Nuhodžić: Katastrofe se dešavaju svima i ta činjenica mora biti konstantno prisutna u radu zaposlenih

Nuhodžić je kazao da je testiranje nove tehnologije i dijeljenje operativnih podataka u realnom vremenu putem web aplikacije dominantna tema vježbe, a osnov je gašanje požara većih razmjera
2068 pregleda 1 komentar(a)
Nuhodžić govori na na otvaranju terenske vježbe NICS Montenegro 2019, Foto: Screenshot/Vlada Crne Gore
Nuhodžić govori na na otvaranju terenske vježbe NICS Montenegro 2019, Foto: Screenshot/Vlada Crne Gore
Ažurirano: 02.10.2019. 18:00h

Informacioni sistem NICS za rukovođenje i koordiniranje u zaštiti i spašavanju pomoći će u donošenju što boljih i kvalitetnijih odluka u vanrednim situacijama, ocijenio je ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

On je, na svečanom otvaranju terenske vježbe NICS Montenegro 2019, rekao da će se NICS sistem integrisati sa postojećim nacionalnim sistemom.

“Taj sistem pomoći će donosiocima odluke da putem slike i video zapisa donose bolje i kvalitetnije odluke u vanrednim situacijama”, naveo je Nuhodžić.

Terenska vježba NICS Montenegro 2019, koja se održava u okviru NATO Programa nauka za mir i bezbjednost, počela je danas, a tema je gašenje požara na otvorenom prostoru i testiranje najsavremenijih informacionih tehnologija za koordiniranje i rukovođenje u zaštiti i spašavanju.

Nuhodžić je kazao da je testiranje nove tehnologije i dijeljenje operativnih podataka u realnom vremenu putem web aplikacije dominantna tema vježbe, a osnov je gašanje požara većih razmjera.

“Zadatak pun izazova, ali sam uvjeren u dobru organizaciju ia uspjeh ove vjezbe. Raduju me ovi koraci i praćenje savremenih tehnologija u oblasti zaštite i spašavanja”, rekao je on.

Nuhodžić je dodao da će tokom četiri dana vježbe moći da testiraju procedure i provjere kapacitete u slučaju da je Crnoj Gori potrebna međunarodna pomoć i zaštita od požara na otvorenom prostoru.

“Katastrofe se dešavaju svima i ta činjenica mora biti konstantno prisutna u radu zaposlenih u sistemu zaštite i spašavanja”, naveo je on.

Nuhodžić je kazao da je vježba prilika da dodatno unaprijede regionalnu saradnju i potvrde dobre međususjedske odnose, kao i dobru komunikaciju u oblasti zaštite i spašavanja.

“Ova vježba je dokaz da je Direktorat za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) kredibilan partner u relaziaciji brojnih projekta koje finansira NATO, a Crna Gora poštovana I uvežena članica Alijanse”, rekao je on.

Kako je naveo Nuhodžić, kada se pomene NATO obično se pomisli na vojnu komponentu Alijanse, međutim NATO značajan dio potencijala usmjerava na zaštitu i saniranje posljedica od katastrofa.

On je zahvalio Kancelariji Programa nauke za mir i bezbjednost što je za Crnu Goru opredijelila projekat vrijedan 831 hiljadu eura, u okviru kojeg se održava ova vježba.

Kako je kazao Nuhodžić, vježba je samo jedan segment projekta, a razvijanje savremenih informacionih tehnologija u sistemu zaštite i spašavanja u Crnoj Gori je dodatna vrijednost.

Rukovodilac Programa Nauke za mir i bezbjednost Ejup Turmus kazao je da je Crna Gora nabavila tehnologiju i da je za upravljanje NICS sistemom organizovano mnogo radionica i kurseva.

Kako je naveo, NICS sistem će omogućiti Crnoj Gori da razmjenjuje informacije mnogo brže, u poređenju sa tradiciomalnim načinima komunikacije.

“Crna Gora je zaista napredovala. Hvala što učestvujete u ovoj vježbi. Nadamo se da ćemo svi iskorisititi prednosti ovog projekta”, naveo je Turmus.

On je rekao da kroz NICS projekat planiraju da unaprijede kapacitete u Zapadnom Balkanu.

Turmus je naveo da Program Nauka za mir i bezbjednost pojačava saradnju između NATO članica, okuplja naučnike eksperte da nadju rjesenja u odnosu na pojave kao sto si na primjer sajber kriminal.

“NICS projekat je ključni regionalni projekat koji pomaze u izgradnji kapaciteta. Zapadni Balkan je sklon prirodnim nepogodama. NICS će podići nivo znanja i svijesti o situaciji”, kazao je on.

Direktor projekta za Crnu Goru Đorđije Vujović predstavio je glavne mogućnosti NICS sistema, koji omogućava dijeljenje informacija uživo sa donosiocima odluka.

“Ljudi sa terena dijele slike i približavaju ono što se dešava, kako bi donosioci odluka mogli što kvalitetnije da donesu odluku za reagovanje”, naveo je Vujović.

On je dodao da NICS system omogućava praćenje svakog tima na terenu.

“To omogućava da na mnogo bolji način vidimo gdje su pozicije, donesemo odluku o, na primjer, alternativnim putevima, da u realnom vremenu definišemo mjesto za evakuaciju”, objasnio je Vujović.

On je dodao da softver socijalni mediji, koji je uvezan sa NICS-om, sa socijalnih mreža skenira ključne riječi ili fotografije koji su u vezi sa incidentom, na primjer požarom, i skuplja te ključne informacije.

“Softver skenira, obrađuje i donosioci imaju i te podatke. NICS sistem moze da primakne sliku sa terena donosiocima odluka, što ubrzava reakciju”, objasnio je Vujović.

Bonus video: