Oglasom nacrtali Statisove medije

Iz ZZZCG-a tvrde da tender nije namješten, već da omogućava široku transparentnost i dostupnost zainteresovanim licima
87 pregleda 5 komentar(a)
Suljo Mustafić, Foto: Filip Roganović
Suljo Mustafić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 06.03.2018. 15:26h

Medijske kompanije “Nova Pobjeda” (Pobjeda, Dnevne novine) i “Media Nea” (CDM) jedini su se javili na tender Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZCG), koji se odnosi na oglašavanje u dnevnim novinama i web portalima u ovoj godini.

Na osnovu teksta oglasa mogao bi se steći utisak da je pisan upravo za te kompanije, čiji je jedan od vlasnika grčki biznismen Petros Statis, iako iz ZZZP to negiraju.

Statisova kompanija “First financial holdings”, registrovana za trgovinu voćem i povrćem, jedan je od vlasnika, prema Centralnom registru privrednih subjekata, kompanija čiji su proizvodi dva štampana medija i dva web portala (CDM, Analitika).

Tenderom ZZP tražen je ponuđač koji ima “najmanje dva dnevna štampana medija koja su u cjelosti dostupna onlajn” i “najmanje tri domaća web portala”. Pobjeda i Dnevne novine jedini su crnogorski štampani dnevnici u potpunosti dostupni onlajn, dok je Statisova kompanija, prema podacima iz CRPS, vlasnik i dva portala - Analitika i CDM.

U javnom pozivu, čija je vrijednost 76.000 eura i posao traje godinu dana, traži se, pored oglašavanja, i pisanje informativnih tekstova iz oblasti zapošljavanja, (analize, intervjui, reportaže). To, prema tekstu tendera, obuhvata pripremu, objavljivanje tekstova jednom sedmično, na cijeloj strani u prvoj polovini dnevnog lista. Cijena, kako se navodi, obuhvata rad novinara, tehničku pripremu i zakupljeni prostor.

Iz ZZZCG, na čijem čelu je Suljo Mustafić, tvrde da taj dio ne podrazumijeva plaćanje novinara da pišu afirmativne tekstove o Zavodu, već informativne tekstove iz njihove oblasti rada.

Prema Etičkom kodeksu, novinari ne smiju tražiti, niti prihvatati privilegije bilo koje vrste koje bi mogle ograničiti ili dovesti u sumnju njihovu nezavisnost i nepristrasnost.

ZZP je “Vijestima” odgovorio da oglas nije namješten, već da “je namijenjen svim ponuđačima koji mogu da ispune tražene uslove i to kroz podnošenje: samostalne ponude, zajedničke ponude, samostalne ponude sa podizvođačem/podugovaračem ili zajedničke ponude sa podizvođačem/podugovaračem”.

“Kako bi pomenute kategorije lica (zaposleni i poslodavci) bile blagovremeno i cjelovito upoznate sa aktivnostima Zavoda za zapošljavanje, potrebno ih je putem medija i web portala informisati o aktivnostima zapošljavanja. Uslovi navedeni u pomenutoj tenderskoj dokumentaciji upravo omugućavaju široku transparentnost i dostupnost kategoriji lica kojoj su namijenjeni”, odgovorili su iz ZZZCG “Vijestima”.

Bonus video: