost da, kroz Zakon o bezbjednosti drumskog saobraćaja ili kroz druge odgovarajuće pravne akte, propišu norme koje će se odnositi na omogućavanje korišćenja električnih trotineta u saobraćaju.

“Zbog nedostatka jasno definisanih normi, kako u direktivama EU, tako i kod zemalja članica i država iz regiona, kao i uporednog iskustva, te dijametralnih pristupa u regulisanju ove materije (ko može koristiti, pod kojim uslovima, na koji način, na kojim površinama) od ove inicijative se privremeno odustalo”, pojasnili su.

Tokom 2019. godine, UP su u Podgorici prijavljene četiri saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali električni trotineti. U tim udesima su povrede zadobile četiri osobe.

“U cijeloj Crnoj Gori prethodne godine prijavljeno je sedam nezgoda u kojima su učestvovali električni trotineti i povrede je zadobilo sedam lica”, odgovoreno je iz UP.

Iz Glavnog grada nijesu odgovorili “Vijestima” da li su time što stimulišu nabavku zakonom nedefinisanih prevoznih sredstava spremni i da plaćaju moguće odštetne zahtjeve zbog nastalih povreda tokom saobraćajnih nezgoda. MUP i UP su u inicijativi, koju su poslali Glavnom gradu, pojasnili i da smatraju da neograničena upotreba električnih trotineta može uticati na narušavanje bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju.

“MUP i UP su stanovišta da bi bilo kakav vid afirmisanja i stimulisanja građana, uglavnom mlađe životne dobi, na neograničenu upotrebu električnih trotineta u javnom saobraćaju, bio u suprotnosti sa naporima koje preduzimamo, zajedno sa drugim organima, institucijama i NVO sektorom, s ciljem unapređenja ukupnog stanja u oblasti bezbjednosti drumskog saobraćaja i smanjenja saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama”.

Prvih 150 dobija subvenciju

Glavni grad je u javnom pozivu naveo da će pravo na dodjelu subvencije u okviru trećeg ciklusa programa “Podgorica na dva točka” imati najmanje prvih 100 građana, koji se prijave za subvencioniranu kupovinu bicikala i prvih 50, koji se prijave za kupovinu električnih trotineta.

“Vijestima” iz Glavnog grada nije odgovoreno koliko se građana do sada prijavilo na javni poziv, ali sudeći po gužvama ispred specijalizovanih prodavnica za prodaju te opreme čini se da je interesovanje veće nego ikad.

U prijavi građani su dužni da dostave ponudu iz prodavnice bicikala ili trotineta u vidu predračuna sa preciziranom specifikacijom, potvrdu da imaju prebivalište u Podgorici, kao i uvjerenje o kućnoj zajednici, jer je ideja da iz jedne porodice samo jedno lice može biti korisnik subvencije.

Komisija za dodjelu subvencija ocjenjivaće sve pristigle zahtjeve i utvrditi listu od 150 ispravnih prijava.

Nije jasno po kojem kriterijumu je Glavni grad, kad već promoviše zdrave stilove života, odlučio da subvencioniše upotrebu trotineta sa 200 eura, a bicikala sa 100. Vožnja bicikla je zdravija, sigurnija i ne troši struju, za razliku od trotineta. Uzgred, i zakonski je regulisana...

U ranijim akcijama Glavni grad je samo subvencionisao kupovinu bicikala, pa je i gradonačelnik Ivan Vuković lani kazao da je „Podgorica bogom dana za biciklizam“...

Bonus video: