Našminkaće hotele i zaraditi

“S obzirom na to da je nivo kapitalizacije u svjetskom turizmu na nivou 12-14 EBITDA možemo govoriti da će Karisma zaraditi na tom poslu u prve tri godine 40 do 50 miliona eura, stoga je interes Karisme za ovaj model vrlo velik”, smatra Jeličić
52 pregleda 0 komentar(a)
Hotel Olimpik, Foto: Savo Prelević
Hotel Olimpik, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.09.2017. 18:01h

Udruženje akcionara Ulcinjske rivijere nije očekivalo da će Vlada prihvatiti predlog da se dio imovine tog preduzeća izda u zakup međunarodnoj grupaciji Karisma Hotels & Resorts.

Vlada je juče prihvatila predlog Savjeta za privatizaciju da dio imovine Ulcinjske rivijere izda u zakup Karismi na 30 godina uz minimalnu godišnju zakupninu od 450.000 eura. Zakupac, koji će gazdovati sa 122.214 kvadrata zemljišta i nekoliko hotelskih objekata (Olimpik, Belvi) nudi 16,24 miliona eura investicija do 2019. kao i ulaganje od 31,84 miliona do 2027. godine.

Iz Udruženja su za “Vijesti” kazali da ne podržavaju mišljenje Savjeta da odlučuje o imovini koja je djelimično u vlasništvu države.

“Savjet uopšte nema legitimaciju da bi nešto takvo predlagao Vladi i mišljenja smo da Vlada neće prihvatiti odluku bez da se na Skupštini akcionara Ulcinjske rivijere donesu odluke koje bi išle u prilog zakupa”, kazao je “Vijestima” predsjednik Udruženja Miroslav Jeličić.

On je istakao da bi Savjet trebalo pitati zbog čega je pristigla samo jedna ponuda i da li je tender u interesu Vlade.

“Jako nam je čudno da jedna renomirana hotelska kuća ulazi u takav aranžman koji je pravno sporan. Detalje investicionog programa nemam, a u saopštenju nemamo informacije na koji način bi Karisma investirala. Očito je da će drugi dio investicija biti iz budućih zarada do 2027. s obzirom na to da cjelokupna investicija ne bi išla odmah”, naveo je Jeličić.

Dodaje da je za očekivati da bi sa prvom investicijom bilo izvedeno šminkanje hotela, dok bi se već u 2020. godini mogla ostvariti EBITDA ili zarada prije kamata i poreza od pet miliona eura i vrlo brz povrat kapitala.

“S obzirom na to da je nivo kapitalizacije u svjetskom turizmu na nivou 12-14 EBITDA možemo govoriti da će Karisma zaraditi na tom poslu u prve tri godine 40 do 50 miliona eura, stoga je interes Karisme za ovaj model vrlo velik”, smatra Jeličić.

Predloženi model, kako navodi, pokazuje da Karisma smatra Crnu Goru “spekulativnom državom, a ona to nipošto nije, već je stabilna sa stabilnim pravnim i finansijskim sistemom”.

“Nijesmo sigurni da će Karisma investirati vlastiti kapital iz investicionog plana, a pogotovo nismo sigurni da će to biti u ukupnom iznosu iz kapitala. Upoznaćemo sjedište Karisma grupe o problemu i mogućim konsekvencama, te pokušati postaviti put da se donesu kvalitetne odluke u interesu svih strana”, zaključio je Jeličić.

Predstavnici manjinskih akcionara podnijeli su ranije tužbu kojom traže poništenje odluke Skupštine akcionara Ulcinjske rivijere o izdavanju u zakup dijela imovine HTP-a.

Bonus video: