Operatori dužni da pinuju TV programe koji mogu negativno uticati na maloljetnike: Od 6 do 23 časa

U saopštenju se navodi da ukoliko ne budu adekvatno ispunjavali obavezu, operatori će morati da, u periodu od 6 do 23 sata, pinuju cijeli TV program, a ne samo programske sadržaje
2964 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Od danas su pružaoci AVM usluge na zahtjev (operatori) dužni da za programske sadržaje koji mogu štetiti fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloljetnika, u periodu od 06 do 23 sata, aktiviraju mjere roditeljske kontrole takvih programskih sadržaja (pinovanje, odnosno omogućavanje pristupa sadržaju samo uz korišćenje PIN koda), saopšteno je iz Agencije za elektronske medije (AEM).

U saopštenju se dodaje da ukoliko ne budu adekvatno ispunjavali ovu obavezu, operatori će morati da, u periodu od 6 do 23 sata, pinuju cijeli TV program, a ne samo programske sadržaje.

"Ove mjere se odnose isključivo na programske sadržaje/programe koji se distribuiraju u osnovnom paketu. Agencija za elektronske medije izražava uvjerenje da će operatori dosljedno primjenjivati propisane mjere i da će na taj način doprinjeti unapređenju zaštite maloljetnika od neprimjerenih sadržaja. Pored navedenog, od danas su operatori dužni da sve TV emitere iz Crne Gore koje distribuiraju, u katalogu programa rasporede, odmah nakon programa RTCG-a, prema definisanim prioritetima.Naverdena mjera predstavlja unapređenje pristupačnosti sadržaja posvećenih događajima iz Crne Gore odnosno boljoj informisanosti građana kroz obezbjeđivanje lakše dostupnosti programa registrovanih u Crnoj Gori u ponudi operatora", navodi se u saopštenju AEM.

Bonus video: