Nuhodžić: Direktorat pravovremeno reagovao smanjujući posljedice i štetu

“Adekvatne preventivne aktivnosti su najbolji način za sprječavanje teških posljedica...” kazao je Nuhodžić.
898 pregleda 1 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Miloš Rudović
Sa konferencije, Foto: Miloš Rudović

Velike nesreće i katastrofe predstavljaju opterećenje za sve države, pa i za Crnu Goru, poručio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić na konferenciji "Smanjenje rizika od katastrofa i značaj prekogranične saradnje".

“Adekvatne preventivne aktivnosti su najbolji način za sprječavanje teških posljedica. Zato su ovakve konferencije i ovakvi projekti od izuzetnog značaja u borbi protiv elementarnih i drugih nepogoda. One nas dodatno čine jačim, spremnijim i otpornijom na sve izazove,” kazao je Nuhodžić.

Dodao je da ga kao ministra nadležnog za poslove zaštite i spašavanja “hrabri i raduje atmosfera među nama i ona je dokaz prijateljskih odnosa i profesionalne saradnje koja bi, sigurno je, bila potvrđena i u nekoj stvarnoj situaciji”.

Kako je kazao, sistem za zaštitu i spašavanje je od samog početka bio u punoj pripravnosti.

“Direktorat za vanredne situacije MUP je, zajedno sa ostalim subjektima sistema, kontinuirano je pratio situaciju na terenu i pravovremeno reagovao smanjujući posljedice i štetu od ekstremne meteorološke situacije koja je uslovila obimne padavine,” kazao je on.

Konferencija se organizuje u okviru projekta “Nepogode ne poznaju gramice”, koji se odnosi na Crnu Goru i Albaniju.

Ivana Glišević Đurović, zamjenica glavnog pregovarača i nacionalna IPA koordinatorka, kazala je da su Crna Gora i mnoge opštine imale niz uspjšenih projekata koje su dovele do značajnih rezultata na terenu.

Bonus video: