Njemci ostavili oštećen ispust u more

Opština Budva mora sama da sanira oštećenja na kolektoru, zbog kojih je proteklih mjeseci dolazilo do izlivanja fekalija u more
9951 pregleda 5 komentar(a)
Postrojenje nakon odlaska Njemaca, Foto: Vuk Lajović
Postrojenje nakon odlaska Njemaca, Foto: Vuk Lajović

Njemačko-austrijski koncern WTE/EVN ostavio je neispravan podmorski ispust iz postrojenja za tretman otpadnih voda kod rta Zavala, to je „Vijestima“ potvrđeno u Opštini Budva.

Sekretarijat za investicije naložio je da se izvrši hitna sanacija i osposobi podmorski ispust kod rta Zavala, kako bi normalno funkcionisalo cijelo postrojenje. Inostrana firma povukla je posljednjeg dana januara sve radnike sa postrojenja u bečićkom naselju Vještica, ostavljajući samo jedan kolektor u funkciji. Opština Budva preuzela je postrojenje i tek u narednih mjesec dana nakon što budu izvršena sva sudska vještačenja znaće se tačno u kakvom je stanju taj kapitalni proijekt, za koji su WTE/EVN do sada naplatili od Budve i države Crne Gore više od 40 miliona eura.

Postrojenju je država dala upotrebnu dozvolu, iako nije uknjiženo na Opštinu, što su ugovorom strani partneri bili u obavezi.

Gradonačelnik Marko Bato Carević poručio je građanima da nema mjesta panici i da će Opština uspjeti sa svojim kadrovima da rukovodi postrojenjem i spriječi bilo kakav ekološki incident.

“Neka vide građani Crne Gore i Budve kakvi su ti evropski partneri, kojima se trči u zagrljaj. Ovo je prava prilika da vide kako se ti partneri odnose i na kakav su način, kada su satjerani uza zid pred činjenicama i dokazima, napustili postrojenje. Najlakše je pobjeći, cijeneći da će pritiskom natjerati Opštinu i građane Budve da plaćaju njihovu korupciju koja je dogovorena na mnogo širem nivou“, kazao je Carević.

On je naveo da je Opština preduzela sve kako bi postrojenje radilo.

“Nema potrebe za panikom. Nećemo plakati, živjećemo i raditi. Kamo sreće da nikada nijesu došli, jer smo mogli sami to izgraditi i raditi, kao što ćemo to sada raditi. Sve bi bilo kako treba i bolje i kvalitetnije bi izgradili postrojenje, i ne bi bilo korupcije koja je desetinama miliona prepoznata u ovom projektu. Dakle, ni jedan jedini cent im se neće platiti koji ne bude dokazan da je tamo uložen. Da li će to dokazivanje trajati godinu, tri, pet, deset godina, ne znam... Pravda je spora, ali ćemo biti istrajni“, poručio je Carević i dodao da će Opština puno bolje upravljati postrojenjem, nego što je to do sada bilo. Carević je 30. januara uputio urgentno pismo premijeru Dušku Markoviću, vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću, specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću da hitno reaguju i spriječe namjeru njemačko- austrijskog koncerna WTE/EVN da napusti postrojenje. Reakcija nadležnih je izostala. Inostrana kompanija unazad godinu upozoravala je lokalnu upravu da će zbog neizvršavanja ugovorom predviđenih finansijskih obaveza, napustiti postrojenje. S druge strane, nova gradska uprava uplatila im je za protekle tri godine više od 14 miliona eura, ali je insistirala da se utvrdi tačna suma koliko je inostrani partner uložio. Konsultantska kuća „Dr Duhovnik“ je utvrdila da je u pitanju 39 miliona eura, od kojih je oduzeto tri miliona eura dokazane korupcije. Njemci nijesu prihvatili takav nalaz, a nakon što je mješovita komisija došla do sličnih cifara, uslijedio je ultimatum i ekspresno aktiviranje državne garancije, čime je WTE/EVN za račun države Crne Gore naplatila, uoči Nove godine, 29,3 miliona eura.

Iz resora Darka Radunovića je tada najavljeno da će zadužiti zaštitnika državnih interesa da podnese krivične prijave protiv odgovornih za nanošenje štete državi i Opštini Budva, jer su učinjeni veliki propusti u zaključenju samoga ugovora, tenderskoj proceduri, realizaciji samoga projekta, kvalitetu izvedenih radova, određenih finansijskim aktivnostima.

Vještaci pretresaju dokumentaciju

Po nalogu Osnovnog suda u Kotoru vještaci su započeli kontrolu projekta otpadnih voda. Naloženo je ekonomsko-finansijsko, mašinsko, elektro, kao i vještačenje građevinske struke, informativno-tehničke specijalnosti, zaštite životne sredine, a vještaci do kraja febuara su dužni da sudu dostave nalaze i mišljenje. Opština Budva je 27. januara podnijela Osnovnom sudu u Kotoru predlog za obezbjeđenje dokaza kako bi kroz sudski postupak obezbijedili dokaze koliko je uloženo u izgradnju postrojenja, ali i na koji način je inostrana firma poslovala.

Bonus video: