Ocijeniti ustavnost odredbe izazivanje panike i nereda

U inicijativi se navodi da je taj član Krivičnog zakonika neprecizan, omogućava proizvoljna tumačenja na štetu ljudskog prava na slobodu izražavanja i kao takav ne ispunjava standard kvaliteta zakona koji zahtijevaju međunarodni ugovori
786 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: HRA
Ilustracija, Foto: HRA

Akcija za ljudska prava (HRA) podnijela je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti člana Krivičnog zakonika (KZCG) koji se odnosi na izazivanje panike i nereda i sankcioniše objavljivanje lažnih vijesti.

Iz te nevladine organizacije kazali su da je uz inicijativu podnijet i predlog za donošenje privremene mjere obustavljanja izvršenja svih pojedinačnih akata ili radnji koji su preduzeti, kao i onih koji bi mogli da budu preduzeti na osnovu tog člana KZCG do donošenja konačne odluke Ustavnog suda.

To, kako su kazali iz HRA, podrazumijeva akte i radnje protiv tri novinara, Anđele Đikanović, Gojka Raičevića i Dražena Živkovića, koji su ovog mjeseca osumnjičeni da su izvršili to krivično djelo i zbog toga su bili uhapšeni.

HRA predložila je Ustavnom sudu da u najkraćem roku prihvati njihovu inicijativu, pokrene postupak ispitivanja ustavnosti člana KZCG koji se odnosi na izazivanje panike i nereda, proglasi ga neustavnim i tako zaštiti slobodu izražavanja.

U HRA smatraju da taj član KZCG nije u saglasnosti sa Ustavom iz nekoliko razloga.

“Taj član ograničava slobodu izražavanja u cilju zaštite reda i mira, što predstavlja osnov koji Ustav ne predviđa za ograničavanje te slobode”, navodi se u saopštenju.

Iz HRA su ocijenili da je taj član KZCG neprecizan, omogućava proizvoljna tumačenja na štetu ljudskog prava na slobodu izražavanja i kao takav ne ispunjava standard kvaliteta zakona koji zahtijevaju međunarodni ugovori.

“Moguće lišavanje slobode prije suđenja i propisana zatvorska kazna do tri godine nesrazmjerno ograničavaju slobodu izražavanja i odvraćaju od primjene slobode izražavanja posebno putem medija, društvenih mreža i na javnim skupovima sa nesagledivim posljedicama”, navodi se u saopštenju.

Iz HRA su kazali da član KZCG koji se odnosi na izazivanje panike i nereda posebno nije u skladu sa Ustavom jer ne obezbjeđuje da će se primjenjivati u skladu sa razrađenim i detaljnim standardima slobode izražavanja, koji pod određenim okolnostima dozvoljavaju objavljivanje i prenošenje i neistinite informacije, koja može da šokira publiku.

“Zbog nedefinisanih pojmova i činjenice da KZCG ne sadrži uputstva za njegovu primjenu u skladu sa razrađenim međunarodnim standardima slobode izražavanja, to krivično djelo predstavlja prevelik rizik od kršenja te slobode”, dodaje se u saopštenju.

U inicijativi je istaknuto da krivično djelo Izazivanje panike i nereda predstavlja varijaciju krivičnog djela Kleveta, koje je iz KZCG izbrisano 2011. godine, dok je kazna zatvora za to krivično djelo ukinuta još 2003.

Kako se navodi, istaknuto da je ono i zbog toga suprotno postojećem pravnom poretku.

U inicijativi se navodi da je Evropski sud za ljudska prava utvrdio da lišenje slobode kao sankcija za prenošenje neistinitih informacija nije prihvatljivo, osim izuzetno, u slučajevima govora mržnje ili podsticanja na nasilje, jer ima posebno odvraćajući efekat na slobodu izražavanja.

Iz HRA su kazali da je samo u toku prve dvije sedmice ove godine Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo tri krivična postupka protiv novinara Đikanović, Živković i Raičević, u okviru kojih su svi bili lišeni slobode.

U inicijativi je ukazano da navedena praksa državnog tužilaštva pokazuje da se krivično djelo izazivanje panike i nereda primjenjuje u Crnoj Gori i da je po pravilu praćeno lišavanjem slobode i prije suđenja, pa je očigledno da je opasnost od nastupanja neotklonjivih posljedica uslijed njegove primjene vrlo konkretna, a ne samo teorijska.

Bonus video: