Opština Tivat zapošljava i otpušta u Parking servisu: Prema radnicima se postupa protivzakonito

Na ročištu protiv tivatskog PST-a, pravnik preduzeća iznio podatke da mnogi radnici nisu bili prijavljeni Fondu PIO, nije im isplaćen prekovremeni rad ili pogrešno obračunati prekovremeni, odnosno noćni radni sati
216 pregleda 2 komentar(a)
Tivat, Foto: Siniša Luković
Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 05.12.2018. 19:35h

Prilikom zapošljavanja u preduzeću Parking servis Tivat (PST) odluku ko će biti primljen donose čelnici Opštine Tivat, a sa radnicima te firme čiji je osnivač lokalna samouprava postupa se protivzakonito, piše u zapisniku sa ročišta pred Osnovnim sudom u Kotoru, gdje parnicu protiv PST i njegovog direktora Slaviše Odgnjanovića(DPS) vodi bivša radnica te firme Sanja Gavrilović.

Po članu 27. Statuta PST organizovanje i vođenje poslovanja firme, odnosno odlučvanje o pravima i obavezama zaposlenih je u opisu dučnosti izvršnog direktora Ognjanovića, a ne osnivača tog preduzeća - Opštine Tivat.

Gavrilovićeva smatra da je diskriminisana jer nakon što je u PST na početku rada te firme u ljeto prošle godine radila nekoliko mjeseci na određeno, nije prošla na konkursu za stalni posao. Na ročištu koje je 30. novembra održano pred sudijom Veljkom Bulatovićem saslušano je nekoliko radnika PST-a, kao i dvojica članova Konkursne komisije koja je ispitivala kandidate koji su se prijavili na oglašena slobodna radna mjesta za desetak inkasanata i kontrolora. Kako se čulo od svjedoka, konkurs je bio namijenjen većinom dotadašnjim zaposlenicima koji su u PST radili na određeno, a među prijavljenim kandidatima bila je i Gavrilovićeva o čijim su se stručnim i radnim karakteristikama sve njene kolege pozitivno izjasnile. Svjedoci su na suđenju kazali da im je direktor Ognjanović saopštio da je i prije konkursa više ne stavljaju u radni raspored.

„Dobio sam od direktora da nju (Gavrilovilćevu) ne stavljam početkom februara u radni raspored. Primjedbu sam dobio od direktora da nju ne stavljam jer se čekalo od Opštine da se vidi ko će biti primljen, a ko ne“, kazao je kao svjedok pred sudom u Kotoru, poslovođa u PST-u i predsjednik Sindikata te firme Predrag Dangubić.

Na dodatno Ognjanovićevo pitanje, on je pred sudom kazao: „Usmeno ste mi rekli da Gavrilovićevu ne stavljam u raspored. Ja sam to shvatio da su to slobodni dani i poslao sam direktoru raspored na uvid, poslije čega sam dobio instrukciju da ne treba (Gavrilovićeva) na slobodne dane da bude. Na moje pitanje direktoru da li je ona otpuštena, on mi je rekao da se čeka mišljenje od Opštine.“

Pravnik PST Rade Popović je na sudu Ognjanovića optužio da ga je izolovao i da mu ne daje nikakve radne zadatke, kao i da protivzakonito postupa prema zaposlenima i uskraćuje im zakonska prava. Popović, bivši dugogodišnji direktor Komunalnog preduzeća Tivat, zaposlio se kao pravnik u PST u novembru prošle godine.

„Mnogi radnici nisu bili prijavljeni Fondu PIO i nije im isplaćen prekovremeni rad. Svi su počeli da rade prije nego što su prijavljeni na Fond PIO, a znam i slučaj S.R. koji je radio mjesec i po dana bez prijave“, kazao je Popović, dodajući da su mu se mnogi radnici obraćali sa žalbama da im je uskraćeno neko od prava ili pogrešno obračunati prekovremeni, odnosno noćni radni sati. Rekao je da je krajem novembra ili početkom decembra prošle godine Ognjanovića precizno informisao koliko svakom zaposlenom po zakonu pripada dana godišnjeg odmora.

„Poznato mi je da je nekim radnicima on odobrio korišćenje punog godišnjeg odmora, a neki među kojima i Gavrilovićeva, su dobili samo po pet dana odmora. Stav direktora je bio da oni nemaju pravo na godišnji odmor ako su zaposleni na privremenim i povremenim poslovima. Po mom gledanju, bila je diskriminacija jer njoj (Gavrilovićevoj) pripada 10 ili 12 dana“, kazao je Popović.

On je u izjavi pred sudom stanje u firmi nazvao haotičnim.

„Diskriminacija je po svakom osnovu - od radnih prava koja se ne mogu ostvariti redovnim putem, svi oni nijesu dobili troškove prevoza i dan-danas ne dobijaju troškove prevoza, a ja vodim postupak za naknadu štete“.

Popović je kazao da mu je poznato i da je Inspekcija rada „bezbroj“ puta vršila inspekcijski nadzor u PST-u.

„Utvrdili su nepravilnosti koje ne mogu oni da otklone kao inspekcija, već su tužilju (Gavrilovićevu) uputili na sud, a za druge dvije radnice je utvrđeno da je postojala povreda, pa je firma kažnjena 500 eura... Poznato mi je da radnici prilikom prijema zarada moraju da potpišu obračunski list, što je protivzakonito jer direktor uslovljava da se potpiše prije isplate“, naveo je Popović, čijem je svjedočenju prigovorio advokat PST-a tvrdeći da je on neistinit i da je „proizvod očiglednog revanšizma i animoziteta uzrokovanog ličnim nezadovoljavajućim položajem kod tuženog“.

Ognjanović: Inspekcije su prirodni slijed, nisam nikog otpustio

Iz menadžmenta PST „Vijestima“ nije odgovoreno na pitanje da li je i zašto Ognjanović marginalizovao pravnika Rada Popovića i ne povjerava mu nikakve radne zadatke. Nije odgovoreno ni na zahtjev da dostave pet posljednjih radnih zadataka koje je Popović obavio po nalogu izvršnog direktora.

“Ovo je preduzeće koje je do sada imalo, pored revizije koja je završena sa pozitivnom ocjenom u poslovanju, oko desetak inspekcijskih nadzora, i to od inspekcija rada, tržišne inspekcije i inspekcije za javne nabavke koje su, pored redovnih posjeta, reagovali i po pozivima zaposlenih iz ovog preduzeća, i od “prijatelja” ovog preduzeća, i nijesu do sada imali negativni nalaz. Inspekcijske kontrole doživljavamo kao prirodni slijed i zakonit rad državnih organa i kao takav smatramo svaku njihovu preporuku kao način da što bolje i tačnije radimo. U svakom slučaju ovo je veoma uspješno i transparentno preduzeće, čijoj vidljivosti i publicitetu doprinosi i stalno medijsko interesovanje, što nam pomaže da budemo veoma uspješni da ispravimo eventualne nedostatke”, odgovorio je Ognjanović posredstvom PR službe Opštine Tivat.

On je negirao da je kao direktor lično bilo koga otpustio.

Bonus video: