Na carini se provjerava je li roba original

Carinski službenici oduzimaju robu ako postoji sumnja da nije original
15394 pregleda 28 komentar(a)
Carinici privremeno zadržavaju robu za koju sumnjaju da krši pravo intelektualne svojine, Foto: Glasnik PKCG
Carinici privremeno zadržavaju robu za koju sumnjaju da krši pravo intelektualne svojine, Foto: Glasnik PKCG

Podgoričaninu koji je patike “nike” kupio putem interneta, carina je oduzela robu uz obrazloženje da postoji sumnja da one nisu original i da su time prekršena prava intelektualne svojine. U međuvremenu, nije dobio odgovor - ko je zastupnik te robne marke u Crnoj Gori i kako se utvrđuje autentičnost robe kupljene onlajn. Odgovor na to, kao i pitanje o registru zastupnika stranih brendova uopšte, nisu dobile ni “Vijesti”.

Prema Zakonu o žigu, “registar zastupnika vodi organ uprave nadležan za poslove intelektualne svojine” - što bi bilo Ministarstvo ekonomije, odnosno Zavod, koji je transformisan u Direkciju za intelektualnu svojinu.

Da Zavod vodi registar bilo je predviđeno i Nacionalnom strategijom intelektualne svojine za period 2012. do 2015. Prema dostupnim informacijama, nova strategija nije donijeta. Registar zastupnika, prema Zakonu, može da vodi i “advokat koji je upisan u Imenik Advokatske komore”. Mladić kojem je roba oduzeta na carini interesovao se i o tome i “Vijestima” je rekao da su ga iz Uprave carina uputili na advokatsku kancelariju “Petošević”. “Petošević” ima predstavništva u 15 država u Evropi, a odgovorno lice u podgoričkoj kancelariji je advokatica Jasna Jusić. Prema podacima sa sajta Advokatske komore, ona jeste članica, ali iz kancelarije “Petošević” ni nakon mjesec nisu odgovorili da li oni vode registar zastupnika i da li se kod nadležnih vode kao ovlašćeni zastupnik kompanije “Nike”, te da li zastupaju i druge strane brendove koji posluju u Crnoj Gori.

Mladić kojem su patike oduzete zbog sumnje da roba nije original, ispričao je “Vijestima” da je putem zvanične internet stranice kontaktirao i Nike.

“Da provjerim da li postoji ovlašćeni predstavnik, bilo u vidu prodavnice ili korisničke službe. Na dnu stranice postoji dugme ‘pronađite najbližu prodavnicu’. Kada sam ukucao Podgorica, najbliže lokacije bile su Srbija, Kosovo, Bosna i Hercegovina, Hrvatska. U Crnoj Gori ne postoji ovlašćeni predstavnik”, rekao je on.

Kompaniju Nike kontaktirao je i putem emaila i od njihove korisničke službe dobio potvrdu za svoje pretpostavke: “U Crnoj Gori nemamo nikakvo predstavništvo, niti korisničku službu, ali se nadamo da ćemo je imati u budućnosti”.

NIke
Nike robna marka koja se najčešće krivotvori

“Na sajtu ‘Nike’ možemo pronaći informaciju da oni nikome ne dozvoljavaju da koristi njihov logo, osim oficijalnim predstavnicima i u slučaju fer korišćenja, na primjer u udžbenicima. Ko je dozvolio da u dvije ‘Nike’ prodavnice u Podgorici stoji zaštitni logo Nike - Uprava carina ili advokatska kancelarija”, rekao je on, pitajući i ko je odgovoran za uništavanje oduzete robe koju crnogorski građani kupe putem interneta.

Na pitanje “Vijesti” da li kontrolišu samo one brendove koji u Crnoj Gori imaju zastupnike koji štite njihove interese i prava, iz Uprave carina su kazali da žig, odnosno brend mora biti zaštićen za teritoriju Crne Gore.

“Uz zahtjev za preduzimanje carinskih mjera, nosioci prava intelektualne svojine, Upravi carina dostavljaju, između ostalog, i dokaz da je njihovo pravo (žig) registrovano nacionalno za teritoriju Crne Gore (isprava Ministarstva ekonomije), ili međunarodno kod Svjetske organizacije za intelektualnu svojinu sa designacijom da pravo važi za Crnu Goru”, objasnili su iz Uprave, dodajući da za uredne i potpune zahtjeve donose rješenje sa rokom za preduzimanje mjera.

“Što znači da će u odobrenom periodu kontrolisati robu koja nosi registrovani žig i u slučaju sumnje da je predmet carinskog postupka roba za koju se sumnja da povređuje prava intelektualne svojine, tu robu privremeno zadržati i o tome obavijestiti nosioca odobrenja (prava)”, kazali su iz Uprave..

Osim po zahtjevu, kako su kazali, Uprava može i po službenoj dužnosti zadržati robu po osnovu sumnje u povredu prava intelektualne svojine. Ako je žig registrovan, obavještavaju nosioca prava o zadržavanju robe kao i da ima pravo da podnese zahtjev za preduzimanje carinskih i mjera za utvrđivanje povrede prava intelektualne svojine.

Iz Uprave dodaju i da, ako pravo nije zaštićeno za teritoriju Crne Gore, nemaju osnov za dalje zadržavanje. Trajno oduzimanje robe i njeno uništenje ne može se naložiti ni u slučajevima kada nosilac prava nije preduzeo mjere zaštite, propustio je rokove, nije zainteresovan za zaštitu svojih prava ili se u postupku izjasni da je roba originalna.

Nije rijetkost, kako su kazali iz Uprave carina, i da se nosioci prava izjasne da nemaju pravni interes da preduzmu mjere.

“Nike”, međutim, spada u kompanije sa nultom stopom tolerancije i, kako su kazali iz Uprave carina, “reaguje i u slučaju zadržavanja jednog para/komada robe koja povređuje njegova prava”.

Izgubio pravo žalbe kod trgovca

Mladić kojem je oduzeta roba kupljena putem interneta, kazao je i da je zbog kašnjenja nadležnih u Crnoj Gori na njegov slučaj, izgubio pravo žalbe kod trgovca.

Kupci koji poručuju robu sa AliExpressa imaju 60 dana za žalbu, kako bi povratili novac ako su iz bilo kojeg razloga nezadovoljni. Sagovornik “Vijesti” kaže da je njegov rok za žalbu istekao, a da za to vrijeme nije dobio i konačno rješenje kojim se dokazuje da je roba koju je naručio i koja mu je oduzeta - i uništena.

“Tako sam zbog usporenog procesa carine-pošta-carine uskraćen na pravo žalbe i mogućeg povrata novca sa internet sajta AliExpressa”, rekao je on.

Iz Uprave carina, međutim, tvrde da oni koji uvezu robu kupljenju putem inerneta često ne koriste pravo na prigovor jer “i sami priznaju da se radi o krivotvorenoj robi”.

“Uprava carina prati propisane rokove, odnosno vodi računa o propisanim rokovima koji se tiču svih strana u postupku”, kazali su “Vijestima”.

Najviše lažnjaka iz Kine i Turske

Luksuzni proizvodi, odjeća i dodaci odjeći tradicionalno su među najpopularnijim kategorijma krivotvorene robe, navode iz Uprave carina u julskom izdanju Glasnika Privredene komore. Među krivotvorenom robom, popularne su i igračke, mobilni telefoni i njihova oprema, rezervni djelovi za automobile.

“Nike”, “Adidas”, “Puma”, “Guči”, “Luj Viton”... samo su neke od robnih marki koje su na listi najčešće krivotvorenih.

Iz Uprave carina navode da je Kina i dalje ključna zemlja porijekla za sve vrste krivotvorene robe, dok se neke posebne kategorije proizvoda, poput odjeće iz Turske, krivotvore u drugim zemljama.

“Pored Kine, iz Turske je najviše uvoza ove robe, zabilježila je crnogorska carina”, objavljeno je u Glasniku PK.

Bonus video: