Nikola Marković: Stanković gubi kredibilitet ako ne kazni Šoškića

Predsjednik Komisije za istrage napada na novinare Nikola Marković najavio saslušanja Katnića i Veljovića pred Odborom Savjeta Evrope
6095 pregleda 21 komentar(a)
Javni servis nije ono što bi trebalo da bude: Marković, Foto: Boris Pejović
Javni servis nije ono što bi trebalo da bude: Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.12.2019. 08:13h

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković ako želi da sačuva svoj kredibilitet mora odmah da reaguje i kazni tužioca Miloša Šoškića, koji je mirno gledao napad na novinara Vladimira Otaševića, ocijenio je predsjednik Komisije za istrage napada na novinare Nikola Marković.

On je u intervjuu “Vijestima” rekao da je ogorčen činjenicom da tužilac Šoškić nije odmah suspendovan. “I pored toga što ga je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković prijavio etičkom kodeksu i zvao ga na razgovor, Šoškić se već sjutradan ponovo našao u društvu (Zorana) Bećirovića”, kazao je Marković.

Kakvu poruku šalje VDT, i nama novinarima i građanima, kad viši tužilac mirno posmatra prijetnje, nasrtanje, guranje novinara, fotografisanje novinara?

Time je jasno poslata poruka da je važnije da ste prijatelj Đukanovićevih prijatelja nego da profesionalno radite svoj posao. I jasna poruka Stankoviću da mu ne može ništa. To pokazuje da je kontrola i upravljanje tužilaštvom vaninstitucionalna. Ako želi da sačuva svoj kredibilitet, Stanković mora odmah da reaguje, ali bojim se da se to neće desiti. Jer osim Šoškica sa Bećirovićem se druže i Vesna Medenica i Milo Đukanović, pa nikom ništa. Da stvar bude gora, Šoškić je rekao prilikom svjedočenja da nije vidio elemente krivičnog djela u čitavom incidentu. Kakav je tužilac govori i to što je osnovni tužilac koji je mnogo manje iskusan i na manjoj finkciji jasno vidio da je u pitanju krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti. A sve to pokazuje da je Šoškić stavio privatne interese iznad javnog interesa i obaveze da promptno reaguje. Ne čudi me ako se zna da se fotografisao sa (Vladimirom) Bebom Popovićem i prisustvovao izložbi ‘Riječ, slika neprijatelj’, koja je nezavisnim medijima crtala metu i pokušala da ih ocrni. Svojim posljednjim ponašanjem Šoškić je pokazao da mu je mjesto pored Bebe Popovića, ali i da mu nije mjesto u Tužilaštvu.

Učestvovali ste u radu Komiteta Savjeta Evrope za pravne poslove i ljudska prava, kakvu ste poruku poslali kada su u pitanju napadi na novinare u Crnoj Gori i njihovo procesuiranje? Koliko su u Savjetu upoznati sa situacijom u Crnoj Gori i napadima na novinare?

U Savjetu su jako dobro upoznati kada je u pitanju situacija u kojoj rade crnogorski novinari. Na samoj sjednici do detalja ih je zanimalo sve oko napada na naše kolege posebno za najteže slučajeve kao što su ubistvo Duška Jovanovića, pokušaj ubistva Olivere Lakić i Tufika Softića, ali i ostale. Kao posljedica tog sastanka imamo stav da se na kontrolno saslušanje pozovu Veselin Veljović i Ivica Stanković kao rukovodioci institucija koje su zadužene za rasvjetljavanje napada na novinare. Ostalo je samo da se utvrdi da li će saslušanje biti obavljeno na sjednici Odbora za ljudska prava Savjeta Evrope u Parizu, ili na plenarnoj sjednici u Strazburu. U ovom trenutku izvjesnije je da će to biti na sjednici Odbora. Kako god, važno je da do saslušanja dođe. Takođe, razmatra se mogućnost da nadležno tijelo Savjeta Evrope razmatra i analizira izvještaje naše Komisije kako bi vidjeli šta od naših preporuka Vlada izvršava.

Da li ste govorili i o posljednjem incidentu kada je napadnut novinar Dan-a, očekujete li reakcije i kakve?

Naravno da sam međunarodne poslanike upoznao sa napadom koji se desio u Delti. To je više nego dobra ilustracija odnosa državnih organa prema napadima na novinare. Pripadnik MUP-a udara i prijeti novinaru, tužilac ćuti i ništa ne preduzima, a sve se dešava zbog kontroverznog biznismena koji je u prijateljskim odnosima sa vrhom vlasti. To kao da je matrica koja prati najozbiljnije napada na naše kolege. Slučajevi Jovanović, Lakić, Softić i drugi najbolji su dokaz ove teze.

Mladen Mijatović, Vladimir Otašević
Detalj sa snimka jedne od nadzornih kamera(Foto: Screenshot)

Kada je u pitanju taj slučaj, da li je otvorena istraga ili je još pretkrivični postupak i da li ovaj put iz nekog razloga treba gajiti nadu da će slučaj biti istražen i pravosnažno okončan?

Prema onom što ja znam, (Mladen) Mijatović se tereti za ugrožavanje sigurnosti što je krivično djelo za koji je propisana kazna do godinu. Bojim se da će i ovaj slučaj nadležni razvodniti i polovično riješiti.

Da nije bilo velikog pritiska javnosti, da li bi Tužilaštvo uopšte reagovalo?

Kao i u većini slučajeva, nadležni nešto preduzimaju tek nakon ogromnog pritiska javnosti. Nažalost, ovdje smo imali situaciju da su naše kolege i RTCG pokušale da svojim neetičkim i neprofesionalnim ponašanjem dezavuišu ovaj slučaj. Montiranim snimcima htjeli su od Vlada Otaševića da naprave skandal-majstora umjesto da se solidarišu sa njim. Na sreću, uhvaćeni su na djelu u svom nepočinstvu.

I ovaj put dio medijske zajednice je zakazao, počev od Javnog servisa koji nije objavio informaciju pa do portala RTCG koji je isječenim snimkom dezinformisao i stvarao krivu sliku o slučaju?

Nažalost, Javni servis je pokazao da nije ono što bi trebalo da bude. Zbog svega što su uradili podnijeli smo prigovore Komisiji za žalbe RTCG. Menadžment nije čak našao za shodno čak ni da se izvini. Nemuštim opravdanjima da su emitovali snimak kakav su dobili samo još više profesionalno posrću. Nek kažu ko im je dao snimak, jer ako je tačno ono što tvrde onda se ne radi o izvoru već o dezinformatoru koji zbunjuje javnost. Očekujem da članovi Savjeta koji su reagovali zbog neprofesionalanog postupanja RTCG pokrenu inicijativu za smjenu generalnog direktora. To je najmanje što može da se učini.

Riječi Bećirovića direktna prijetnja

Da li imate saznanja o tome da li je Tužilaštvo izuzelo fotografije novinara koje je službenik MUP-a napravio tokom incidenta u Delti. Dijelite li utisak da je i to svojevrsna prijetnja novinaru i poruka “naći ćemo te”?

Saglasan sam da su riječi Bećirovića ‘riješićemo to posle, nemoj ovdje, kamere su’ direktna prijetnja i govore šta se moglo desiti da nije bilo kamera.

Vlada u skladu sa narodnom - učini mu - posao mu ne završi

Vlada tvrdi da poštuje preporuke Komisije za istrage napada na novinare, šta su do sada sproveli od preporuka?

Kada su u pitanju preporuke Komisije sve bi se moglo definisati onom narodnom: Učini mu - posao mu ne završi. Usvaja se formalni dio preporuka, ali kad se traži pokretanje odgovornosti zbog toga što istrage nedopustivo dugo traju nikom ništa. Još niko nije smijenjen zbog loših i nedjelotvornih istraga iako imamo u tom smislu čak i presude Ustavnog suda.

Bonus video: