Nije dobila posao jer je OSI

Mišljenje zaštitnika na pritužbu kandidatkinje koja se prijavila za posao pedagoga u OŠ u Nikšiću
4406 pregleda 0 komentar(a)
OŠ “Mileva Lajović Lalatović”, Foto: Facebook
OŠ “Mileva Lajović Lalatović”, Foto: Facebook

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda dao je preporuku upravi Osnovne škole “Mileva Lajović Lalatović” iz Nikšića da razmotri mogućnost zapošljavanja kandidatkinje, koja je prilikom prijave za posao, kako se navodi u njenoj pritužbi, diskriminisana po osnovu invaliditeta. To se navodi u mišljenju ombudsmana, po pritužbi X.X., koja se prijavila za radno mjesto pedagoga. Tvrdi da je ispunjavala sve uslove predviđene konkursom, ali i da uprava škole nije dala jasno obrazloženje, ni kriterijume na osnovu kojih su donijeli odluku da umjesto nje, bude zaposlena Y.Y. Da uprava škole nije dala jasno obrazloženje zbog čega je zaposlen jedan, a ne drugi kandidat, mišljenja je i zaštitnik, koji u mišljenju navodi da odluka o izboru Y.Y. “ne sadrži mjerljive i objektivne kriterijume na osnovu kojih je izvršen izbor”.

Konkurs za radno mjesto pedagoga u OŠ “Mileva Lajović Lalatović” objavljen je 1. novembra prošle godine. Na konkurs je prijavljeno osam kandidata, među kojima podnositeljka pritužbe X.X. i kandidatkinja Y.Y., koja je i primljena na to radno mjesto.

Zaštitnik je uočio da su svi kandidati jednako ispunjavali uslove konkursa, ali je uprava škole donijela odluku da zaposli Y.Y., koja je u toj obrazovnoj ustanovi prethodno obavljala pripravnički staž.

Zaštitnik smatra da škola nije dokazala da u postupku izbora kandidata na radno mjesto pedagoga nije bilo diskriminacije, pa je preporučio da ukoliko je to moguće u ovoj fazi postupka, škola razmotri mogućnost zapošljavanja X.X. i preduzme sve potrebne mjere u cilju otklanjanja posljedica diskriminatornog postupanja prema njoj.

Bonus video: