Umor tužioca oslobodio ubice Jovanovića, o službenim zabilješkama saznali iz medija

Konsultativno saslušanje predstavnika državnih institucija o slučajevima napada na novinare i imovinu medija
23429 pregleda 75 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: Damira Kalač
Sa sjednice Odbora, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 18.09.2019. 12:52h

Umor nadležnog tužioca u noći kada je ubijen Duško Jovanović razlog je što do danas do kraja nije rasvijetljen slučaj ubistva novinara i glavnog urednika dnevnih novina “Dan” i što je taj predmet nepovratno izgubljen.

To je juče ustvrdio direktor Uprave policije Veselin Veljović tokom sjednice Odbora za evropske integracije, na kojoj je održano konsultativno saslušanje predstavnika državnih institucija na temu rješavanja slučajeva napada na novinare i imovinu medija u Crnoj Gori.

Veljović je to kazao odgovarajući na pitanja poslanika Neđeljka Rudovića i još jednom ponovio da je u istrazi ubistva Jovanovića bilo propusta, ali je i kazao da je siguran da nije u pitanju opstrukcija i svjesna namjera.

“Radilo se o profesionalnom nesnalaženju, nedostatku odgovornosti u tom trenutku, jer se radnja dešava u kasnim večernjim satima, kada poslije svega nadležni tužilac pravi procjenu da ostavimo to za sjutra. To ‘sjutra’ u tom trenutku je hipoteka svih ovih godina. I to ‘sjutra’ i ta jedna riječ koju smo tada, da li zbog umora, da li zbog iscrpljenosti i opterećenja profesionalnog pritiska i odgovornosti koju smo imali da završimo tu obavezu koju je trebalo uraditi tu noć, to sjutra je danas svih ovih godina”, rekao je Veljović, dodajući da je taj slučaj “hipoteka nad Crnom Gorom”.

Duško Jovanović ubijen je dvadesetak minuta prije ponoći, 27. maja 2004, ispred redakcije “Dana”. Za ubistvo je do danas osuđen samo Damir Mandić.

U noći ubistva, kako je nedavno objavio “Dan”, policijski inspektori su od aktuelne predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, tada vrhovnog državnog tužioca, tražili da im obezbijedi prisustvo tužioca pred kojim će Mandić potpisati svoje priznanje i imenovati saučesnike. Medenica ih je uputila na Novaka Ražnatovića, tadašnjeg višeg tužioca u Podgorici i njegovu zamjenicu Ljiljanu Klikovac. Ražnatović je, prema saznanjima “Dana”, odbio poziv policije da u kasnim večernjim satima dođe u policijske prostorije, kako bi Mandić u njegovom prisustvu potpisao datu izjavu.

Mandić je, po savjetu advokata, sjutra odlučio da se brani ćutanjem.

“Novi dan donio je novu okolnost... i to je razlog zbog kojeg smo danas u ovoj situaciji i što smo zbog tog jednog ‘možemo sjutra’, ovaj predmet nepovratno izgubili”, kazao je juče Veljović.

Dodao je i da predmet ubistva Jovanovića, kad je policija u pitanju, “nije zatvoren”.

“Ali u ovom trenutku ne možemo više ni milimetar od ovoga sad”, kazao je on.

Kazao je i da je slučaj ubistva Duška Jovanovića rasvijetljen u operativnom smislu, kao i okolnosti.

“Iskazujem poštovanje za napore koje su uložili nadležni za identifikovanje. Propusta jeste bilo. Ako smo došli do identifikovanja odgovornosti, nemam dilemu da treba da snose odgovornost. Niko ne može da bude eboliran od odgovornosti. O bilo kome da se radi, na bilo kom nivou”, rekao je on.

Nikola Marković, predsjednik Komisije za istraživanje napada na novinare, kazao je da je poražavajuće što su u nekim slučajevima istrage uočeni propusti, a da zbog toga niko nije odgovarao.

“Nije utvrđeno ni ko je učinio propuste, ni da li je u pitanju možda namjerna opstrukcija, što je posao policije i tužilaštva”, kazao je on.

Komentarišući navode tužilaštva da je slučaj ubistva Duška Jovanovića formalno-pravno riješen, kazao je da slučaj može biti riješen samo kad dobije sudski epilog i svi počinioci krivičnog djela budu privedeni pravdi.

Marković je rekao i da su, ne samo u slučaju istrage ubistva Jovanovića, što je nedavno priznao i ministar pravde Zoran Pažin, već i u drugim slučajevima napada na novinare poput Tufika Softića i Mladena Stojovića, uočeni brojni propusti i što odgovorni nisu sankcionisani.

“Niko nije smijenjen, niti je odgovarao zbog propusta”, rekao je on.

Poslanica Demokratske partije socijalista Daliborka Pejović pitala je Markovića da li apsolutna sloboda štampe podrazumijeva i maksimalnu odgovornost. On je kazao da u Crnoj Gori postoji “zagađenje medijske scene i da dolazi spolja dominantno”.

“Nisam saglasan sa vašim dovođenjem napada na novinare sa njihovim pisanjem. Mi kao društvo ne smijemo dozvoliti da ti mediji budu predmet napada. Za njihovu neprofesionalnost postoje drugi mehanizmi. Ako dovedemo u vezu njihovo pisanje i napade, onda se bojim da će biti tendencija da opravdamo napade”, rekao je Marković.

Poslanik Demokratskog fronta Branko Radulović ocijenio da je jedan od temelja za slobodno i demokratsko društvo pravo novinarstvo.

“Jednakost postupanja treba da je jedan od osnovnih principa rada. Crna Gora je partitokratska država i mnogi mogu biti ubice Duška Jovanovića. Nema zastarijevanja napada na novinare, toga ne može biti”, kazao je Radulović.

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić, upitao je koji su konkretni sljedeći potezi po pitanju napada na novinarku “Vijesti” Oliveru Lakić, kako se ne bi došlo u situaciju da istraga predugo traje. Pomoćnik direktora UP Enes Baković kazao je da se posvećeno radi na tom predmetu.

“Složen predmet u kojem na licu mjesta nije ostavljeno mnogo materijalnih dokaza. Nadamo se da ćemo doći do saznanja o neposrednom izvršiocu tog krivičnog djela”, rekao je on.

O službenim bilješkama tužioci nakon nekoliko godina saznali iz medija

Ljiljana Klikovac, zamjenica višeg tužioca Ražnatovića, koji je u noći ubistva Duška Jovanovića odbio poziv policije da u kasnim večernjim satima dođe u policijske prostorije kako bi osumnjičeni Mandić u njegovom prisustvu potpisao izjavu o priznanju, saznala je o tome iz medija. To je Klikovac juče kazala tokom sjednice Odbora.

“To je tragično. Poslanici, ja... mi možemo da saznamo iz medija, ne vi... Kad vam neko lice prizna ovakvo krivično djelo, vi treba da dođete u tri ujutro i obezbijedite advokata makar po službenoj dužnosti, a ne da čekate dan ili dva da se neko predomisli”, prokomentarisao je Nikola Marković. Dodao je da je autentičnost službene zabilješke potvrdio, pored ostalih, i sam Ražnatović.

“A vi mi kažete da za nju saznajete u medijima... 2007. ili 2008. godine. Ako niste znali za njen sadržaj, kako ste postupali prema licima koja se spominju u zabilješci”, pitao je Marković.

Nije imao novinarsku legitimaciju, pa su ga tukli kao građanina

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić rekao je da je broj napada na novinare u periodu posljednje četiri godine smanjen - 2016. zabilježeno je 16 napada, 2017. devet, dok je lani zabilježeno pet napada na novinare i imovinu medija.

Poslanici opozicije i Marković doveli su u pitanje statistiku, navodeći činjenicu da se neki napadi, poput prebijanja urednika portala IN4S Gojka Raičevića, tretiraju kao napad na građanina, a ne novinara. Raičevića je policija u dva navrata udarala dok je u oktobru 2015. pratio proteste. Sa njim je bio i snimatelj TV Srpska.

Tužiteljka Klikovac kazala je da taj predmet nije dio statistike napada na novinare, jer Raičević sa sobom nije imao novinarsku legitimaciju. Rekla je i da će ta greška biti ispravljena.

Bonus video: