Numanović: Ekonomski osnažena žena je gospodar svoje sudbine

Numanović je kazao da je Crna Gora donijela neophodna zakonska rješenja, ali da tradicionalna shvatanja o ulozi polova u društvu i dalje imaju veliki uticaj
83 pregleda 2 komentar(a)
Numanović Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Numanović Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 09.11.2016. 14:07h

“Četvrtinu domaćinstava u svijetu vode žene, a mnoga domaćinstva zavise posredno ili neposredno od njihove zarade. Produktivni kapacitet žena, posebno u zemljama u razvoju, neophodno je podstaći pristupom kapitalu , resursima, kreditima, informacijama, te obukom u stručnom i tehničkom i smislu ne bi li ostvarile puni udio u dobrobitima razvoja i proizvodimavlastitog rada”, kazao je ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović u Nikšiću povodom početka realizacije prve faze programa za ekonomsko osnaživanje žena u Nikšiću.

Skup, kojem je prisustvovalo pedesertak žena koje se bave nekom vrstom privatnog biznisa ili žele da realizuju neku od ideja, organizovali su Asocijacija poslovnih žena Crne Gore u partnerstvu sa Inovativno preduzetnickim centrom Tehnopolis, dok su nosioci programa ekonomskog osnaživanja žena Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i UNDP.

Numanović je kazao da je Crna Gora donijela neophodna zakonska rješenja, ali da tradicionalna shvatanja o ulozi polova u društvu i dalje imaju veliki uticaj.

“ Žene ne smijemo ostaviti u okvirima tradicionalnih ženskih uloga. Osnaživanje žena u našoj državi u društvenom i ekonomskom smislu je jedan od glavnih ciljeva zakona o rodnoj ravnopravnosti polova.

Ne smijemo ignorisati potencijal i kapacitete žene ukoliko želimo demokratsko društvo”, kazao je Numanović.

On je poručio ženama da je informisanost prvi korak u ostvarivanju njihovog potencijala u ekonomskom smislu.

“Radeći na jačanju svog integriteta i prepoznajući svoje talente i mogućnosti da se oni ostvare u praktičnoj primjeni, svakoj ženi pruža se nova dimenzija ostvarivanja. integrišuću sebe u punom smislu u društvu kojem pripada. Prepoznajući sebe ostvarenom na poslovnom i ličnom planu žena dobija svoj puni smisao”, kazao je ministar. Stalna kordinatorka UN i stalna predstavnica UNDP-a Fiona Mekluni kazala je da su žene u Crnoj Gori vlasnice manje od deset odsto preduzeća, te da je najveći izazov sa kojim se suočavaju pristup kapitalu.

“Da bi se razvile politike utemeljene na dokazima potrebno je prikupiti podatke, izvršiti analizu ekonomskih i tržišnih trendova po rodovima, povećati broj modela finansiranja i sve veće prepoznavanje ekonomskih i tržišnih trendova po rodovima, kao i sve veće prepoznavanje potrebe da se razvija žensko preduzetništvo”, kazala je Mekluni.

Istakla je da je dosadašnje iskustvo pokazalo da je u osnaživanju ženskog preduzetništva uloga lokalne uprave od velike važnosti.

Prema riječima predsjednice SO Nikšić Sonje Nikčević ekonomski osnažena žena gospodar je svoje sudbine i ravnopravan činilac zajednice, što doprinosi ukupnom razvoju društva.

“Osnaživanjem uloge žene kao preduzetnice činimo važan korak i u zaštiti ljudskih prava. Osnaživanjem prava žena osnažujemo cjelokupan korpus ljudskih parava. Ne manje važno će biti da se realizacijom ovog projekta i osnaživanjem žena da pokrenu svoj biznis doprinese ekonomskom osnaživanju zajednice u cjelini”, kazala je Nikčević.

Milosava Žugić, ispred Acocijacije poslovnih žena Crne Gore, kazala je da je projektom planirano sprovođenje mjera podrške za razvoj ženskog preduzetništva na lokalnom nivou u periodu od 2016. do 2018. godine, kroz pružanje različitih vrsta servisa, kao što su edukacija i mentoring, kako ženama koje planiraju da započnu sopstveni biznis, tako i vlasnicama preduzeća koje svoj posao žele da unaprijede.

Skup je bio prilika i da Asocijacija poslovnih žena Crne Gore i Inovaciono preduzetnički centar “Tehnopilis” potpišu sporazum o saradnji.

Bonus video: