Pejović: Emisija o Amfilohiju otkrila šta se skriva iza Zakona

Urednik Radija Svetigora je poručio uredniku i novinarima RTCG da nema te novinarske forme i izraza kojima će ih neko nadmašiti, jer su, kako je naveo, sahranili objektivno, nepristrasno i istraživačko novinarstvo
26548 pregleda 469 komentar(a)
Pejović, Foto: Savo Prelević
Pejović, Foto: Savo Prelević

Emisija Svjedoк Božije ljubavi, koja je emitovana na Televiziji Crne Gore, otkrila je šta se skriva iza Zakona o slobodi vjeroispovijesti, koje su njegove namjere i šta je konačan cilj, ocijenio je sveštenik Nikola Pejović, glavni i odgovorni urednik Radija Svetigora.

Pejović je u otvorenom pismu glavnom i odgovornom uredniku i novinarima Radio Televizije Crne Gore (RTCG) naveo da autori dugo najavljivane emisije nijesu uspjeli u svojoj namjeri, ali jesu u nečem drugom.

„Naziv emisije Svjedoк Božije ljubavi, pokazuje da je ovdje Bog umiješao prste, ne po želji autora koliko po svom dubljem promislu u koji autori ne vjeruju“, kazao je Pejović.

Kako je naveo, najavljivana kao epohalno otkriće, uperena protiv glavnog junaka, emisija je zapravo dala odgovor na mnoga pitanja, nedoumice, sumnje.

Prema njegovim riječima, pokazalo se koliko je Javni servis nezavisan i u službi građana.

„Кroz vaše kontinuirane izvještaje o Crkvi, zaključno sa sinoćnim dokumentarcem, kao najsavremenijim rendgenom jasno se detektuje u kakvom se profesionanom stanju nalazi Javni servis svih građana“, kazao je Pejović.

On je poručio uredniku i novinarima RTCG da nema te novinarske forme i izraza kojima će ih neko nadmašiti, jer su, kako je naveo, sahranili objektivno, nepristrasno i istraživačko novinarstvo.

„Dokumentarac ćemo ubrzo prevesti i poslati na sve relevantne međunarodne adrese, koji su već u kontinuitetu zabrinuti za stanje medija u Crnoj Gori. Mislili smo i ranije da to radimo, ali ste nam sa ovim projektom olakšali posao“, rekao je Pejović.

Emisija, kako je kazao, nije ništa rekla o glavnom junaku, „već je pokazala srce onih koji su je naručili i potpisali“.

„Ova emisija nam je otkrila šta se skriva iza Zakona, koje su njegove namjere i šta je konačan cilj. Čudili smo se zašto u emisijama ne zovete nikog od predlagača da obrazloži i brani pravne aspekte ovog Zakona i zašto bježite od takvih sadržaja? Ali dovoljno je odvojiti pola sata, odgledati dokumentarac i samo će se kasti“, kazao je Pejović.

On je kazao da piše u ime „stotine mladića i djevojaka koji su ostavili svoje roditelje, braću i sestre, svoje karijere i životne uspjehe i gledajući Svjedoкa Božije ljubavi pošli za njim da svoju mladost ugrade u svetinju i život provedu u manastirskom podvigu“.

„Pišem i u ime svih nas mladih koje je širina i dubina Svjedoкa Božije ljubavi opredijelila da kroz sveštenički poziv nosimo blagi jaram Hristov i da se, ne po našoj zasluzi, nego po beskrajnoj ljubavi i povjerenju Svjedoкa Božije ljubavi nazovemo carskim sveštenstvom“, rekao je Pejović.

On je rekao da piše i u ime onih koje „koje je Svjedoк Božije ljubavi saslušao, posavjetovao, utješio, iscijelio, spasio, obukao, skućio, školovao i nahranio“.

„Sinoć nas je preplavilo osjećanje blagodarnosti Bogu što nas je obdario da živimo u vremenu Svjedoкa Božije ljubavi. Vi ga, nažalost, samo znate, a mi ga poznajemo“, kazao je Pejović.

Bonus video: