Parcela na Pristanu na Ustavnom sudu

Predsjednik opštine tvrdi da je odluka usvojena u zakonskoj proceduri i da nema spornih kvadrata
3387 pregleda 0 komentar(a)
Sporni plac koji su ljetos ogradili Išmakići, Foto: Samir Adrović
Sporni plac koji su ljetos ogradili Išmakići, Foto: Samir Adrović

Ulcinjanin Sami Flamuri podnio je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti odluke opštinskog parlamenta o raspisivanju javnog poziva za prenos svojine na građevinskom zemljištu na Pristanu.

Odluka je usvojena na predlog predsjednika Opštine Ljora Nrekića krajem jula prošle godine, a javni poziv za učešće na aukciji za prodaju pet katastarskih parcela ukupne površine 448 kvadrata po početnoj cijeni od 900 hiljada eura, raspisan je 20. januara. Aukcija će biti održana sjutra u zgradi Opštine.

Flamuri je predložio Ustavnom sudu da ukine odluku budući da se, kako je naveo u inicijativi, ona kosi sa Uredbom o prodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini kojom se predviđa da se početna cijena u aukcijskoj prodaji utvrđuje u postupku procjene njene tržišne vrijednosti.

„Postupak utvrđenja izveo je procjenitelj Optimal Property Solutions Montenegro d.o.o. Bar, u visini od 395.000 eura. Procjena je preinačena predlogom predsjednika Opštine tokom rasprave i prihvaćena od odbornika“, naveo je Flamuri.

Flamuri je sa inicijativom upoznao predsjednika lokalnog parlamenta Ilira Čapunija, koji je o tome obavijestio Nrekića i predsjednika komisije Pjetera Ljuljđuraja.

Nrekić je kazao da je odluka usvojena u zakonskoj proceduri.

„Neka podnosi svako bilo šta ako misli da tu nešto nije kako treba“, kazao je Nrekić “Vijestima”.

Naglasio je da je tu predviđena izgradnja poslovno-stambenog objekta P+2 i potvrdio da tenderom nijesu obuhvaćeni bilo kakvi sporni kvadrati.

„Neko je tu htio muzej, ali muzeju je mjesto u Starom gradu“, kazao je Nrekić, aludirajući na inicijativu predsjednika parlamenta Čapunija da bi na nekadašnjem škveru trebalo sagraditi Pomorski muzej.

Priču koja kruži gradom o tome da je kupac već poznat i da je sve dogovoreno ranije, odbacio je kao spekulaciju.

„To su spekulacije, nema namještaljki niti je može biti jer je u pitanju aukcijska prodaja. Uplata za učešće je obavezna, a pobjeđuje onaj ko da euro više“, kazao je Nrekić.

U pozivu Opštine se napominje da su kvadrat jedne parcele zauzeli Šefkija i Paskvalina Išmakić na osnovu elaborata iz 2018. godine.

Išmakić je ranije “Vijestima” kazao da se u kvadraturi oglašene parcele nalaze i njegovih, ne jedan, nego 28 kvadrata.

On je ljetos ogradio južni dio parcele, koji se graniči sa njegovom kućom pored džamije na Pristanu i postavio tablu sa natpisom: “Privatni posjed Išmakić Šefkije i Paskvaline”.

Išmakić, koji živi u Australiji, poručio je lokalnoj vlasti da se ne igra sa njegovom imovinom i „da nije u pitanju samo 28 kvadrata, nego puta tri“, aludirajući na spratove koji će biti podignuti.

Bonus video: