Odbili da ponište dozvolu za gradnju

U Sekretarijatu su utvrdili da rješenje o građevinskoj dozvoli nije pobijano žalbom u zakonskom roku, pa je postalo konačno
117 pregleda 5 komentar(a)
Hotel Podgorica, Foto: Luka Zeković
Hotel Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.03.2016. 06:44h

Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine Glavnog grada odbio je predlog inspektora za poništenje građevinske dozvole za izgradnju zgrade „Normal Toursa” od 12 spratova pored hotela „Podgorica”.

U rješenju za odbijanje predloga za poništenje navodi se da su u Sekretarijatu uvidom u spise utvrdili da rješenje “o građevinskoj dozvoli nije pobijano žalbom u zakonskom roku, zbog čega je postalo konačno”.

“Vijestima” iz Uprave za inspekcijske poslove nijesu odgovorili da li će uložiti žalbu na rješenje Sekretarijata.

Inspektor za urbanizam podnio je predlog za poništenje građevinske dozvole jer je prilikom provjere tehničke dokumentacije, na osnovu koje je izdata građevinska dozvola, utvrdio da ista nije urađena sa planskim dokumentom Izmjene i dopune DUP-a "Rekreativno - kulturna zona na obali Morače - južni dio".

Iz grupe „KANA” je „Vijestima” saopšteno da iako je Inicijativu „Za zaštitu 48 djela arhitekture XX vijeka Crne Gore”, među kojima je i hotel “Podgorica”, udruženje arhitekata Arhitektonski forum podnijelo još 9. 5. 2012. godine, iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara nikada nije odgovoreno na taj dopis.

Iz „KANE” su juče optužili Upravu za zaštitu kulturnih dobara da je odgovorna za sadašnje stanje, jer nijesu na vrijeme dali negativno mišljenje na nacrt DUP-a „Rekreativno-kulturna zona“ na desnoj obali Morače - južni dio“ i uradili elaborat o zaštiti hotela “Podgorica”.

“Da je to učinjeno danas hotel “Podgorica” bio bi zaštićeno kulturno dobro, a dvanaestospratni poslovni objekat gradio bi se negdje drugo”, navode iz „KANE”.

Istakli su da je u maju 2012. godine Inicijativa podnijeta sa obimnim obrazloženjem/elaboratom štampanim u formi knjige.

“Po Zakonu o zaštiti kulturnih dobara, Uprava za zaštitu kulturnih dobara bila je dužna da razmotri inicijativu i da o tome u pisanoj formi obavijesti podnosioca, u roku od 90 dana. Po navodima podnosioca inicijative, izvršnog direktora udruženja arhitekata Arhitektonski forum, Andrije Markuša, odgovor nije dobio, a nezvanično je saznao da je knjiga sa obrazloženjem o objektima izgubljena”, istakli su iz “KANE”.

Naveli su da je Markuš iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara dobio odgovor da su u zakonski propisanom roku, prihvatili zbirnu inicijativu od 8. 12. 2011, pod nazivom „Djela arhitekture XX vijeka“.

“Grupi 'KANA' nije jasno da li je prije Arhitektonskog foruma neko podnosio inicijativu o kojoj iz UZKD govore, niti šta je njen sadržaj. Tražili smo od UZKD da obavijeste šta je sa inicijativom Arhitektonskog foruma iz 2012, na šta nije dobijen odgovor”, navode iz “KANE”. Istakli su da iz najave direktorice Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazije Miranović da će hotel „Podgorica” postati zaštićeno kulturno dobro se vidi nepostojanje jasnog stručnog stava po pitanju zaštite hotela, a naročito njegove okoline.

“Miranović minimizira odgovornost Uprave za zaštitu kulturnih dobara za problem izgradnje dvanaestospratnice uz hotel 'Podgorica'”, saopšteno je iz „KANE”.

Iz „KANE” optužili Ministarstvo da odugovlači sa procedurom

Iz „KANE” smatraju da je neophodno da Uprava za zaštitu kulturnih dobara u elaboratu o zaštiti predloži konkretnu zonu budućeg kulturnog dobra u kojoj neće biti moguća izgradnja. Optužili su Ministarstvo održivog razvoja i turizma da umjesto da sporni DUP hitno pošalju Ustavnom sudu na ocjenu zakonitosti i učine sve da se, do odluke suda, radovi privremeno obustave, bespotrebno troše vrijeme na razmatranje predloga Uprave za inspekcijske poslove.

“Najveću odgovornost za napredovanje radova na izgradnji dvanaestospratnice ima Ministarstvo, a potencijalna šteta koju će plaćati građani Podgorice raste. Visoki službenici Ministarstva su potpisali saglasnost da je DUP u skladu sa zakonom”, istakli su iz “KANE”. Naveli su da je Ministarstvo kasnije pomoglo Žarku Buriću da za poslovni objekat sprovede privatni konkurs, za čije rezultate javnost ne zna.

Bonus video: